Român de 13 ani, campionul Marii Britanii la dans sportiv

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 5 septembrie 2015

Londra_Andrei Toader

La 13 ani, nu oricine are curajul să plece din sânul familiei, la câteva ore de zbor de țară, doar pentru a-și urma visul de a deveni un mare campion. Însă povestea lui Andrei Toader poate fi socotită oricând o lecție de curaj și sacrificiu, în spiritul pasiunii pentru dans. Adolescentul este lăudat acum în Regatul Unit, scriu jurnaliștii de la Adevărul, după ce Andrei și partenera sa au devenit cel mai bun cuplu de dansatori sportivi, la categoria juniorilor, din Marea Britanie.


Pas cu pas spre succes

Andrei Toader este din Timișoara, mai are un frate și o soră, iar la șase ani s-a apucat de dans sportiv, scriu jurnaliștii de la Adevărul. A urcat pas cu pas și în ultimii trei ani, a fost o prezență obișnuită în lotul național de dans sportiv al României. Anul acesta, viața și cariera lui s-au schimbat radical după două rezultate care n-au fost pe măsura așteptărilor concursurilor desfășurate în țară. Legătura s-a făcut pe Facebook, a povestit, pentru Adevărul, chiar tatăl său, Ovidiu Toader, ajuns acum părintele celui mai tânăr român dansator sportiv din toate timpurile care a devenit campion național în Regatul Unit: „Totul a început pe Facebook. Mama Miei, actuala parteneră de dans a lui Andrei, a dat un anunț în care spunea că îi caută fetei pereche. Am intrat în legătură cu ea, ne-am împrietenit, am discutat și am zis să studiem amănuntele acestei variante. În luna aprilie, am mers în Anglia, la Manchester, unde copiii s-au cunoscut, au dat o probă împreună și au decis să facă pereche. Ei s-au înțeles perfect din prima. Am discutat cu băiatul, i-am explicat cum se schimbă viața lui dacă vrea să continue acolo și el a fost de acord să-și urmeze drumul cu orice risc. După ce am rezolvat formalitățile legale, am întocmit actele și am pus la punct toate detaliile activității, el a rămas acolo, iar noi, la Timișoara. Sigur că uneori ne e greu, dar facem în așa fel încât măcar o săptămână pe lună să fim împreună. Mergem ori eu ori mama lui la el, acum a fost el în vacanță o lună în țară împreună cu partenera de dans, Mia”, a declarat Ovidiu Toader, în cadrul vizitei sale la sala de dans sportiv a clubului Aqua Sport din București.

 

Campion în Marea Britanie

În scurt timp, Andrei a reușit să devină cunoscut. La opt săptămâni după ce a ajuns în Anglia, împreună cu partenera lui, Mia Linnik-Holden (12 ani), au devenit campioni ai Marii Britanii, la categoria Juniori sub 14 ani la dansuri Ballroom (Vals, Tango, Foxtrot, Vals vienez, Quickstep) și Latino (Cha-Cha-Cha, Rumba, Samba, Paso doble, Jive), în total nu mai puțin de 10 dansuri.

—————————————

„Visul lor este să devină campioni mondiali sau măcar să intre între primele cinci perechi ale lumii. E un obiectiv pe care îl pot îndeplini în doi ani sau peste zece ani. Copiii se antrenează 2-3 ore pe zi și au o zi liberă cam la două săptămâni. Dansul sportiv e un sport costisitor. Până acum, eu am fost sponsorul lui Andrei și nu ascund că avem nevoie de un buget lunar cam de 1.000 de euro, fără a lua în considerare concursurile. În Anglia, prin prisma faptului că sunt campioni, trei firme de profil le asigură costumațiile”

Ovidiu Toader, declarație pentru www.iClara.ro

—————————————

Andrei locuiește în Anglia în casa partenerei lui de dans, având la dispoziție o cameră numai a lui. Cei doi copii s-au înțeles perfect de la început și poate asta a stat la baza succesului lor apărut într-un timp atât de scurt. „Noi, ca părinți, ne bucurăm foarte mult pentru el. Și-a găsit pasiunea de mic și a mers pe această cale. Nu ne-a fost teamă să-l lăsăm să plece de acasă, mai mult ne-am gândit că ar fi fost nedrept să nu-l lăsăm să plece și astfel să rateze această șansă. Eu cred că părinții au datoria de a le acorda sprijin copiilor să zboare către visele lor. El e un copil care se îndreaptă spre adolescență, va merge la școală în Anglia, e integrat într-un program social rezervat rezidenților, are pe cineva care are grijă de el, e în siguranță. Sperăm să poată face o carieră frumoasă în dans sportiv, care să-i asigure nu doar satisfacerea pasiunii, ci și un confort financiar peste un timp”, a încheiat Ovidiu Toader.

 

Andrei face istorie în Marea Britanie

Andrei locuiește în Manchester UK din 6 iunie 2015 la familia partenerei de dans, Mia, după ce părinții au luat legătura prin Facebook în luna aprilie 2015 și au planificat mutarea lui Andrei în decursul lunii mai. Andrei a început să danseze de mic copil și a evoluat în cadrul a doua cluburi de dans sportiv din Timișoara, făcând parte în ultimii trei ani din lotul național de dans sportiv al României.

Anglia este locul unde a luat ființă prima federație de dans sportiv WDC (World Dance Council) din lume, în 1950, și unde Ballroom Dancing este la un nivel competițional foarte ridicat. Blackpool UK, foarte aproape de Manchester, este locul în care fiecare dansator își dorește să ajungă să concureze măcar o dată în viață.

—————————————

Andrei este cel mai tânăr român dansator sportiv din istorie care a devenit campion național în Marea Britanie și mai ales după doar două luni din momentul mutării lui acolo.

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Român de 13 ani, campionul Marii Britanii la dans sportiv”

  1. Marius Saracuta Spune:

    Felicitari in primul rand , si asi dori sa ma ajutati cu o informatie, suntem stabiliti in Londra de putin timp si baietelul nostru in varsta de 10 ani a practicat in Romania -bucurest dans modern timp de trei ani si in Londra nu am gasit o scoala , multumesc pt orice informatie

Spune-ti si tu parerea!