Român chestionat în legătură cu sclavia modernă

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 octombrie 2015

sclavie moderna

Săptămâna trecută, poliția britanică din West Midlands a demarat o acțiune în urma unor informații primite legate de acțiuni suspicioase la o adresă din Dudley, lângă Birmingham. Acolo, polițiștii britanici au găsit 40 de persoane de naționalitate română care locuiau într-o singură casă, cu trei dormitoare, după cum relatează publicația Daily Mail.

Această acțiune se încadrează în combaterea formelor de sclavie modernă și a traficanților de persoane. Poliția West Midlands a declarat presei britanice că în primele trei luni ale anului 2015 au salvat 27 persoane suspectate că ar putea fi victime ale sclaviei moderne. Acest număr este aproape cât totalul acestui fel de cazuri din anul 2014. La adresa din Dudley, poliția a găsit 40 de români, incluzând opt femei și șase copii mici, locuind în condiții mizere. Alți 10 români au fost găsiți la o a doua proprietate învecinată.

În urma informațiilor primite, poliția a efectuat un raid la 4.30 dimineața, confiscând documentația de la adresă. Ei au identificat un suspect, de 23 de ani, căruia i s-au luat declarații în legătură cu faptul că și-ar fi însușit salariile românilor de la adresa din Dudley. După raid, femeile și copiii au fost mutați de către primăria locală la un centru de primire unde au primit hrană și mâncare. Conform publicației Birmingham Mail, bărbații au refuzat să primească ajutor din partea autorităților, spunând poliției că-și vor căuta singuri o altă casă.

Sergentul Marc Butler a declarat ziarului Birmingham Mail că la locație nu exista mobilă, pentru că aproape tot spațiul era ocupat de paturi și locuri de dormit improvizate. Poliția va încerca să blocheze pe cei suspectați că ar trafica persoane să mai intermedieze aducerea altor persoane în Marea Britanie.

Autoritățile britanice au întețit lupta contra sclaviei moderne și a traficului de persoane și încurajează cetățenii să ia parte la aceste eforturi prin observațiile pe care le pot face polițiilor locale. Autoritățile vor să clarifice că victimele traficului de persoane nu vor fi acuzate sau urmărite în justiție, după cum transmite Birmingham Mail.

Anul acesta, sclavia a devenit un delict serios în Marea Britanie prin The Modern Slavery Act 2015 (Legea sclaviei moderne), în urma căruia a fost mărită pedeapsa maximă de la 14 ani de închisoare la închisoare pe viață. Orice suspiciune de muncă forțată sau trafic de persoane poate fi raportată anonim la numărul de telefon 101 sau la 0800 555 111 (linia „Crimestoppers”).

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!