Riscurile reparaţiilor auto în service-uri clandestine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 septembrie 2014

service2_1

Statul a pierdut 57 milioane de euro în ultimul an prin neîncasarea de taxe şi impozite, deoarece peste 88.000 de clienţi RCA şi-au reparat autoturismele avariate în service-uri clandestine, susţine Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care atrage atenţia asupra riscurilor acestui fenomen.

Potrivit asociaţiei, evaziunea fiscală din domeniul reparaţiilor auto este un fenomen în creştere în ultimii doi ani şi jumătate, scrie Mediafax.

Mai multe societăţi de asigurări, cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA, au decis să achite aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de „regie proprie”. În realitate, sistemul presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA, potrivit ASSAI.

„În acest fel, jucătorii importanţi din segmentul RCA îşi «optimizează costurile de despăgubire», subevaluând suma de despăgubire şi rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de «despăgubire», păgubiţii RCA ajung să îşi efectueze reparaţiile auto în service-uri auto clandestine şi neautorizate RAR şi cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situaţie, păgubiţii RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanţia pieselor şi a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice”, a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean.

 

Instituţiile statului, sesizate

ASSAI a sesizat în vara anului trecut Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre fenomenul despăgubirilor RCA prin subevaluarea daunelor. Şase luni mai târziu, ASF a confirmat, printr-o adresă transmisă ASSAI, că această practică este ilegală şi a fost identificată în urma unui control la o societate de asigurări. ASSAI este o asociaţie care reprezintă interesele service-urilor auto din România.

 

Asiguratorii neagă

În replică, asociaţia asigurătorilor (UNSAR) susţine că cifrele ASSAI  privind evaziunea fiscală provocată de reparaţiile realizate în regie proprie la vehiculele avariate de către asiguraţii RCA păgubiţi sunt „neconforme cu realitatea şi cu legislaţia în vigoare”.

„UNSAR respinge afirmaţiile din comunicatul ASSAI, considerându-le nefondate şi defăimătoare. Acestea fac referire la activitatea societăţilor de asigurare din România şi au fost transmise de către reprezentantul ASSAI printr-o serie de documente adresate unor instituţii publice”, se arată într-un comunicat al UNSAR remis Mediafax.

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă 25 de companii de profil, care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Poliţele RCA reprezintă peste 40% din subscrierile realizate de societăţi pe segmentul asigurărilor generale. 

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!