Român răpit de jihadiști: MAE cere ajutor internațional

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 mai 2015

Burkina FasoGruparea jihadistă salafistă al-Mourabitoun a anunțat, marți, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie și că „îndeamnă guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorții ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-și elibereze cetățeanul”, a adăugat el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureștiul.

MAE precizează că reprezentanții instituțiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic, solicitând, totodată, sprijinul partenerilor internaționali.

Celula de criză interinstituțională a avut, încă de la primele ore ale dimineții de marți, o serie de reuniuni privind situația actuală legată de cetățeanul român răpit în Burkina Faso, iar ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a participat, imediat după revenirea în țară, la activitatea Celulei de criză reunite la sediul MAE, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat transmis marți seara. „Celula de criză interinstituțională continuă demersurile de verificare a veridicității informațiilor și a materialului audio apărute în presă în cursul zilei de astăzi. În acest scop, a fost solicitat și sprijinul partenerilor internaționali ai României”, se arată în comunicat.

Celula de criză reiterează faptul că, având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind așteptat un rezultat imediat. Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situația cetățeanului român a fost cunoscută autorităților române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013. În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanți ai MAE, SIE, SRI, MApN și ai Administrației Prezidențiale. Românul Iulian Gherguț, ofițer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul și Mali, a fost răpit pe 4 aprilie, de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

 

Băsescu: „Românul răpit, un atentat la siguranța națională”

   Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că Victor Ponta sau Klaus Iohannis trebuie să conducă operațiunile pentru recuperarea românului răpit în Burkina Faso pentru ca deciziile să fie asumate politic, serviciile secrete având anumite piedici impuse de legi. Într-o intervenție telefonică la postul B1 TV, Traian Băsescu a reamintit că a trecut „o lună și ceva” de la momentul răpirii, iar acum „vor trebui desfășurate operațiuni conduse de președinte sau de prim-ministru”.

„Aproape în toată Africa poate obține informații România (…) Însă cred că este o slabă înțelegere a ceea ce înseamnă actul terorist de răpire a unui cetățean. Când m-am angrenat în procesul de recuperare a jurnaliștilor din Irak, l-am considerat un atentat la siguranța națională, o agresiune la adresa României. Nu poți să o tratezi altfel atunci când un cetățean al tău este răpit. Atenționez că procesele teroriste se vor amplifica și, dacă statul român o să pară slab, vom avea foarte multe atentate teroriste și răpiri. Grupările teroriste asta caută – statele slabe”, a declarat Traian Băsescu.

Totuși, întrebat dacă trebuie convocată o ședință de urgență a CSAT, fostul președinte a dat de înțeles că nu.

„Nu avem nicio lege care să spună ce trebuie să facem în astfel de situații. Avem o practică, iar practica spune că lucrurile astea nu se rezolvă în CSAT, mai ales că în Celula de criză se desfășoară foarte multe lucruri și nu are de ce să fie acolo ministrul de finanțe sau ministrul economiei. Astea se rezolvă într-un cerc mult mai restrâns, având un președinte în capul mesei și structuri de securitate și unele nu sunt în CSAT: Direcția de Informații a Armatei, SRI, SIE, DGIPI”, a mai spus fostul șef al statului.

Traian Băsescu a explicat de ce este nevoie ca premierul sau președintele să conducă operațiunea de recuperare a românului răpit în Burkina Faso.

„Pentru toată acțiunea trebuie asumare politică, altfel obligi serviciile să citească legea și să spună: «Eu aici nu mă bag. Nu am în legea SRI sau SIE ce fac instituțiile în situații de răpire.» Din contră, în legislație găsim lucruri care ar contraveni operațiunii. Însăși operațiunea de răpire a unui cetățean român este un act ilegal și în fața unei astfel de acțiuni, nu poți să stai să spui «Ce scrie în lege? Așa… Deci, nu ne băgăm.» Dacă citești legislația română, vei constata că nu trebuie să te bagi, mai ales când e vorba de răpirea unui cetățean în afară. Trebuie să existe asumare politică, structurile de securitate reacționează dacă au spatele acoperit politic”, a subliniat fostul președinte.

Întrebat despre riscul de a ne confrunta cu noi atentate, fostul președinte a reamintit că numeroși cetățeni europeni lucrează în Siria, în Africa și este de așteptat ca ei, odată întorși în Europa, nu vor fi cei mai «blânzi» cetățeni ai Europei”. „Pe teritoriul UE trăiesc foarte mulți musulmani, oameni de bună credință în cea mai mare parte a lor, dar la fel de real este faptul că prin lideri musulmani, care sunt cetățeni europeni, a început de ani buni o îndoctrinare a musulmanilor și de aici se recrutează teroriști din Europa, care acționează direct pe teritoriul UE sau se duc și se înrolează în armata ISIL”, a mai spus fostul șef al statului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!