Român alergând la… Pol

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 11 martie 2016

620 tibiBistriţeanul Tibi Uşeriu participă la celebrul maraton „6633 Ultra”, care se desfăşoară dincolo de Cercul Polar începând de vineri, 11 martie, şi despre care se spune că este cel mai greu din lume, el urmând să alerge 566 kilometri.

Tibi Uşeriu a plecat din Cluj-Napoca, avionul urmând să facă escală la Londra, de unde apoi va zbura spre Canada. După ce va ateriza la Yukon, va fi transportat alături de ceilaţi 11 concurenţi încă 800 kilometri spre Cercul Polar de Nord.

Pentru a rezista celei mai grele curse de alergat din lume, care se întinde pe o distanţă de 566 de kilometri, la Polul Nord, unde temperaturile coboară la minus 50 de grade şi vântul bate cu 200 km/oră, Tibiu Uşeriu a alergat zilnic zeci de kilometri în şorţ şi la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase de iarnă şi a făcut baie la copcă pe ger. El a alergat zilnic între 1 oră şi 3 ore la temperaturi între minus 10 şi minus 21 grade Celsius pentru că a vrut să se acomodeze cu frigul.

Echipamentul cu care a pornit spre Polul Nord este şi el unul special, confecţionat în proporţie de 90 la sută din puf de gâscă. Uşeriu şi-a cumpărat un sac de dormit care rezistă la temperaturi de minus 50 de grade şi a dormit în el, în curtea casei sale, la 1.200 metri altitudine în Pasul Tihuţa, pentru a se acomoda cu temperaturile extreme. Inclusiv hainele şi cortul său sunt din lână specială, confecţionate pentru expediţiile montane.

Concurenţii la maratonul „6633 Ultra” vor avea tot timpul cu ei o sanie pe care o vor trage după ei cu tot echipamentul şi hrana, dar şi băutura de care vor avea nevoie.

„Trebuie să avem şi ochelari de maximă protecţie pentru că ne-au avertizat organizatorii că pe timpul celor 3 ore ale zilei arctice vor fi nişte raze extrem de puternice şi la un moment dat va fi nevoie să purtăm chiar şi două perechi de ochelari”, a declarat Tibi Uşeriu.

Anul acesta, din România vor participa trei alergători la celebrul maraton, la care s-au mai înscris doi englezi şi doi americani şi câte un alergător din Scoţia, Franţa, Australia, Zimbabwe şi Singapore. Înscrierea la concurs ajunge la 2900 de lire, însă cheltuielile de participare sunt mult mai mari, biletele de avion până în Canada fiind şi ele extrem de scumpe, dar şi echipamentul special care trebuie achiziţionat.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!