Romani exploatati in industria britanica a cosmeticelor de lux

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 decembrie 2009
Cazurile romanilor exploatati la locul de munca in Regatul Unit au atras din nou atentia jurnalistilor britanici. O investigatie a BBC a scos la iveala povestea unor tineri adusi din Romania pentru a vinde produse cosmetice de lux in renumite magazine britanice. Ei castiga mult sub salariul minim pe economie si sunt obligati sa plateasca chirii costisitoare pentru niste conditii de cazare precare. Toate acestea au facut subiectul unui show realizat pe canalul de radio BBC5 in 6 decembrie.

  

 Dieta fortata cu biscuiti ieftini

„Programul nostru de lucru incepea dimineata la ora 9:00 si se termina adeseori seara tarziu. Munceam sase zile pe saptamana. Si totusi cu greu obtinem un minim castig care sa ne asigure existenta”, a declarat pentru BBC, Lucian, un tanar din Romania. El povesteste experientele pe care le-a trait vanzand produse comestice; si nu in tara sa natala, ci in Marea Britanie, in cadrul uneia din cele mai cunoscute companii de profil din Regatul Unit, adauga jurnalistii britanici.

Banii pe care ii castiga din munca sa ii erau suficienti doar pentru a se hrani cu biscuiti ieftini. Si a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu i s-a spus care sunt conditiile reale in care va munci atunci cand a acceptat acest job. „Practic venitul nostru consta doar in comisionul care ne revenea din ceea ce vindeam, dar nu stiam asta inainte de a ajunge in Anglia”, s-a destainuit Lucian. Acum tanarul roman s-a intors in tara natala, dar experienta sa nu este un caz singular. 

 

Vanzatori saraci in magazine de lux… 

O investigatie jurnalistica a celor de la BBC a dezvaluit situatia unor lucratori romani care muncesc in domeniul vanzarilor pentru industria cosmetica pentru un salariu cu mult sub minimul de venit acceptat din punct de vedere legal in Marea Britanie. Totul se intampla pe unele din cele mai renumite artere comerciale din metropolele britanice si in magazinele unor firme la fel de bine cunoscute. Este vorba de produsele vandute sub brandul „Ever Since”, care pot fi cumparate in urma concesionarii in spatiile comerciale ale magazinelor Debenhams din Manchester si pana in Belfast, inclusiv pe celebra Oxford Street din Londra, reiese din relatarile celor de la BBC. Acestea sunt considerate produse de lux fabricate pe baza de minerale extrase din Marea Moarta. Jurnalistii britanici sustin ca ele reprezinta genul de produs ideal pentru a satisface „hoardele” de cumparatori care „bat” la poarta magazinelor Debenhams in preajma Craciunului.

 

Capcanele self-employment-ului 

Romanii ajunsi sa munceasca pe bani putini in Marea Britanie au fost trimisi in aceasta tara dupa ce au fost recrutati prin intermediul firmei „Inspire the UK”. Ei au semnat un contract prin care erau asigurati doar ca vor munci in conditiile legale avand statut de liber-profesionisti (self-employed).

Compania „Inspire the UK” este cea care a intermediat concesiunea vanzarii produselor cosmetice in magazinele Debenhams. Ea a si selectionat personalul in colaborare cu o alta firma numita Danbar International Ltd, care este, de altfel, si furnizoarea produselor „Ever Since”. Cu toate ca sunt companii diferite, cele doua firme sunt inregistrate avand sediul la aceeasi adresa, au mai descoperit jurnalistii de la BBC.

Realizatorul Donal MacIntyre al canalului radio BBC5 a incercat sa poarte o discutie telefonica live cu cei de la „Inspire the UK”. El a reusit sa il contacteze pe Andrew Dickson, unul din managerii Danbar Ltd. Acesta a sustinut ca „in cazul in care persoanele recrutate nu sunt vorbitori nativi de limba engleza, ei primesc traduceri in limba materna ale tuturor documentelor pe care le semneaza. De aceea credem ca nu sunt probleme de neintelegere privind termenii contractuali. Ca self-employed ei beneficiaza de suportul nostru, de asistenta si instruirea necesara pentru a fi capabili sa obtina ulterior venituri importante chiar si daca ele sunt generate doar sub forma de comision din vanzari.”

Reprezentantii „Inspire the UK” au dat asigurari ca garanteaza un venit minim de 650 de lire sterline pentru prima luna de activitate a agentilor comerciali care se specializeaza in vanzarea produselor cosmetice „Ever Since”, indiferent de performantele obtinute de acestia. Toate castigurile rezultate sunt exclusiv sub forma de comision, reprezentand intre 20-30% din vanzarile realizate.

 

Destinatie fara intoarcere  

Mai multi agenti de vanzari din magazinele Debenhams continua sa reclame ca nu au stiut cu exactitate conditiile de munca si salarizare ale postului. 

BBC s-a referit si la cazul unei alte romance care vinde si in prezent produse cosmetice in magazinul nominalizat. „Doar cand am ajuns la noul meu loc de munca am aflat ca nu voi avea un salariu fix, veniturile rezultand strict din comisioane”, a recunoscut ea interogata fiind de jurnalistii britanici. Romanca a declarat ca a fost disperata si ca munceste sase zile pe saptamana, cate 12 ore/zi pentru a-si putea plati chiria.

„in cele mai bune zile reusesc sa castig 60 de lire sterline. Iar in zilele proaste ma aleg cu doar 4 lire sterline. Produsele pe care le vindem sunt foarte scumpe si este greu sa convingem oamenii sa le cumpere, mai ales ca cei mai multi cumparatori prefera produse cosmetice cunoscute”, a mai spus romanca pentru BBC 5.

in plus, romanilor care accepta sa lucreze in aceste conditii li se mai promit „conditii de cazare confortabile si sigure”. Jurnalistii au descoperit ca lor li se retin bani pentru asigurarea locuintei cam la acelasi nivel cu pretul pietei chiriilor. „Nu era confortabil deloc apartamentul in care locuiam. Stateam cinci colegi in trei camere si plateam fiecare 77 de lire sterline saptamanal, adica un total de 1.540 de lire per apartament; era extrem de mult”, a confirmat Lucian pentru BBC. Si agentii imobiliari din zona au declarat, in cadrul emisiunii BBC, ca o asemenea locuinta nu ar trebui sa coste mai mult de 700 de lire sterline pe luna.

Totusi, daca romanul aflat sub contract cu „Inspire the UK” decide sa renunte la un astfel de post inainte de parcurgerea unei perioade de trei luni, el va fi obligat sa suporte penalizari in valoare de 500 de lire sterline. „in prezent nu am bani suficienti nici pentru a ma intoarce acasa, iar familia mea s-a imprumutat pentru a putea suporta costurile stabilirii mele in Marea Britanie”, a declarat si romanca din emisiunea BBC 5. „Bunastarea clientilor, a colaboratorilor si a angajatilor nostri este prioritara”, sustin cu convingere reprezentantii magazinelor Debenhams.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!