Riscurile chiriei „pe încredere”

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 28 iulie 2013

uk_house keys_sad woman

Trei familii de români din Londra au ajuns pe nedrept în stradă, iar casa în care stăteau în chirie le-a devenit inaccesibilă. Oamenii s-au trezit că cineva a schimbat fără să-i anunţe yala de la intrarea în locuinţă şi că nu-şi mai pot recupera lucrurile care le aparţin, aflate în interiorul clădirii. Ei sunt cu atât mai contrariaţi cu cât autorităţile nu îi ajută cu nimic, deşi şi-au plătit toate obligaţiile care le reveneau…

 

Cu chiria plătită şi rămaşi pe drumuri…

Trei cupluri de români însoţiţi de copiii lor au venit în 22 iulie la redacţia Diaspora Românească să îşi strige disperarea, reclamând că nu li se mai permite accesul în casa pentru care au plătit şi în care locuiau în chirie. „Stăm de o săptămână pe drumuri, locuim cum putem, pe la prieteni şi cunoştinţe. Suntem într-o situaţie disperată şi nu ştim ce să mai facem. Ni s-a făcut o nedreptate şi nu ne ajută nimeni”, a spus pe nerăsuflate unul dintre bărbaţii aflaţi în această situaţie. Avea vocea gâtuită şi părea epuizat…

Românii au povestit apoi pe rând ce li s-a întâmplat şi cum au ajuns fără un acoperiş deasupra capului, deşi nu aveau nicio vină…

„Am găsit casa respectivă prin intermediul unui anunţ apărut chiar în ziar. La început am stat de vorbă cu o femeie, era româncă de etnie romă, dar nu am acordat prea multă importanţă…”, ne-a mărturisit acelaşi bărbat.

Femeia le-a spus că ea se ocupă de închirierea casei şi că soţul ei nu are nicio legătură cu acest aspect. Şi, într-adevăr, demersul a continuat fără implicarea altor persoane. Cele trei familii s-au decis să închirieze locuinţa, au plătit depozitul şi suma pe care o datorau drept chirie şi s-au mutat. „Nu am făcut niciun contract, am mers pe încredere”, a mai recunoscut bărbatul când l-am întrebat dacă înţelegerea a fost susţinută prin acte.

Totul a fost în regulă, până într-o seară de la mijlocul lunii iulie. Pe parcursul zilei, într-un moment când nimeni nu se afla în casă, yala de la intrare a fost schimbată. Iar când cele trei familii au revenit la ceea ce considerau a fi locuinţa lor şi-au dat seama că nu mai pot intra înăuntru pentru că… nu au chei potrivite.

 

În căutarea dreptăţii

A urmat o săptămână „de coşmar”… Românii au încercat să se plângă pe rând la femeia cu care au stat de vorbă, la poliţie, la consiliul local şi la agenţia imobiliară care se ocupă de închirierea casei, fără niciun rezultat. „Am fost plimbaţi dintr-un loc în altul, dar nimeni nu face nimic concret. Şi nimeni nu înţelege să ne lase măcar să ne luăm toate lucrurile care au rămas în casă şi care sunt ale noastre. Locuim pe unde putem şi nu mai ştim ce să facem”, mai spun păgubiţii.

Ei insistă că au achitat la zi toate obligaţiile care le reveneau şi nu înţeleg de ce li se întâmplă acest lucru. „Nici măcar nu s-a aflat cine a schimbat yala. Femeia care ne-a intermediat închirierea susţine că nu ştie nimic, iar agenţia imobiliară la fel. Am fost odată în faţa casei însoţiţi de poliţişti şi am încercat să spargem uşa în prezenţa lor, dar unul dintre ei ne-a oprit. Ne-a avertizat că dacă mai continuăm, am putea fi arestaţi. În final, ne-au recomandat să mergem la primărie, însă nici de acolo nu am primit sprijin. Un funcţionar ne-a dat adresele unor biserici unde am putea primi o masă gratis. Gestul ne-a revoltat. Nu vrem nimic pe gratis. Muncim şi plătim taxe în ţara asta. Tot ce ne dorim este să ni se facă dreptate şi să ni se dea lucrurile înapoi…”, mai spun românii cu năduf.

Situaţia lor nu s-a rezolvat în niciun fel până în prezent. Ei au obţinut doar o promisiune din partea reprezentanţilor agenţiei imobiliare care se ocupă de locuinţă că „cineva va veni zilele următoare” să le permită să-şi ia lucrurile care le aparţin.

Românii au plecat de la redacţia Diaspora Românească cu numărul de telefon al unui avocat, pentru a încerca să-şi caute dreptatea în justiţie. Calea judiciară este, însă, lungă şi nu le oferă soluţii de moment…

 

„Verba volant, scripta manent”

Cele trei familii de români care s-au adresat redacției Diaspora Românească pentru a se plânge că au fost aruncaţi nejustificat în stradă nu reprezintă un caz izolat. Publicaţia noastră a mai relatat cazuri similare ale unor conaţionali ajunşi în stradă la Londra în primăvara lui 2010 şi în toamna anului trecut. Iar cei păgubiţi atunci consideră că nu li s-a făcut dreptate nici până în prezent.

„Cele trei familii au greşit în primul rând pentru că au ocupat o locuinţă în chirie fără să semneze niciun act. Dacă ar fi existat un document semnat, situaţia lor ar fi fost cu totul alta. Aşa, nu sunt în măsură să tragă pe nimeni la răspundere”, ne-a declarat o angajată a unei agenţii imobiliare pe care am rugat-o să-şi exprime opinia referitoare la acest caz.

„Yala este foarte probabil că a fost schimbată de reprezentanţii unei companii ce au venit să execute un ordin judecătoresc de evacuare. Acest lucru se întâmplă de regulă atunci când proprietarul sau cel ce a intermediat închirierea unei locuinţe are datorii neonorate”, ne-a mai explicat aceeaşi sursă. După părerea sa, în situaţia dată, justiţia este unica soluţie…

„Faptul că problemele au apărut după ce aceşti români au găsit locuinţa prin intermediul unui anunţ de închiriere apărut în ziar nu poate fi imputat publicaţiei”, intervine şi Daniel Chira, responsabilul pentru anunţurile publicitare care apar în Diaspora Românească. „Toate aceste anunţuri sunt publicate gratuit pentru a le fi de folos românilor. Ele sunt dictate de multe ori prin telefon sau sunt trimise prin sms ori prin internet. Noi nu putem face verificări privind credibilitatea acestora. Rămâne ca fiecare să gestioneze ulterior cu precauţie modul în care încheie o astfel de tranzacţie. Personal, consider că situaţia putea fi evitată dacă românii se adresau direct unei agenţii imobiliare recunoscute sau dacă semnau un contract de închiriere înainte de a plăti banii”, mai spune Daniel Chira.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!