Româncă suspectată de terorism, arestată în Italia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 8 septembrie 2015

O româncă suspectată de legături cu medii islamiste a fost arestată preventiv în orașul italian Genova, la revenirea din Tunisia, a relatat presa din Peninsulă. Ea a fost deja extrădată în România de către autoritățile italiene.

Românca este simpatizantă a rețelei teroriste Stat Islamic și menținea legătura online cu islamiști din Marea Britanie, a precizat ministrul italian de interne, Angelino Alfano, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, femeia, în vârstă de 34 de ani, a desfășurat activități precum publicarea online a unor materiale de propagandă islamistă și și-a exprimat intenția de a lupta de partea mujahedinilor.

 

Legături cu Marea Britanie

„Identificarea posibililor militanți islamiști și expulzarea lor din Italia înseamnă protejarea cetățenilor italieni. În acest sens, acordăm o atenție specială mediilor online, pentru că au devenit mijloacele cele mai facile de recrutare islamistă. Românca menținea contacte frecvente cu internauți din Marea Britanie, și ei susținători ai rețelei teroriste Stat Islamic”, a spus Alfano.

Românca, găsită vinovată în trecut de trafic de droguri, a fost în Tunisia cu soțul ei, care este cetățean tunisian. Ea a revenit în Italia pentru că locuiește în regiunea italiană Trentino Alto Adige (nord-est). La coborârea de pe feribot în portul din Genova, românca a fost arestată preventiv de agenți ai Direcției italiene pentru Investigații Generale și Operațiuni Speciale (DIGOS).

 

În atenția SRI

Serviciul Român de Informații o avea pe românca expulzată din Italia în atenție încă din 2014, pentru activități de propagandă islamistă și legături cu gruparea ISIS, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

„Românca a fost expulzată din Italia pentru legături cu adepți ai organizației teroriste Daesh (ISIS – n.r.). Aceasta a intrat în atenția SRI la începutul anului 2014, ca urmare a activităților de propagandă islamistă cu conținut extremist derulate în mediul virtual. Noi am adoptat la acea vreme măsuri corespunzătoare de monitorizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI.

Potrivit acestuia, tot în 2014, SRI a cooperat cu autoritățile din Italia în acest caz, ancheta ducând la expulzarea româncei. Sorin Sava a precizat că împotriva femeii revenite în țară vor fi dispuse „măsuri specifice pentru asemenea situații, de către autoritățile competente”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!