Român amendat cu 10.000 de lire pentru că a cerut să voteze în UK!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti pe data 20 februarie 2016

Londra_Tommy Tomescu4

Doctorul român Tommy Tomescu a demarat o acțiune în justiție împotriva Guvernului UK, cerând dreptul la vot pentru toți cetățenii UE, rezidenți în UK. Cererea sa se bazează pe un articol importat al tratatului UE, care spune că fiecare cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii.

Nu numai că cererea i-a fost respinsă, dar a fost obligat să plătească suma de 10.000 de lire despăgubiri guvernului englez pentru a fi acoperite cheltuielile de judecată. Cu toate acestea, românul este hotărât să-și continue demersul în justiție, adresându-se unei curți superioare!

Tommy Tomescu consideră că rezidenții europeni din UK au foarte multe obligații, dar puține drepturi. Și pentru că UK face parte (încă) din Uniunea Europeană, Tomescu insistă ca acest stat să respecte tratatele de aderare pe care le-a semnat.  Plecând de la această premisă, în aprilie 2015 românul a acționat în judecată statul englez cerând drept de vot la alegerile parlamentare pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană, rezidenți în UK. De menționat că legislația Marii Britanii permite cetățenilor din țările care aparțin de Commonwealth, în care intră și două state UE – Irlanda și Malta – să voteze la toate alegerile din Marea Britanie. Cetățenii celorlalte state UE, care nu au legături istorice cu Marea Britanie, au drept la vot doar la alegerile locale.

—————————————

„Pe lângă faptul că UK nu respectă tratatele UE, există și această discriminare între un european din Irlanda și un european din România, de exemplu. Și asta în condițiile în care aportul adus la economia britanică de către cetățenii din Commonwealth este mult mai mic față de cel produs de europenii din alte state.”

Tommy Tomescu

—————————————

„Mi-am prezentat 15 motive pentru care cetățenii UE ar trebui să aibă voie să voteze și să participe la alegerile parlamentare din Regatul Unit. Am reușit să-l conving pe lordul Balfe din Dulwich să prezinte un proiect de lege în Camera Lorzilor pentru a permite cetățenilor UE care sunt rezidenți în Marea Britanie să voteze în alegerile parlamentare și să devină membri ai Parlamentului”, spune dotorul Tomescu.

 

Răspunsul justiției engleze

În ciuda argumentelor exprimate în instanță de către Tomescu, judecătorul Justice Dove (nume predestinat!) de la High Court a decis că cererea sa nu este fundamentată, așa că a respins-o. Mai mult decât atât, acesta a stabilit și suma de 10.000 de lire, reprezentând „costs of defending” (costuri de apărare), sumă pe care doctorul este obligat să o achite!

—————————————

„Judecătorul mi-a respins cererea și mă obligă la plata cheltuielilor de judecată. Mă așteptam la această decizie și vom continua demersul la o instanță superioară. Am fost surprins doar că mi se impută 10.000 de lire  pentru că am cerut egalitate în UK și respectarea unui tratat al Uniunii Europene. Interesant este că judecătorul și-a motivat sentința cu trimitere la toate argumentele aduse de mine, mai puțin unul, extras din Tratatul de aderare la UE: Fiecare cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii. Nu a făcut-o pentru că nu a găsit un contra-argument.”

Tommy Tomescu

—————————————

 

Dreptul la referendum!

Doctorul Tomescu a depus deja documentația de apel și dorește să introducă în același caz, pe lângă participarea la vot la alegerile generale, și dreptul de vot la referendumul privind ieșirea UK din UE. „Sunt peste 2,5 milioane de cetățeni UE în Marea Britanie. Această decizie îi privește în mod direct. De aceea mi se pare corect și democratic ca toată lumea să aibă ocazia să își exprime opinia”, a adăugat Tomescu.

 

Vrea Tomescu să-și crească popularitatea?

Inițiativa doctorului Tommy Tomescu pare cel puțin ciudată, la prima vedere. Nu poți avea pretenția ca rezident într-o țară să impui schimbarea legislației în așa fel încât să ai posibilitatea să participi chiar și cu un vot la modul în care se guvernează acea țară. Ca să nu mai vorbim de postura unui est-european care vrea să predea democrația britanicilor. Acestea sunt punctele de vedere britanice cu care Tomescu s-a confruntat în acțiunile sale politice.

 

trimiteri-sus-4

Tommy Tomescu nu are de gând să se lase bătut

Spațiu și cursuri gratuite pentru românii din Londra

Tomescu: Atac la Ambasadă. „Spațiile ICR se oferă cu dedicație”

Prima româncă ce a candidat la alegeri în Marea Britanie

trimiteri-jos-4

 

E important de menționat că, pe lângă demersuri în justiție, activități sociale și profesionale, doctorul Tommy Tomescu se bate în UK și pe plan politic, din postura de președinte al Partidului Europenilor. S-ar putea specula ușor faptul că, de fapt, toată această tevatură este creată doar pentru a-și spori popularitatea în rândul românilor și a altor naționalități rezidente în UK.

 

De ce să avem doar obligații și niciun drept?

Londra_Tommy Tomescu_amenda 10.000 lire2Cel puțin deocamdată, prețul popularității e cam mare: 10.000 de lire, iar suma va crește direct proporțional cu instanțele de judecată cărora li se adresează. Dar doctorul Tomescu ne garantează că demersurile sale sunt pur principiale.

—————————————

„Deocamdată, noi avem un singur drept sigur, dreptul la muncă în UK. Dar acest drept implică automat și o importantă obligație, plata taxelor. Fiecare român care lucrează aici legal plătește statului englez 30% din ceea ce câștigă. Ce ne dă înapoi statul englez? Până acum existau beneficiile, adică asistența socială. Iată că este foarte posibil ca și aceasta să fie suspendată, și am aflat cu îngrijorare că nici președintele Johannis, și nici premierul Cioloș nu s-au opus acestei măsuri. Toți ceilalți lideri din estul Europei s-au opus, doar ai noștri au fost de acord! Parcă suntem ai nimănui, abandonați de proprii conducători și disprețuiți de țările în care muncim și plătim taxe. Nu este normal în aceste condiții să ne dorim ca și vocea noastră să fie auzită?”

Tommy Tomescu

—————————————

 

 

Viața românilor în UK,

din ce în ce mai nesigură!

 

Deși acțiunile lui Tomescu par a fi ale unui Don Quijote care se luptă cu morile de vânt, contextul social și politic îi dă credibilitate și motivație.

Luni, 15 februarie, președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întâlnire cu  președintele Consiliului European, Donald Tusk. În urma acestei întâlniri a avut loc o declarație de presă comună. Evident, au fost declarații diplomatice în care s-a evitat un răspuns clar. Chiar și așa, se poate spune că președintele României a fost de acord cu propunerea Marii Britanii de stopare a asistenței sociale acordată rezidenților români. Evident, au fost puse niște condiții, dar acordul rămâne „acord”!

„Referitor la cea de-a patra secțiune a pachetului – libertatea de mișcare și beneficiile sociale -, vom susține în continuare importanța respectării principiilor fundamentale privind libera circulație a lucrătorilor și nediscriminarea acestora.  Nu trebuie să fie puse în discuție drepturile cetățenilor români care lucrează în Marea Britanie sau în alte state membre în ceea privește accesul la prestațiile sociale.

Pachetul propune crearea unui mecanism de salvgardare care ar permite limitarea pentru scurt timp a accesului la anumite tipuri de prestații sociale, specifice Marii Britanii, pentru lucrătorii cetățeni ai Uniunii care doresc să intre acolo pe piața muncii.

Am subliniat că pentru România este important, în primul rând, ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepțional și cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente.

Totodată, am susținut că trebuie evitată aplicarea arbitrară a acestor măsuri și asupra altor categorii de beneficii și să se ia în calcul numai prestațiile necontributive”, a declarat președintele Iohannis.

—————————————

„Nu mă voi opri și voi continua cu această acțiune până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Sunt conștient că risc să crească și suma cu care voi fi penalizat: poate fi 100.000 de lire, un milion de lire etc. Până la urmă, cât valorează dreptul unui om de a vota?”

Tommy Tomescu

—————————————

 


Comentarii

2 pareri la “Român amendat cu 10.000 de lire pentru că a cerut să voteze în UK!”

  1. Yo Spune:

    Titlu inselator, nu a fost amendat, ci trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata, pentru ca i s-a respins complaintul. Asa e oriunde pe planeta, cand dai in judecata si pierzi, platesti cheltuielile. Tommy Tomescu e cam batut in cap daca zice ca a fost penalizat sau ca i se imputa bani ca a cerut drept de vot, pur si simplu a pierdut procesul si plateste legal costs. Mr Tomescu e batut in cap si pt ca cere drept de vot pentru niste migranti care nu-s interesati de drept de vot. Daca vrei drept de vot, aplici pentru cetatenie cand devii eligibil si cu asta basta. Sau poate Mr Tomescu doar isi face reclama mascata sustinand niste aberatii. „Ce ne dă înapoi statul englez?” Hmmm… pai ne da inapoi toate lucrurile pentru care romanii se duc acolo, toata civilizatia net superioara Romaniei, unde avem drept de vot si statul nu prea da mare lucru inapoi din taxele pe care le incaseaza, pt ca e un prost manager si mai si fura din buget. Tomescule, sezi bland ca ne faci de kakao.

  2. Darius Spune:

    Tomescule esti cam bătut in cap…..stai locului si daca vrei sa votezi dute la tine in tara…..cum poti cere tu ca si imigrant sa vrei sa votezi viitorul UK? Daca vrei sa votezi aplica de cetățenie …..eu in locul britanicilor te-as da afara din tara asta sa vi cu figuri de astea….
    Mi se pare ceva normal ca doar britanicii sa poată vota ca e doar tara lor nu a Europei sau a imigranților …… Imigranți vin stau o perioada si apoi pleacă ……si britanicii ramân cu deciziile luate de imigranți? Ai luat-o razna

Spune-ti si tu parerea!