Risipa banilor din Sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 aprilie 2014

pacienti spital2

Ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu susţine, într-un interviu acordat Mediafax, că în sistem se face risipă, banii nu sunt cheltuiţi unde trebuie, de aici şi „repercusiunile nefaste”, sunt probleme de la ambulatoriu până la internare, iar pacientul este păcălit şi lăsat să aştepte ore în şir până ajunge la specialist.

Nicolae Bănicioiu, care a preluat de patru săptămâni portofoliul Sănătăţii, arată că cea mai mare problemă a sistemului sanitar este aceea că nu s-a reuşit nici măcar cheltuirea eficientă a banilor existenţi. Ministrul susţine că niciodată nu au fost suficient de mulţi bani pentru Sănătate, dar problemele din sistem apar pentru că şi ceea ce există este cheltuit pe ce nu trebuie.

Ministrul sănătăţii mai spune că sunt foarte multe probleme în sistemul sanitar, de la ambulatoriu până la internare, pacienţii sunt lăsaţi să aştepte ore în şir sau zile la rând până să ajungă la specialistul de care au nevoie, în spitale nu se păstrează curăţenia, nu se face niciun efort pentru asta şi nu există o sală de aşteptare decentă.

Bănicioiu afirmă, de asemenea, că o problemă a sistemului este aceea că nu se asigură acces la informaţii, nici măcar atunci când sunt solicitate în mod repetat, că nu există un mod decent de a menţine contactul cu pacientul şi de a-l informa.

 

„Umanizarea spitalelor”

Ministrul crede că problemele privind organizarea spitalului, partea administrativă, circuitele spitaliceşti, modul de lucru cu managerii şi controlul mult mai sever faţă de ce se întâmplă în unităţile sanitare trebuie rezolvate până la sfârşitul acestui an. El susţine că sunt absolut necesare umanizarea spitalelor şi stoparea risipei.

Bănicioiu vrea să fie aprobat urgent pachetul de servicii de bază şi noua listă de medicamente compensate, dar crede că acest lucru va fi posibil abia în semestrul al doilea, întrucât toate documentele trebuie rediscutate, filă cu filă, după ce foarte multe persoane s-au plâns că propunerile nu le-au fost luate în considerare. Ministrul mai spune că noua listă de medicamente va fi revizuită, întrucât menţine în continuare zeci de medicamente ce nu trebuie compensate, cum ar fi vitaminele.

Nicolae Bănicioiu vrea să găsească soluţii pentru a-i stimula pe medici să rămână în ţară, atât din punct de vedere financiar, cât şi prin îmbunătăţirea condiţiei lor profesionale. În ce priveşte Ministerul Sănătăţii, Bănicioiu spune că instituţia trebuie debirocratizată, atât în ceea ce priveşte activitatea internă, cât şi relaţia cu unităţile subordonate.

Banca Mondială a aprobat săptămâna trecută României un împrumut în valoare de 338,8 milioane de dolari, destinat îmbunătăţirii accesului, calităţii şi eficienţei serviciilor de sănătate publică, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!