ROLIMPICII

Articol publicat in sectiunea Cultură, Reportajul săptămânii pe data 25 iunie 2012

Pana acum, ne-am obisnuit sa vedem Jocurile Olimpice o data la patru ani ca pe un spectacol exclusiv sportiv, de urmarit in fata televizorului. Tensiunea intrecerilor dintre concurenti sau solemnitatea ceremoniei de medaliere a castigatorilor pareau singurele emotii ce pot fi traite ca spectator al competitiilor olimpice. A trebuit sa fim martorii pregatirilor Jocurilor Olimpice de la Londra ca sa intelegem ca sportul si cultura nu sunt domenii absolut paralele.

Pentru Institutul Cultural Roman de la Londra, Jocurile Olimpice au inceput din primele luni ale lui 2011. De atunci, institutia menita sa promoveze cultura romaneasca in lume a initiat propria Olimpiada Culturala.

Saptesprezece mari proiecte culturale intrunite sub titulatura „Rolimpicii” a pregatit ICR Londra pentru a castiga propria competitie cu alte culturi nationale. Acestea se vor succeda in timp si spatiu, acoperind intreaga metropola de pe Tamisa. Ele vor transmite londonezilor si lumii intregi putin din harul de talent si daruire artistica cu care au fost inzestrati romanii. Pentru ca marele eveniment sportiv constituit de Jocurile Olimpice nu se reduce la trei saptamani de competitii. Cultura impartaseste la randul ei valorile promovate prin intermediul spiritului olimpic.

 

 

„Festivalul” culturii romanesti la Londra

 

Romanii din Marea Britanie au propria lor… Olimpiada. Institutul Cultural Roman din Londra a lansat la sfarsitul lunii trecute un amplu program de evenimente in cadrul Olimpiadei Culturale ce a inceput deja in metropola de pe Tamisa.

Olimpiada Culturala de la Londra a inceput de la 29 mai si va continua sa se desfasoare pana la inceputul lunii septembrie. In cadrul acestei importante manifestari culturale, Romania va fi reprezentata printr-o succesiune de 17 proiecte. Acestea vor avea loc pe strazile capitalei britanice, beneficiind de sustinerea a numeroase institutii britanice.

 

Medalii de la ICR

Institutul Cultural Roman din Londra a intrat in efervescenta competitiilor… „Everybody is a Winner!” (Toti sunt castigatori!) este noul slogan adoptat de institutia menita sa promoveze cultura romaneasca in lume, acum, in preajma Jocurilor Olimpice din metropola de pe Tamisa. Reprezentantii ICR au si medalii; aurite si dispuse pe un snur galben, acestea sunt destinate a fi oferite tuturor: vizitatorilor, colaboratorilor sau doar curiosilor. Cei care le primesc vor remarca, mai intai cu dezamagire, ca ele sunt facute din carton, dar vor fi placut surprinsi cand vor descoperi ca acestea sunt o excelenta forma de promovare a numeroaselor proiecte culturale romanesti pregatite londonezilor.

„Ideea a aparut cu mai bine de un an jumatate in urma cand noi ne-am gandit sa cream un eveniment mai special cu ocazia Olimpiadei, avand in vedere ca pentru mai bine de trei saptamani, Londra va deveni centru de atractie mondiala. Londra este oricum un mare «HUB» global, o mare scena culturala.

A fost o decizie indelung gandita si planificata inca din ianuarie 2011. Atunci am initiat un concurs de idei de proiecte in acest sens. Aceasta abordare a fost la randul ei inedita, prin faptul ca nu am decis noi de la Londra tot ce trebuie facut, chiar daca si noi am generat idei de proiecte. Dar am deschis competitia catre oricine simte ca poate propune lucruri interesante”, ne-a marturisit Dorian Branea, directorul ICR.

 

Concurs de idei

Directorul ICR Londra spune ca ideea organizarii unui concurs liber de idei de proiecte romanesti pentru promovarea culturala a Romaniei in perioada premergatoare desfasurarii Jocurilor Olimpice de la Londra a fost un real succes. Oricine a putut trimite o propunere de proiect cultural in aceasta competitie. Singura conditie a fost sa expuna o idee originala, care sa poata fi scrisa pe o singura pagina. „Am descoperit astfel cateva idei extrem de interesante care au devenit parte a acestui program. Asa s-a nascut ideea de a dezmembra o casa similara cu a lui Brancusi si a o reasambla bucata cu bucata, aici la Londra; sau statiile culturale, adica amplasarea de mobilier urban personalizat, produs de romani, intr-o zona din centrul Londrei; ori o expozitie unica de… sculpturi in fan. Toate aceste propuneri minunate au fost atrase de pe piata libera a ideilor si le vom materializa aici”, continua cu entuziasm Dorian Branea.

Concursul de idei organizat de ICR Londra la inceputul anului trecut a atras si alte idei interesante care au fost, totusi, respinse in final, mai adauga directorul ICR Londra. Unele dintre acestea erau foarte bune, dar greu de realizat, altele depaseau capacitatea organizatorica a celor de la ICR Londra, in timp ce cateva s-au dovedit mult prea costisitoare. „Totusi, multi dintre cei care au castigat in acest concurs nu sunt artisti consacrati. In acest program vor fi prezente, deci, si nume complet necunoscute, dar care speram sa se impuna cu aceasta ocazie”, conchide directorul ICR Londra.

 

Cultural Olympiad 2012

Olimpiada Culturala de la Londra din 2012 (Cultural Olympiad) constituie cea mai ampla manifestare culturala din istoria Jocurilor Olimpice. In cadrul acesteia, peste 16 milioane de oameni se vor bucura de spectacolul manifestarilor organizate si aproape 170.000 de indivizi vor lua parte direct la proiectele astfel generate. Totul va culmina cu London 2012 Festival, in care ICR Londra va promova Romania prin nu mai putin de 17 proiecte artistice de clasa.

„Cultural Olympiad nu este altceva decat o federatie de festivaluri de teatru, poezie, muzica etc. Noi, cei de la ICR Londra, am vrut de la inceput ca romanii sa fie prezenti in toate marile evenimente britanice organizate in cadrul acestei Olimpiade Culturale unice. Adica in loc sa actionam in afara acestui cadru, ne-am gandit sa intram cu proiectele noastre artistice in acest festival”, a explicat Doru Branea, directorul ICR Londra.

In total, 17 proiecte artistice romanesti se vor derula in cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra in urmatoarele saptamani. „Pentru a gandi un astfel de program am avut nevoie de mult timp. Concursul de idei a avut loc in martie anul trecut, iar in iunie 2011 programul a fost clarificat in proportie de 80%”, mai precizeaza Branea.

ICR Londra a suferit totusi si un esec. „Shakespeare’s Globe Theatre, celebrul teatru londonez care va gazdui un festival cu ocazia Cultural Olympiad, a refuzat propunerea de inscriere a unei piese de teatru romanesti in cadrul manifestarii. A fost singurul caz in care nu am primit o decizie favorabila, dar aceasta absenta a fost compensata prin alte trei prezente teatrale puternice”, a subliniat Dorian Branea.

 

Partenerii ICR

Cele 17 proiecte culturale romanesti care se vor desfasura la Londra inaintea inceperii Jocurilor Olimpice isi propun sa respecte identitatea si trecutul capitalei britanice, dar si sa lase o „mostenire” romaneasca in metropola de pe Tamisa. „Ne-am gandit la doua componente: sa lasam o mostenire romaneasca in Londra, ca un dar facut de romani londonezilor, un «legacy»; si sa intram in dialog prin ceea ce facem cu istoria si identitatea Londrei. De aceea, toate proiectele pe care le prezentam in cadrul Rolympics apar si ca o interpretare romaneasca a bogatiei trecutului si traditiilor londoneze”, sustine Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Programul romanesc conceput si curatoriat de ICR Londra este realizat in colaborare cu importante institutii britanice, precum Southbank Centre, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place, Poet in the City si altele. ICR Londra a dezvoltat, de asemenea, parteneriate foarte puternice cu administratiile publice locale ale districtelor Tower Hamlet si Islington din centru Londrei.

„Avem vreo 20 de parteneri romani si britanici, fiecare cu propriile lui interese pe care a trebuit sa le armonizam. Datorita lor, o mare parte din cele 17 proiecte sunt co-finantate. Alti parteneri ne-au pus la dispozitie know-how-ul lor si ne-au ajutat din punct de vedere organizatoric.

Am ajuns sa avem relatii foarte bune cu consiliile Tower Hamlet si cu Islington. Stiam foarte bine ca avem nevoie de demersuri pentru obtinerea avizelor necesare de la autoritatile locale. Pentru ca vom amplasa in Londra statui si alte constructii permanente, dar si altele temporare. In paralel, au mai aparut si alte idei si de-atunci, tot am ajustat programul in functie de acestea”, a subliniat Dorian Branea.

————————————

„Ne-am gandit ca este interesant sa facem un lucru pe care romanii nu l-au mai facut niciodata in Londra si poate ca nu l-au mai facut niciunde in lume. De cand exista Olimpiadele, noi nu am mai avut un program de complexitatea si anvergura celui pe care il prezentam acum. Acesta se numeste «ROLYMPICS» si va contine 17 proiecte.”

Dorian Branea, directorul ICR

————————————

 

 

17 pentru Londra

Londra_ICR_teatru_20-20_Geanina Carbunariu1

Olimpiada Culturala romaneasca de la Londra propune publicului din intreaga Londra 17 evenimente inedite din domeniul arhitecturii, cinematografiei, artei teatrale, vizuale, precum si din poezie, dans, sculptura ori muzica. Aceasta succesiune de proiecte culturale aduce alaturi romani foarte cunoscuti ca sportivi sau artisti, lucrari artistice de exceptie si marturii ale capacitatii creative a romanilor.

Trei evenimente culturale au avut deja loc in cadrul Rolympics. Dar „festivalul” continua cu alte 14 proiecte culturale. Dorian Branea, directorul ICR Londra, ne-a vorbit despre toate aceste proiecte, expunandu-le in ordine cronologica. Le prezentam mai jos succint, urmand ca detalii referitoare la data, locul si programul desfasurarii acestora sa fie publicate in editiile urmatoare ale publicatiei Diaspora Romaneasca:

Incepand din 25 iunie, lucrarea „Minimal Complexity” a lui Vlad Tenu va putea fi admirata la Central Saint Martin, Grannary Building, in cadrul festivalului de arhitectura de la Londra.

Artistii vizuali Dan si Lia Perjovschi vor tine cursuri de master class, in care vor vorbi despre arta lor, incercand sa impartaseasca din propria experienta artistica, la Wide Open School. Toate biletele puse in vanzare pentru acest eveniment au fost epuizate intr-o saptamana.

Poeta Doina Ioanid va participa la Poetry Parnasus Festival, la care vor fi prezenti oameni de litere din toate statele care au trimis delegatii la Jocurile Olimpice.

La 1 iulie, londonezii vor putea urmari o proiectie speciala realizata de Ioana Marinescu si Tapio Snellman pe o cladire din zona East End, in cunoscutul perimetru Brick Lane.

Va urma un eveniment dedicat poeziei lui Shakespeare, in care invitati speciali sunt Ion Caramitru si Michael Pennington, doi dintre cei mai mari interpreti ai personajului Hamlet, dupa cum au fost declarati de revista Times.

La Festivalul International de Teatru de la Londra va fi pus in scena spectacolul 20/20 al Geaninei Carbunariu. Aceasta este o piesa care se bazeaza pe marturiile participantilor la conflictul interetnic ce a avut loc la Targu Mures in primavara lui 1990. Piesa se va juca in limba romana, maghiara, franceza si engleza.

Coregraful Arcadie Rusu va fi romanul care va fi prezent la Big Dance Festival. Acesta va oferi publicului un spectacol artistic original de 10 minute, cu cinci dansatori britanici. Evenimentul va avea loc in Opera Holland Parc.

„Muncitor: All Workers Go to Heaven” (Toti lucratorii merg in Rai) se va numi piesa de teatru interactiva scrisa de Ioana Paun la Londra si inspirata din viata muncitorilor care trudesc in fabricile din estul Londrei. Ea va fi prezentata la Theatre Royal Stratford East, un teatru din cladirea caruia se poate vedea intreg Satul Olimpic.

Marele saxofonist Lucian Naghy se va alatura altor 600 de saxofonisti din intreaga lume, pentru a canta de-a lungul Tamisei in cadrul River of Music Festival. Romanul va putea fi ascultat in zona Summerset House, in apropierea podului Waterloo Bridge.

Trei sculpturi in fan realizate de Erno Bartha vor fi amplasate in Victoria Park.

Play Point Puzzle este un puzzle mare inspirat de Jocurile Olimpice, proiectat de artista Miruna Amza si arhitectul Liviu Zagan. Piesele sale vor putea fi rearanjate de trecatorii londonezi in acelasi Victoria Park.

In zona Trinity Square Garden va fi amplasat mobilier urban dupa o idee a Minodorei Cerin si a lui Mircea Margarit. Dotarile constau in banci de lemn cu design special, pe care vor fi inscriptionate versuri romanesti, dar si mesajul: „Cadou de la romani pentru londonezi”.

Statuia Edge Runner creata de sculptorul roman Paul Neagu este prima lucrare a unui artist roman care va ramane expusa la Londra. Ea va fi amplasata in Islington, unde Paul Neagu a si locuit.

Modelul casei de la Hobita a marelui Constantin Brancusi va fi adus la Londra in luna septembrie. Casa va fi demontata in bucati si reasamblata, la initiativa unei fundatii patronate de printul Charles care desfasoara proiecte de restauratie in Romania. Cladirea va fi donata apoi unei expozitii in aer liber de case vechi din Tara Galilor.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!