Road Tax-ul auto şi dubla taxare

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Auto, Diaspora pe data 23 mai 2015

Schimbarea regulilor de taxare a vehiculelor a făcut ca milioane de maşini să fie taxate dublu, cu un cost aproximat de AA la £38 de milioane anual.

Când un autoturism este vândut, noul proprietar, conform regulilor intrate în vigoare anul trecut, trebuie să înregistreze maşina cu DVLA şi să plătească taxa de drum începând cu ziua de achiziţie. Vechiul proprietar poate, la rândul său, să ceară restituirea Road Tax-ului pe perioada plătită suplimentar, însă poate cere banii doar pe luni întregi de taxare, ajungându-se, astfel, la suprapunerea unor perioade de până la o lună, când taxa de drum poate fi plătită de două ori.

AA a cerut guvernului să schimbe regulile pentru restituirea Road Tax-ului după ce mai multe familii s-au plâns că au trebuit să plătească suplimentar pentru încă o lună după ce au transferat un vehicul de pe numele unui membru al familiei la altul.

Până la această schimbare, taxa de drum era transferabilă şi se vindea odată cu maşina. Discul de taxare afişat pe parbrizul vehiculului dovedea că taxa era plătită, iar noul proprietar nu mai trebuia să facă nimic până la data de expirare a timbrului de taxare.

Dar regulile au fost schimbate anul trecut, în octombrie. Timbrul de taxare nu mai este necesar, iar poliţia poate verifica acum dacă taxa de drum a fost achitată rulând numărul de înregistrare al vehiculului printr-o bază de date electronică a DVLA-ului. Cei care sunt prinşi cu taxa neplătită se pot trezi cu o caracatiţă la roata maşinii sau chiar le-ar putea fi ridicată maşina şi să plătească o amendă de până la £1.000. Faptul că după octombrie 2014 numărul maşinilor ridicate a crescut cu 50% este o consecinţă directă a noilor reguli şi a şoferilor care nu s-au familiarizat încă cu noul sistem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!