Riscurile crizei din Grecia pentru România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2015

schimb valutar2Leul a atins la începutul săptămânii cel mai slab nivel din ultimele cinci luni faţă de moneda europeană. Banca Naţională a stabilit luni un curs de referinţă de 4,4931 lei pentru un euro, un nivel cu aproape patru bani mai mare decât cel anunțat de BNR la finalul săptămânii trecute. Leul a pierdut aproape şapte bani şi, raportat la dolarul american, a fost cotat luni la 4 lei şi 4 bani.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro, vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei. Primesc veşti proaste şi românii cu credite în franci. Moneda elveţiană a urcat la 4 lei şi 32 de bani, cu şase bani în creştere faţă de nivelul de vineri, potrivit Digi24.

 

Pe marginea prăpastiei

Zona euro se pregătea pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, care expira la 30 iunie, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum. Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze pe 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul de la Atena a aprobat duminică această propunere.

Cel mai probabil scenariu privind Grecia este rămânerea ţării în zona euro, dar în eventualitatea unui Grexit efectele asupra cursului leu-euro vor fi conjuncturale şi reversibile, cu o depreciere a monedei naţionale de circa 5%, estimează economistul-şef al BRD, Florian Libocor, citat de Mediafax.

O analiză realizată de Capital Economics relevă însă că temerile de contagiune a Grexit-ului s-au concentrat pe zona euro, dar retragerea dezordonată a Greciei din uniunea monetară poate pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, înclusiv România.

 

Mesaj liniștitor de la BNR

BNR a transmis un mesaj liniștitor în ceea ce priveşte modul în care criza bancară din Grecia ar putea afecta România. Purtătorul de cuvânt al instituţiei a declarat pentru Digi24 că românii care au depozite sau rezerve în băncile cu capital grecesc din ţară nu au de ce să îşi facă probleme. Potrivit lui Dan Suciu, BNR este pregătită pentru orice fel de scenariu, fie el şi cel mai pesimist.

„Nu vorbim de bănci greceşti, vorbim despre bănci româneşti care au avut la un moment dat capitalul de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede, pe de altă parte, garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, asta pentru toate băncile, nu e o condiţie specială pentru unele. În consecinţă, nu e niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al BNR în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români”, a declarat Dan Suciu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!