Român din Franța: „Oamenii trăiesc cu frică”

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 2 august 2016

Dan Rezmuves, atacuri teroriste Franța

Un român stabilit în Franța a declarat, la mai multe zile de la atentatul din 14 iulie de la Nisa, că francezii nu se simt în siguranță și nu mai au unitate națională. În seara atentatului, el spune că a fost ridicat de Poliție, pentru că a strigat în stradă, dar polițiștii, nervoși în egală măsură, nu i-au făcut nimic.

Dan Rezmuves, un român stabilit de 17 ani în Franța, spune că formarea unei Gărzi Naționale din rezerviști militari, în contextul intensificării măsurilor de securitate, nu este o soluție și cere expulzarea tuturor islamiștilor cunoscuți cu fișa „S”.

—————————————

„La o săptămână după atentat situația rămâne foarte încordată, practic unitate națională în Franța nu mai este, partidele politice, atât de stânga, cât și de dreapta, dau vina una pe alta. Președintele Francois Hollande a făcut apel la toți rezerviștii și la toți care vor să fie rezerviști, dar asta nu e o soluție. Ar trebui expulzați toți care au fișa S, însemnând posibil terorist.

Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poți fi în siguranță niciunde. Ați văzut și voi, ieși la o cafea, ești împușcat. Ieși la un spectacol, ești împușcat, ieși cu familia la foc de artificii, ești omorât. Este o paranoia care s-a instalat aici de când au început toate aceste atentate. Soluția ar fi să o luăm de jos, de la rădăcină: expulzarea tuturor islamiștilor cunoscuți cu fișa S.”

Dan Rezmuves, care este și cetățean francez, potrivit Mediafax

—————————————

În opinia acestuia, atentatul de la Nisa s-a produs „cu siguranță” ca urmare a unei „breșe în dispozitivul de securitate”.

—————————————

„E inadmisibil ca un camion de 19 tone să intre pe un bulevard închis complet de la circulație. Pe Promenade des Anglais trotuarul este foarte mare, practic cât o șosea, el (teroristul – n.r.) a evitat barajul și a intrat pe trotuar, iar de acolo s-a angajat pe bulevard, unde a urmat ce a urmat.”

Dan Rezmuves

—————————————

Românul, care are 42 de ani și este originar din județul Alba, povestește cum a primit vestea atentatului care a semănat teroare în rândul francezilor.

—————————————

„În seara atacului eram la Montpellier, nu foarte departe de Nice. Imediat după atac ieșisem în centru cu mașina, fiind foarte indignat de ceea ce se întâmplase. În centrul unei intersecții, am oprit mașina și am început să strig: «Criminalii!, «Islamiști barbari!». Mi s-au alăturat și alți oamenii la fel foarte indignați și nervoși de ceea ce se întâmplase. La un moment dat a apărut Poliția, luându-mă doar pe mine pentru că eram cel mai gălăgios, dar nu mi-au făcut nimic, pentru că și ei, polițiștii, erau la fel de nervoși, fiind la rândul lor foarte, foarte indignați pentru că nu au nici ei nicio autoritate asupra nelegiuiților, care nu au nici carte verde asupra lor.”

Dan Rezmuves

—————————————

 

„Franța rămâne o țară fragilă”

Acesta adaugă că nu are de gând să se întoarcă în România, chiar dacă în momentul de față „Franța rămâne o țară fragilă”.

Atentatul a fost comis de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un francez de origine tunisiană, și s-a soldat cu 84 de morți și 300 de răniți. Procurorul-general al Franței, François Molins, citat de BBC News online, spune că autorul atacului de la Nisa ar fi primit sprijin logistic din partea a cinci suspecți care se află în custodia Poliției franceze.

Potrivit lui François Molins, atacul fusese plănuit cu câteva luni de zile în urmă, iar unul dintre suspecți a filmat scena atacului.

Ministerul francez a anunțat că 38 din cele 84 de persoane ucise în atentatul de la Nisa erau de origine străină, victimele provenind din 19 state, între care Algeria, Germania, Tunisia, Belgia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Italia, Polonia, Rusia, România, Elveția, Maroc, Turcia sau Ucraina.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de la Nisa declarând că Bouhlel ar fi fost unul dintre „soldații” organizației.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!