Român, sclav în casa unui englez

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Muncă, Poveşti româneşti pe data 2 aprilie 2016

uk_Iliuta Popescu_sclav la englez

Avem încă o dovadă că românii sunt un popor cu suflet mare! Viața unui bărbat, de loc din Suceava, s-a schimbat radical după ce strigătul său de disperare a fost luat în seamă de românii stabiliți în Anglia. Omul muncea de aproape un an în gospodăria unui englez. Deși la început a crezut că va avea parte de un trai decent, cu timpul românul a devenit o slugă ce muncea cinci zile pe săptămână fără a fi plătit.

Aflat într-o zonă pe care nu o știa, fără alți români în jur cărora să le ceară ajutorul, Iliuță Popescu nu reușea să găsească o cale de scăpare din situația în care se afla. Salvarea sa a venit după ce, la îndemnul unei cunoștințe, a postat povestea lui pe grupul Români în Londra. Impresionați de drama prin care trece un semen de-al lor, oamenii s-au mobilizat și au făcut în așa fel încât soarta lui Iliuță s-a schimbat radical. Întreaga poveste, cum a ajuns să lucreze pentru acel englez, ce a simțit când a reușit să fugă de la el, care sunt planurile lui de viitor și multe alte detalii le aflați în continuare. Iliuță Popescu și-a spus povestea pentru Diaspora Românească!

O poveste emoționantă și cu final fericit a fost zilele trecute cap de afiș pe site-urile de socializare destinate românilor din UK. Protagonistul, Iliuță Popescu, în vârstă de 44 de ani din Suceava, a cerut sprijinul celor cu posibilități după ce ajunsese să muncească pe nimic în gospodăria unui englez. Printre străini e foarte ușor ca soarta ta să se schimbe din bine în rău, își începe Iliuță povestea.

Iliuță Popescu: „De când mă știu am fost sărac. În Suceava munceam pe un salariu de 750 de lei și stăteam în chirie. Numai Dumnezeu știe cum mă descurcam și cum treceau zilele în care mâncam doar o coajă de pâine. Când am auzit de o ofertă de muncă în străinătate, nu am stat prea mult pe gânduri și m-am înscris și eu. Un patron grec avea o firmă care executa lucrări în Anglia și avea nevoie de muncitori. Era o societate ce se ocupa cu montarea de panouri solare. Am plecat spre UK cu speranța că soarta mea se va schimba! Nu aveam 1.000 de planuri, aveam unul și bun: voiam să strâng bani, să pot să îmi cumpăr o locuință a mea. Nu voiam ceva special, ci doar o casă în care să stau, fără grija că mâine voi fi dat afară și voi fi nevoit să dorm sub cerul liber.

După primele zile de muncă în Marea Britanie, am început să cred că am și eu noroc în viață. Nu făceam o muncă prea grea, iar patronul s-a ținut de cuvânt: ne dădea banii la timp și condițiile de cazare erau decente. Locuiam împreună cu încă 10 muncitori într-o casă mare, pe care patronul nostru o închiriase de la acest englez la care am ajuns eu să muncesc. Timp de aproape un an am muncit în acest oraș Truro,care este reședința comitatului Cornwall, din regiunea de Sud-Vest a Angliei.

Când contractul de muncă a expirat și ne pregăteam să plecăm cu toții spre România, proprietarul casei ne-a întrebat dacă am vrea să rămânem în UK și să lucrăm pentru el. A spus că ne plătește cu 5 lire pe oră pentru muncile efectuate în interior și cu 7 lire pe oră pentru ce munceam în grădină, de exemplu. Practic, omul avea nevoie de un muncitor bun la toate, care să îl ajute prin gospodărie. Pentru că știam că nu mă așteaptă o viață prea bună acasă, am acceptat cu bucurie oferta englezului. Am plecat în România cu cei alături de care muncisem pentru patronul grec, dar m-am întors în scurt timp, așa cum bătusem palma cu englezul. În primele săptămâni, nu am avut nicio grijă. Mă punea la diverse munci prin gospodărie, iar seara mă retrăgeam într-o caravană în care eu am ales să locuiesc. Englezul și soția lui trăiau într-o casă mare în care la început mi-au spus că îmi vor amenaja o cameră și pentru mine. Eu i-am refuzat și le-am spus că m-aș simți mai bine dacă m-ar lăsa să dorm în caravana pe care o aveau în curte. Au fost de acord și mi-am amenajat-o cu de toate, chiar și cu internet. Însă povestea frumoasă s-a încheiat brusc. Englezul a fost părăsit de soție și parcă de atunci i-a luat Dumnezeu mințile!”

 

„Nu dau bani slugilor!”

Trei săptămâni! Atât a fost valabilă promisiunea pe care un englez i-a făcut-o unui român. După această perioadă, susține Iliuță Popescu, traiul pe moșia britanicului a devenit un adevărat calvar.

Iliuță Popescu: „Nu îmi venea să cred cum se comporta cu mine și tot așteptam să fie doar o pasă proastă pricinuită de plecarea soției, dar care avea să treacă. Din păcate, nici după mai multe luni el nu și-a mai revenit. Dacă la început mi-a dat banii săptămânal, după nu mi i-a mai dat deloc. Munceam cinci zile pentru el, iar a șasea zi mă lua cu mașina și mă ducea la muncă pe la casele unor prieteni de-ai lui. Uneori, din banii pe care îi luam pe acea a șasea zi mă lăsa să îmi cumpăr și eu ceva mâncare, alteori mi-i lua și pe ăia. Luni de zile am suportat această situație. Mă simțeam o slugă, iar el avea grijă să îmi amintească de situația mea de fiecare dată. De exemplu, eu,timp de 8 luni, cât am stat la el, nu mi-am încărcat cartela telefonică. I-am spus, într-o zi când ne întorceam de la muncă, să îmi dea și mie cinci lire, să bag și eu credit pe telefon. Mi-a zis că el nu dă bani slugilor! Ce să mai zici după o asemenea replică?! Am tăcut și am suportat. Nu aveam la cine să apelez, casa era situată destul de departe de oraș, încât aveam nevoie de mașină ca să plec de acolo. În primul rând, era destul de mult de mers pe jos până în centrul orașului, dar aș fi făcut și acest sacrificiu doar ca să scap de acolo, însă eu nu știam zonele. Mi-a fost teamă să nu mă rătăcesc și să îmi găsesc sfârșitul pe undeva, unde nu m-ar mai fi găsit nimeni. Până la urmă, o prietenă pe care mi-o făcusem în mediul virtual m-a îndemnat să scriu pe grupul Români în Londra și să cer ajutorul. Asta s-a dovedit a fi salvarea mea!”

 

trimiteri-sus-4

Acuzat pe nedrept

Munca fără acte și victimele ei

WHATSAPP? DAI UN LIKE?

Românii din Marea Britanie au PUTERE

trimiteri-jos-4

 

„Un străin al nimănui” are nevoie de ajutor

„Un străin al nimănui” – acesta este contul de Facebook în spatele căruia se află Iliuță Popescu. Folosindu-se de această adresă, bărbatul și-a făcut curaj și a cerut ajutorul românilor stabiliți în UK:

—————————————

„Bună! Mă numesc Popescu Iliuță, de loc din Suceava. Sunt de 10 luni în Anglia, mai precis în Perranarworthal Truro, și, de nouă luni, englezul la care stau și pentru care muncesc nu m-a mai plătit. Nu am o liră de o pâine! De asta am apelat la grup, poate este cineva dispus să mă ajute. Cum încep munca și voi avea bani, îi dau înapoi cu dobândă, numai să pot pleca de aici, că nu mai pot. M-am distrus!”

—————————————

Imediat ce au văzut postarea, zeci de conaționali s-au arătat dispuși să îl ajute. Alții, cum este cazul lui Andrei D., au postat și ei, la rândul lor, mesaje pe conturile de socializare în încercarea de a-l ajuta pe Iliuță.

Andrei D.: „Avem un român de-al nostru care are mare nevoie de ajutor, este într-o situație foarte dificilă, trăiește într-o pădure, într-o rulotă și lucrează de 10 luni pentru un om (la negru) și de 9 luni de zile nu a văzut nici măcar 1£! Nu mai are bani nici de mâncare. Vă rog, faceți cumva cei care sunteți prin apropierea orașului Truro, Cornwall, și dați-i o mână de ajutor. Dacă aveți unde să îl cazați un timp până își găsește un loc de muncă, omul va fi recunoscător. Este harnic, curat și cinstit.”

Povestea românului super-exploatat de un britanic a impresionat zeci de persoane și puțini au fost cei care au pus la îndoială cele spuse de Iliuță. Cei mai mulți au înțeles că situația în care se află românul din Suceava este una dramatică: muncea de aproape un an fără acte, nu era plătit de cel pentru care lucra și, din cauza circumstanțelor, era la cheremul patronului său care profita din plin de asta.

„Trebuie să fim oameni și să ne ajutăm între noi. Să îi întindem o mână de ajutor acestui bărbat. Cine se poate duce după el?”, a postat o tânără pe grupul de socializare Români în Londra.

—————————————

Până la urmă, Daniel, un român stabilit în UK, le-a dat celor de pe Facebook vestea mult așteptată. El s-a decis să îl ajute pe Iliuță, să îl ia de la englez, să îi ofere o locuință, un loc de muncă și ajutorul necesar pentru a intra în legalitate pe teritoriul Marii Britanii.

—————————————

 

Scenariu de filme: a fugit în miez de noapte de la englez!

Momentul mult așteptat de Iliuță Popescu se apropia. Un străin pe care nu îl văzuse niciodată în viața lui avea să parcurgă cu mașina aproximativ șase sute de mile ca să îl ia pe el de la moșia englezului.

Iliuță Popescu: „După ce am postat acel mesaj pe Facebook, m-a sunat foarte multă lume. Cei mai mulți erau impresionați de povestea mea și mi-au promis că dacă altcineva nu mă va ajuta, o vor face ei într-un fel sau altul. Când am auzit că un băiat pe nume Daniel va veni să mă ia chiar în noaptea respectivă, nu îmi venea să îmi cred urechilor. Parcă nu mai aveam răbdare, îmi făceam tot felul de scenarii, speram din tot sufletul să nu se întâmple ceva, iar eu să fiu nevoit să rămân în continuare în gospodăria acelui nemernic. Când m-a anunțat Daniel că a ajuns aproape de locuința mea, nu am mai stat pe gânduri. Mi-am luat în grabă cele câteva lucruri pe care le aveam în rulotă și am fugit în noapte. Am fugit fără să mă mai uit în urmă și cu sentimentul că trăisem ca într-o pușcărie din care acum m-am eliberat!

Cred că am răsuflat ușurat la mult timp după ce ne-am îndepărtat de casa englezului. Nu îmi venea să cred că sunt un om liber, că cineva mă scăpase de situația în care trăiam de aproape un an și că acum pot să o iau de la început, să încerc să îmi construiesc visul pentru care am plecat de acasă. Pentru toate astea, nu îmi vor ajunge niciodată cuvintele să îi mulțumesc acelui bărbat care a venit cu mașina după mine.”

 

Punct și de la capăt! În Londra

Iliuță Popescu a primit o nouă șansă datorită românilor care nu au rămas indiferenți în fața dramei prin care acesta trecea. Acum, bărbatul în vârstă de 44 de ani, din Suceava, a luat-o de la zero în capitala Marii Britanii. Momentele petrecute la ferma englezului au rămas o tristă amintire, dar și o adevărată lecție de viață.

Iliuță Popescu: „În dimineața următoare, probabil când a observat că nu ieșeam la muncă, a văzut și englezul că lipseam din rulotă și m-a sunat. Mi-a zis că este îngrijorat pentru mine, că m-a căutat prin împrejurimi și nu m-a găsit. I-am zis că am plecat departe și că nu mă mai întorc la el niciodată. De fapt, eu cred că lui îi era frică să nu vin cu poliția peste el pentru felul în care s-a purtat cu mine, că m-a muncit și nu m-a plătit și că am lucrat fără acte.

Foarte mulți români de pe site-urile de socializare m-au sfătuit să îl dau pe mâna justiției, dar eu nu am de gând să fac asta. În 44 de ani, așa cum am fost eu, nu am avut tangență niciodată cu oamenii legii. Deci, dacă nu am avut astfel de probleme în țara mea, de ce să le am acum, când stau printre străini?! Eu atât am vrut: să vină cineva și să mă ia de la omul asta! Nu am vrut și nici nu o să fac nimic care să îi facă rău. Fiecare să își vadă acum de viața lui.

Pe mine m-a ajutat foarte mult acest băiat, Daniel. De a doua zi m-a luat cu el la muncă. Acum lucrez în construcții și sper că tot ghinionul s-a sfârșit! O să mă pun și eu la punct cu actele, pentru că vreau să rămân în Anglia și să lucrez, dar vreau să fiu în legalitate.”

—————————————

„Să fie învățare de minte pentru toată lumea”

 

Zeci de români s-au oferit să îl ajute pe Iliuță cu bani, până când acesta se va pune pe picioare. Oamenii au fost refuzați!

„Din momentul în care am postat acel mesaj pe internet în care ceream ajutorul și până în prezent, am primit zeci de sms-uri și mesaje pe Facebook, în care oamenii îmi cer contul bancar pentru a-mi transfera bani. În primul rând, eu încă nu am un cont bancar, dar cel mai important este că eu nu vreau banii lor munciți pe aici cum numai ei știu. Eu sunt un om în putere, pot să muncesc să câștig singur banii de care am nevoie, doar că ajunsesem într-o fază din care nu mai reușeam să ies singur. Acum, că mi s-a dat acea mână de ajutor, nu vreau să profit mai mult. M-am trezit acum că am 5 lire pe cartela telefonică. Nici măcar nu știu cui ar trebui să îi mulțumesc. Oamenii au fost foarte buni cu mine și eu le voi fi recunoscător toată viața. Pentru mine a fost ca o lecție ceea ce mi s-a întâmplat, dar m-aș bucura ca și alții să învețe din ea. În România sunt foarte mulți oameni amărâți care cred în tot felul de oferte cu locuri de muncă în străinătate. Ar trebui să se informeze foarte bine înainte de a face un asemenea pas. Lumea e plină de oameni răi și nu se știe niciodată pe mâna cui ajungi!”

Iliuță Popescu

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

8 pareri la “Român, sclav în casa unui englez”

 1. Lilirusu Spune:

  Felicitarii ptr.articol Loredana Petrescu.D-zeu sa te ajute Iliuta Popescu…iar oamenilor care au sarit in ajutorul tau numai bucurii si asa cum se spune pe la noi…..jos palaria.Parca iti incepi altfel ziua de munca cand mai citesti astfel de intamplari.Bravooo

 2. viorel Spune:

  Povestea pare destul de greu de crezut :
  1. Iliuta -44 de ani ,din Suceava a gandit si s-a comportat ca un adolescent „fugit” de acasa in cautarea aventurii vietii sale
  2. In oraselul respectiv existau autoritati (politie,primarie etc..) ?
  3. Pana la urma ….”a fugit fara acte „si s-a stabilit la Londra .De unde bani ,daca nu era platit de 10 luni?
  4. Acum ca e in „afara pericolului” de ce nu incearca sa-l aduca pe „englezoi” in fata justitiei ?
  5. De ce nu il ajuta „Diaspora” daca tot i-a publicat povestea ?

 3. . Spune:

  Ai grija ce faci ca vezi ce s-a intamplat ! Haide in tara ta si plateste-ti datoriile de la toti care ti-au intins o mana ! Nu mancai o coaja de paine ,minti ! Ci luai pe datorie ! Dumnezeu e sus si nu doarme ! Gandeste-te ca poate mai ai de platit ,pana nu iti vei plati datoriile tie nu iti va merge bine ! O seara buna !

 4. Ramon Spune:

  cred ac sunt povesti inventate. In primul rand ar fi putut invata cateva cuvinte in engleza, la scoala. Apoi, daca nu-i convine, nu avea decat sa plece. Ne-am intalnit acum 2 ani cu un roman, in Newcastle, spala masini, dar era multmit. In Dambovita nu-si gasea locul

 5. Florin Spune:

  Salut Ilie ! Mă bucur să ştiu că o duci bine în Anglia .
  Vezi , poate îi poţi ajuta pe Florin şi pe Nuri , la fel cum te-au ajutat şi pe tine alţii .
  Nici ei nu au de muncă …………………..
  În ceea ce priveşte englez-oiul , nu îl ierta , dă-l în judecată dacă povestea ta este reală . Viaţa este dură .
  Te salutăm din Drăgoieşti !
  Vecinul , Florin Cucu

 6. gogu Spune:

  AL DREAKU SCLAV CU CAMASA DE 25 LIRE PE EL :))))
  SI CEAS DE 100

 7. Bogdan Spune:

  un articol foarte bine scris doar neverificat.
  acest om este un excroc de care chiar tu in primele randuri ne povestesti despre asta.

  citeste paragraful umator din articolul tau: „După primele zile de muncă în Marea Britanie, am început să cred că am și eu noroc în viață. Nu făceam o muncă prea grea, iar patronul s-a ținut de cuvânt: ne dădea banii la timp și condițiile de cazare erau decente. Locuiam împreună cu încă 10 muncitori într-o casă mare, pe care patronul nostru o închiriase de la acest englez la care am ajuns eu să muncesc. Timp de aproape un an am muncit în acest oraș Truro,care este reședința comitatului Cornwall, din regiunea de Sud-Vest a Angliei.”

  iar acum contrazicerea: „„Bună! Mă numesc Popescu Iliuță, de loc din Suceava. Sunt de 10 luni în Anglia, mai precis în Perranarworthal Truro, și, de nouă luni, englezul la care stau și pentru care muncesc nu m-a mai plătit. Nu am o liră de o pâine! De asta am apelat la grup, poate este cineva dispus să mă ajute. Cum încep munca și voi avea bani, îi dau înapoi cu dobândă, numai să pot pleca de aici, că nu mai pot. M-am distrus!”

  va las pe voi sa anaizati singuri!

 8. L.P Spune:

  Domnule Bogdan, ati inteles gresit articolul. Barbatul in cauza a avut, daca vreti, doua perioade de munca in UK. In prima a venit cu un contract si i-a mers bine, nu era o munca grea si era platit asa cum i s-a promis. Cand i-a expirat contractul, proprietarul casei pe care patronul acestui barbat o inchiriase pentru toti muncitorii i-a facut o oferta de lucru. El a acceptat-o, a plecat in Romania pentru scurt timp si s-a intors la cel care i-a promis un job. De atunci au inceput problemele care au durat vreo 10 luni. Cititi inca o data articolul si sunt sigura ca o sa il intelegeti.

Spune-ti si tu parerea!