Român spânzurat într-un parc din apropierea Londrei

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 martie 2014

Londra_George Florian_caritate

Românul George Florian a fost găsit atârnând fără viaţă, spânzurat de cureaua de la proprii săi pantaloni, într-un parc din nord-vestul Londrei. Avea doar 28 de ani şi trăia în Marea Britanie împreună cu soţia şi copilaşul lor de un an şi trei luni. Tragedia s-a petrecut în 13 februarie. Acum, familia sa, rudele şi cunoscuţii încearcă cu disperare să strângă bani pentru a-i repatria în ţara natală trupul neînsufleţit…

 

„Visul” londonez…

George Florian a venit pentru prima dată la Londra în aprilie 2013. A lucrat ca şofer la compania de transport a verişorului său stabilit în Marea Britanie de mai multă vreme, care operează curse regulate între Londra şi România. Anul trecut în luna august, el s-a întors pentru o săptămână în locurile natale, în vecinătatea oraşului Dărmăneşti, din judeţul Bacău. Apoi a revenit în metropola de pa Tamisa, unde a început să muncească în construcţii. Lucra şi era plătit constant. A reuşit chiar să strângă nişte bani pentru că dorea să îşi aducă familia alături. Tânărul era căsătorit de şase ani. Soţia sa este în vârstă de 24 de ani şi aveau împreună un băieţel pe care George îl iubea nespus, după cum povestesc cunoscuţii săi. Micuţul are doar un an şi trei luni.

La sfârşitul anului trecut, de Crăciun, băcăuanul şi-a văzut visul împlinit. Nevasta şi băieţelul lor s-au mutat la Londra pentru a trăi împreună. Iar în 26 ianuarie, când a împlinit 28 de ani, George Florian a avut invitaţi şi a dat impresia tuturor că este cât se poate de fericit. Stătea într-o casă cu mai mulţi români, printre care şi un prieten bun, un vecin din localitatea natală, din România. „Ni s-a părut tot timpul că o duce foarte bine. Am înţeles că scăpase de datoriile pe care le avea în România şi era fericit”, spune Roxana Grigorie, logodnica verişorului lui George.

Totuşi, de o vreme, tânărul începuse să bea peste măsură, au observat cei care îi erau prin preajmă. Iar în 12 februarie, el a spus cunoscuţilor că are şi nişte probleme la locul de muncă. „Știu că a avut neînţelegeri destul de mari la lucru. Dar soţia lui nu prea reuşea să îşi dea seama de problemele sale, pentru că George era mai tot timpul băut”, spune Roxana.

 

Sinucidere…

Londra_George Florian_caritate1

Ziua de joi, 13 februarie, a început normal în familia lui George Florian, dar avea să se încheie tragic.

Românul originar din judeţul Bacău a părăsit locuinţa, ca de obicei, împreună cu prietenul său cu care împărţea atât casa, cât şi locul de muncă, pentru a se deplasa pe şantier. Peste doar câteva minute, el a revenit însă, pentru că îşi uitase banii mărunţi şi cardul Oyster, necesar pe mijloacele de transport public. După aceea, el s-a întors la vecinul său care îl aşteptase, doar pentru a-i spune că nu are de gând să îl însoţească în continuare. Cei doi s-au despărţit, iar din acel moment, George nu a mai fost de găsit.

„În ziua aceea, prietenul lui George a sunat-o pe soţia acestuia pentru a-i comunica că bărbatul ei nu ajunsese la muncă. Cunoscuţii lui au început să se îngrijoreze când au văzut că s-a făcut seară şi George era, în continuare, de negăsit. L-am căutat şi în cursul zilei de vineri, dar tot fără rezultat. Atunci, am sunat la poliţie şi l-am dat dispărut”, rememorează Roxana Grigorie.

Dispariţia a fost anunţată în 14 februarie, iar căutările au continuat până duminică, 16 februarie, când poliţiştii au fost informaţi că un tânăr cu semnalmentele lui George a fost găsit spânzurat într-un parc privat din Watford, orăşel situat în nord-vestul Londrei, la periferia metropolei. Trupul său atârnând fără viaţă a fost văzut de nişte adolescenţi. Unul dintre aceştia a avut ulterior nevoie de asistenţă psihologică din cauza şocului, ne-au dezvăluit cunoscuţii lui George.

Persoana decedată a fost identificată apoi prin procedura standard. Era într-adevăr George Florian. Corpul său nu prezenta nicio urmă de violenţă. Un lănţişor de argint cu o iconiţă pe care tânărul le purta la gât erau singurele obiecte de valoare aflate în posesia acestuia la momentul decesului. Acestea nu îi fuseseră furate.

În final, s-a stabilit că era vorba de sinucidere.

 

Inexplicabil…

George Florian şi-a pus capăt zilelor inexplicabil, în 13 februarie, fără ca nicio persoană apropiată să bănuiască că avea gânduri sinucigaşe.

„George nu era singur la Londra. Avea familie, prieteni care îi erau aproape. Fratele său trăieşte aici în Anglia şi erau în relaţii foarte bune. Logodnicul meu este verişor cu el. Nu credem că ar fi avut alte probleme în familie, pentru că nimeni nu a observat acest lucru. Soţia lui spune, de asemenea, că se înţelegeau foarte bine”, ne-a mărturisit Roxana Grigorie, tânăra care a povestit pentru Diaspora Românească detalii referitoare la această sinucidere.

Ea recunoaşte însă că, ulterior decesului, apropiaţii lui George Florian au ajuns la concluzia că au fost câteva semne care ar fi putut să le dea de gândit. „George şi-a plătit chiria în avans pe următoarele trei săptămâni. Iar într-o zi, i-a spus unui prieten că îi vine să îşi trimită soţia şi copilul înapoi în România pentru ca apoi să se omoare. A fost singura aluzie pe care a făcut-o, dar noi nu am ştiut nimic. Dacă ştiam, am fi apelat cu siguranţă la doctori… Cred că totuşi avea o depresie, care însă trecea neobservată pentru că George era într-o stare continuă de beţie”, încearcă Roxana Grigorie să găsească explicaţii.

 

Bani pentru repatriere…

Londra_George Florian_caritate2

Câteva mii de lire sterline sunt necesare pentru plata costurilor transportului trupului neînsufleţit al lui George Florian până în judeţul Bacău. Cei care i-au fost apropiaţi încearcă acum să găsească fondurile necesare pentru ajutorarea familiei acestuia.

„M-am implicat foarte mult în acest caz pentru că l-am cunoscut pe George şi suntem toţi şocaţi de cele întâmplate. O facem pentru băieţelul lui care este un îngeraş şi nu are nicio vină; pentru soţia lui care este în continuare în stare de şoc, doarme noaptea doar cu somnifere şi a primit asistenţă psihologică gratuită din partea statului britanic. George a crescut fără tată, iar mama lui este distrusă şi neputincioasă în acest moment”, ne-a spus Roxana G.

Aceasta a precizat că aproximativ 2.500 de lire sterline costă transportul decedatului până în România, fără a pune la socoteală cheltuielile cu înmormântarea.

„Să ştiţi că sunt foarte impresionată pentru că foarte mulţi români, cunoscuţi şi necunoscuţi de-ai lui George, ne-au donat sume mici, dar care sunt de foarte mare ajutor. Am primit bani de la foşti colegi şi prieteni de-ai lui George care l-au cunoscut în perioada dinainte de a veni în Marea Britanie, când el lucra în cadrul armatei. Și o doamnă româncă din Italia mi-a trimis 100 de euro, doar pentru că a trecut cândva printr-o situaţie asemănătoare”, a continuat Roxana G.

Ea a mai recunoscut că a fost cel mai profund mişcată de gestul a doi tineri români care călătoreau într-o zi în acelaşi vagon de metrou cu ea şi au auzit-o vorbind la telefon, printre lacrimi, despre decesul lui George Florian. „Mi-au dat 70 de lire sterline, deşi nu mă cunoşteau”, povesteşte Roxana impresionată.

—————————————————————————————————————–

Pentru George Florian…

 

O pagină intitulată „Pentru George Florian” a fost înfiinţată pe website-ul de socializare Facebook, imediat după decesul românului spânzurat în Londra la 13 februarie. Mai mulţi cunoscuţi ai acestuia au postat în acest spaţiu gânduri şi amintiri despre tânărul de 28 de ani care şi-a pus capăt zilelor.

Roxana Grigorie, o apropiată a familiei celui dispărut, a înfiinţat un cont în care se pot face donaţii pentru strângerea de fonduri în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al lui George Florian. Datele contului şi ale titularei acestuia sunt următoarele:

MISS ROXANA A. GRIGORIE

Tel: 079 0376 7923

Sort Code: 30-99-14

Acc. No: 32954668

Referință: Pentru George Florian

—————————————————————————————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!