Român prins la furat în Italia, împușcat mortal

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 25 octombrie 2015

hoti 1

Un român a fost împușcat mortal într-o vilă situată la periferia orașului italian Milano în care intrase prin efracție pentru a fura, proprietarul casei fiind reținut sub acuzația de crimă prin exces în legitimă apărare, o situație juridică ce stârnește polemici în Italia, scrie cotidianul Corriere della Sera, citat de Mediafax. Partidul xenofob Liga Nordului îl susține pe italianul care a tras cu arma, susținând că „hoțul a murit la locul de muncă”.

Incidentul a avut loc în cursul nopții de luni spre marți în localitatea Vaprio D’Adda, situată în provincia italiană Milano.

Francesco Sicignano, un pensionar în vârstă de 65 de ani, trezit de zgomote suspecte, a luat o armă de foc pe care o procurase după mai multe furturi și a ieșit în holul propriei vile. A observat o persoană în întuneric și a tras un foc de armă. Apoi a ieșit pe balcon și a tras alte două focuri în aer, în contextul în care mai multe persoane fugeau din locuința sa.

Când a revenit în casă, a găsit corpul unui bărbat necunoscut și a efectuat manevre de resuscitare, după care a chemat carabinierii.

 

Complicii, căutați de poliție

Primul foc de armă a provocat moartea unui român în vârstă de 28 de ani care se pare că intrase în vilă pentru a fura. Complicii românului au reușit să fugă și sunt căutați de poliția italiană.

Francesco Sicignani locuiește în propria vilă cu soția, cu fiul și nora, care au copii. Pensionarul italian susține că a achiziționat o armă semiautomată după ce casa familiei sale a fost spartă de patru ori în ultimele luni.

Polemicile au izbucnit în contextul în care pensionarul italian a fost reținut sub acuzația de omor calificat prin exces în legitimă apărare.

—————————————

„Din august până acum, din ce știm noi, vila a fost spartă de patru ori. Sunt oameni buni, au copii în casă. Dacă aș fi fost în aceeași situație, l-aș fi împușcat și eu.”

Un vecin

—————————————

Carabinierii au stabilit că pensionarul făcuse o plângere pentru furt în urmă cu un an.

 

Susținut de xenofobi

Partidul xenofob Liga Nordului îl susține pe italianul care a împușcat mortal un român. Matteo Salvini, liderul formațiunii xenofobe Liga Nordului, a exprimat susținere pentru pensionarul italian, afirmând că „hoțul a murit la locul de muncă”, iar guvernatorul regional, Roberto Maroni, membru al aceleiași formațiuni, a anunțat că autoritățile locale vor asigura apărarea judiciară a inculpatului.

—————————————

„Pensionarul a făcut bine că a deschis focul pentru a se apăra, omul intrase în casa lui, și-a căutat-o.”

„Este aberant ca pensionarul să fie pus sub acuzare. Este vorba de un hoț mort la locul de muncă.”

„În cazul în care procedurile judiciare vor continua, vom cere suportarea cheltuielilor legale ale pensionarului italian.”

Matteo Salvini, liderul formațiunii radicale italiene Liga Nordului, citat de ziarul La Repubblica

—————————————

Guvernatorul regiunii Lombardia, Roberto Maroni, membru al aceluiași partid radical, a transmis prin Twitter că împărtășește poziția lui Salvini:

—————————————

„Regiunea Lombardia va suporta cheltuielile pentru apărarea în instanță a pensionarului care, în legitimă apărare, l-a împușcat pe hoțul român intrat în casa lui.”

—————————————

 

Autoritățile române nu vor politizare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București consideră că nu e oportună încercarea de politizare și singularizare în cazul românului împușcat mortal în Italia și că justiția trebuie lăsată să își urmeze cursul, fără antepronunțări din partea unor oameni politici.

—————————————

„Ca poziție de principiu, MAE consideră că în astfel de cazuri justiția trebuie lăsată să-și urmeze cursul, fără niciun fel de antepronunțări, inclusiv din partea unor oameni politici. Și în cazul de față, MAE consideră că nu este oportună încercarea de politizare și singularizare a unei situații asupra căreia justiția este singura în măsură să se pronunțe.”

MAE, la solicitarea Mediafax

—————————————

De asemenea, MAE consideră „inacceptabilă și profund imorală aprecierea că hoția ar fi o profesie”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!