Român bătut de un oficial local italian

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 24 octombrie 2014

Anthony Aliano

Un membru al Consiliului municipal al oraşului italian Montesilvano, Anthony Aliano, de profesie avocat, se laudă pe Facebook că i-a aplicat „doi pumni de calitate superioară” unui pieton român care îi lovise maşina cu piciorul, răzbunându-se şi pentru că ar fi fost tratat rău în România.

„Astăzi (vineri, 17 octombrie – n.r.), în timp ce mergeam spre serviciu, un român, cred (aşa părea după limbajul vulgar), îmi traversează strada cu un câine mare care îl trăgea înainte cu viteză, iar el, nereuşind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un şut puternic în maşină”, a scris, pe propria pagină de Facebook, Anthony Aliano, consilier municipal în oraşul Montesilvano (regiunea Abruzzo, centrul Italiei).

„Morala fabulei: am coborât din maşină şi i-am aplicat doi pumni de calitate superioară”, a precizat consilierul municipal, de profesie avocat. „Şi i-am spus: când am fost eu în România cu serviciul (timp de şase luni), m-au tratat rău, deşi am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să staţi pe străzi, să furaţi, să comiteţi violuri, infracţiuni, să prostituaţi minori… Dar istoria se va schimba!!! (…) P.S. Acum, să spuneţi că sunt eu rasist!”, a adăugat consilierul, citat de site-ul de ştiri PrimaDaNoi.it, citat de Mediafax.

Ulterior, reacţionând la un comentariu făcut la mesajul postat, oficialul local italian a scris: „L-am lovit cu atâta satisfacţie! Şi nu îmi este ruşine. Să fie un exemplu şi pentru alţi politicieni! Iar laşul a luat-o la fugă.”

 

MAE: Este inadmisibil”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat faţă de afirmaţiile jignitoare la adresa românilor ale politicianului italian, avocat şi consilier municipal. Italianul este acuzat de MAE de „atitudine xenofobă” şi extremism.

„Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administraţiei locale din Italia, ale cărui afirmaţii injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidentă atitudine xenofobă și prejudecăţi grave la adresa cetăţenilor românilor în ansamblu, fiind în acelaşi timp un îndemn direct la violenţă. Este inacceptabil ca un oficial al administraţiei locale a unui stat membru UE, prieten şi partener, să se exprime, chiar şi pe o reţea de socializare, în acest mod denigrator faţă de alţi cetăţeni europeni, faţă de români”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, remis Mediafax.

De asemenea, MAE susţine că afirmaţiile politicianului italian, „cu evidentă conotaţie xenofobă, afectează şi decredibilizează rolul de model şi de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administraţie europeană ar trebui să şi-l asume”.

„România respinge orice manifestare prin care cetăţenii săi sunt discriminați, etichetaţi jignitor şi denigraţi în societăţile europene în care au ales să trăiască, exercitându-şi drepturile egale cu toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze şi să condamne public atitudini de tipul celei menţionate care promovează xenofobia însoţită de violenţă și care, în mod deliberat, stimulează manifestări şi poziţii politice extremiste, în contrast total cu valorile europene”, se mai spune în comunicatul MAE.

 

Stanoevici: Trebuie luată atitudine”

De asemenea, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a blamat atitudinea oficialului italian și consideră că autoritățile din Peninsulă ar trebui să se autosesizeze.

„E inacceptabil acest tip de comentariu făcut de un politician. Nu știm dacă acel cetățean este român sau nu, dar acest tip de interpretare față de un cetățean european e inacceptabilă (…) Trebuie luată atitudine atât din partea noastră, cât și din partea clasei politice italiene. A îndemna la violență e ilegal și pedepsit de orice lege a oricărui stat european. E nevoie ca cineva să se autosesizeze din Italia”, a declarat ministrul Stanoevici, la Antena 3, potrivit Ziare.com.

Oficialul român a subliniat că nu este prima oară când extrema dreaptă atrage atenția cu astfel de discursuri.

„E un discurs pe care îl cunoaștem din partea extremei drepte. Acești indivizi n-au nicio legătură cu politica, folosesc acest gen de discurs pentru a arăta că există, că se ocupă cu ceva, deși ei nu se ocupă cu nimic. Am transmis celor care sunt acolo și am să iau legătura cu ambasadoarea României la Roma pentru a încerca să luăm legătura cu acest individ. Dar nu va avea niciun fel de curaj pentru a purta un dialog în termeni civilizați și europeni”, a conchis ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!