Româncele domină piaţa prostituţiei

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 septembrie 2014

prostituata1

Româncele domină piaţa serviciilor ilegale de prostituţie din Regatul Unit, dar şi din ţara învecinată, Republica Irlanda. Mai multe articole apărute recent în presa britanică fac dezvăluiri despre destructurarea a două astfel de reţele, controlate de cetăţeni români, în Aberdeen (Scoţia) şi în Tralee (sud-vestul Irlandei).

 

Reţinută pe aeroportul internaţional din Aberdeen

Prostituata româncă Gabriela Mateiu a fost reţinută pe aeroportul internaţional din Aberdeen pentru că a părăsit Scoţia, deşi un tribunal o găsise vinovată de prostituţie într-un bordel, relata o publicaţie locală din estul Scoţiei, în 17 septembrie. Femeia în vârstă de 32 de ani reuşise să plece din ţară, cu toate că fusese pedepsită să execute 100 de ore de muncă în folosul comunităţii. Ea a fost, însă, arestată când încerca să se întoarcă în Aberdeen.

Gabriela Mateiu a apărut din nou în faţa instanţei, marţi, 16 septembrie, la Aberdeen Sheriff Court. Ea a recunoscut că mai avea de executat circa 35 de ore de muncă neplătită, în favoarea comunităţii, după ce a fost acuzată fiindcă oferea servicii sexuale contra cost, într-un apartament de lux din oraşul scoţian.

Femeia trăia de pe urma prostituţiei împreună cu o altă româncă, pe nume Ioana Maria Urlea. Cele două îşi ofereau serviciile în apartamentul în care locuiau şi îşi promovau activitatea prin publicitate online. Ele au câştigat bani în acest fel pentru o perioadă de „peste şase luni”, a reieşit pe parcursul desfăşurării procesului.

Gabriela Mateiu a fost prinsă de poliţişti în 17 octombrie 2013, în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu un client. Acesta a admis că a plătit pentru prestaţia româncei şi că a aflat despre aceasta pe internet. El a mai spus că s-a întâlnit de mai multe ori cu femeia şi că a achitat, de fiecare dată, 140 de lire sterline/oră.

Gabriela Mateiu s-a decis să se prostitueze fiindcă i-a fost foarte greu să obţină un loc de muncă legal în Aberdeen, în condiţiile în care românii au avut restricţii pe piaţa muncii britanice până la 1 ianuarie 2014, a explicat apărarea femeii.

Completul de judecată a decis suplimentarea pedepsei româncei. Ea va fi obligată să muncească 50 de ore în folosul comunităţii pe parcursul următoarelor trei luni. Dacă nu se sustrăgea executării sentinţei iniţiale, aceasta ar fi mai avut doar 35 de oră de muncă, în aceleaşi condiţii.

 

Reţea infracţională organizată de români

O puternică reţea infracţională coordonată din România şi care avea intense conexiuni cu activitatea de prostituţie din Irlanda este investigată de Gardai, instituţia poliţienească din republica irlandeză. Şefii reţelei provin din „cea mai săracă regiune românească” şi sunt responsabili pentru o mare parte din serviciile sexuale ilicite din oraşul irlandez Tralee, respectiv din întregul comitat Kerry, aflat în sud-vestul republicii irlandeze, menţionează articolele referitoare la acest subiect, publicate în 20 septembrie.

Trei locaţii în care se ofereau ilegal servicii sexuale au fost depistate şi închise de către poliţişti, în ultimele trei luni, pe raza localităţii Tralee. Şapte femei, dintre care şase erau de naţionalitate română, au fost reţinute şi condamnate, ca urmare a acestei acţiuni a ofiţerilor poliţiei. Aceştia au mai descoperit că gruparea infracţională românească se ocupa şi cu perceperea unor taxe de protecţie, prin ameninţări şi violenţă, de la străinii care aveau afaceri în oraşul irlandez Tralee.

Românii mai controlau activităţi ilegale în regiunea irlandeză Munster şi în oraşul Limerick. Ofiţerii de poliţie de la Gardai au descoperit, însă, că reţeaua infracţională dezvoltase mai multe locaţii unde se practica prostituţia, incluzând două în oraşele Tralee şi Killarney. Şefii organizaţiei au stabilit primele conexiuni în Irlanda în urmă cu aproximativ zece ani. De atunci, ei trafichează tinere românce în ţara vecină cu Marea Britanie. Ele erau mutate frecvent dintr-o locaţie în alta, iar serviciile oferite de către acestea au fost promovate pe website-uri specializate.

Prostituatele proveneau din familii cu o situaţie materială precară. Ele erau obligate să furnizeze banii obţinuţi din activitatea lor şefilor reţelei din România, se mai informează în articolele apărute în legătură cu acest caz.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!