Români înșelați, care își dau în judecată „angajatorul”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Muncă, Poveşti româneşti pe data 23 iunie 2015

uk_muncitori in constructii

Cinci români susțin că sunt deciși să se judece cu un fals angajator de origine irlandeză care i-a exploatat, punându-i la muncă fără să le onoreze plata salariilor cuvenite. Ei ne-au povestit cum au rămas pe drumuri, după numai patru săptămâni petrecute în Marea Britanie, deși au venit în această țară luându-și toate măsurile de precauție pe care le aveau la dispoziție. Lor li s-a promis că vor munci legal, pe perioadă nedeterminată și „cu acte în regulă”. În ultimele zile, ei au avut de-a face cu polițiștii britanici, au petrecut nopți sub cerul liber, dar au și depus reclamații direct la birourile administrației fiscale HMRC (Her Majesty Revenue&Custons) împotriva celui care i-a înșelat.

 

Cu acte în regulă…

Un grup de cinci tineri români soseau în 12 mai pentru a munci pe șantierele din Marea Britanie. Erau încrezători și plini de speranțe. Au ajuns în regat după ce fuseseră toți recrutați de o agenție de plasare de forță de muncă din România, care își desfășoară activitatea în deplină legalitate, țin să precizeze aceștia. „Agenția care ne-a recrutat era o firmă serioasă. Am venit aici cu contract semnat și acte în regulă”, subliniază Petrică Paca, originar din județul Sibiu. El este cel care ne-a dezvăluit întreaga înșiruire de experiențe neplăcute prin care a trecut el, alături de un alt român din București, un constănțean și doi moldoveni din județul Botoșani.

„Noi nu ne-am cunoscut înainte, dar am venit toți împreună, trimiși de aceeași agenție”, insistă Petrică. Cei cinci au ajuns în Marea Britanie având fiecare propriul CSCS Card, eliberat de agenția din România și care le permitea să lucreze ca și constructori pe șantierele din Regatul Unit. Fiecare dintre ei mai deținea, de asemenea, un contract încheiat cu cel care avea să le ofere de muncă în această țară, irlandezul Patrick Oake, deținătotul companiei Probuild Solution Ltd.

Înțelegerea contractuală prevedea că românii vor lucra pe perioadă nedeterminată și vor fi plătiți cu 12 lire sterline pe oră, tarif orar impozabil. „Am înțeles că trebuia să rămânem, în final, după ce plătim taxe, cu 8 lire sterline pe fiecare oră muncită”, relatează românii. Ei mai povestesc cum au venit la Londra, convinși că totul le va merge bine în această țară. Au ajuns pe aceste meleaguri în 12 mai, suportându-și singuri cheltuielile de drum și urmând să înceapă să muncească efectiv din ziua imediat următoare, la data de 13 mai.

 

Toate bune…

Irlandezul Patrick Oake s-a întâlnit personal cu cei cinci lucrători români ce urmau să lucreze pentru el ca și sub-contractori. El a fost cel care a asigurat cazarea grupului de tineri constructori. „Ne-a trimis la o adresă anume, unde trebuia să ne întâlnim cu un chinez, proprietarul casei unde urma să stăm. Am fost și am vorbit cu persoana respectivă. Ne-a zis că ne va pune camere la dispoziție și că nu trebuia să plătim nimic. Angajatorul nostru, Patrick Oake trebuia să achite plata chiriei pentru noi”, ne dezvăluie sibianul Petrică Paca.

Românii au mai aflat tot atunci că urmau să își înceapă activitatea pe șantierul construcției unui hotel în orașul Bracknell, amplasat la 30 mile vest de capitala Londra. „Și, într-adevăr, am început să lucrăm. Irlandezul ne-a spus că vom lua salariul săptămânal, începând chiar din prima săptămână”, mai relatează interlocutorul nostru.

Totul părea că va „merge ca pe roate” pentru cei cinci bărbați proaspăt sosiți din România. Românii nici nu bănuiau, însă, ce probleme vor întâmpina în săptămânile următoare…

 

Încep problemele…

Cei cinci români veniți în Marea Britanie pentru a munci legal pentru compania Probuild Solution Ltd, deținută de Patrick Oake, au lucrat timp de aproape o lună fără să-și primească banii pentru munca depusă. Problemele lor au început însă mai devreme, în primele zile după ce au ajuns în regat, atunci când au încercat să își deschidă un cont bancar.

„Ne-am dus la bancă, dar funcționarii de acolo au refuzat să ne deschidă conturi bancare. Nu știu precis de ce, dar am avut impresia că și-au dat seama că acel contract încheiat între noi și Patrick Oake, respectiv Probuild Solution Ltd, nu este în regulă. Nu știm foarte bine engleza, dar am înțeles că ar fi vorba de date false cuprinse în acel document”, încearcă să ne lămurească Petrică Paca, unul dintre cei cinci români, originar din județul Sibiu.

Apoi au urmat problemele legate de neîncasarea drepturilor salariale ce li se cuveneau românilor, la sfârșitul fiecărei săptămâni. „Prima săptămână când nu am luat bani nu ne-am făcut probleme prea mari. În a doua săptămână, irlandezul ne-a dat fiecăruia dintre noi câte 150 de lire sterline în mână. Ne-a spus că banii sunt pentru ca să ne descurcăm cu mâncarea. Iar în a treia săptămână, când ne așteptam să luăm o sumă mai mare, Patrick Oake ne-a spus că trebuie să înțelegem că noi încă suntem în perioadă de acomodare”, continuă destăinuirile celor cinci români.

 

O lună de muncă neplătită

Cei cinci români recrutați în România pentru a lucra pe șantiere din Londra și împrejurimile metropolei ca sub-contractori ai companiei Probuild Solution LTD au continuat să lucreze fără a fi plătiți, timp de mai multe săptămâni. „Acești băieți au lucrat cam o lună de zile fără a primi bani și fără a li se face acte”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un conațional stabilit de mult timp în Marea Britanie, care i-a cunoscut pe aceștia pe șantier. „Ei au fost trimiși să lucreze și pe un șantier din Londra, deși nu aveau nici National Insurance Number (număr de asigurare obligatoriu pentru a lucra legal în Marea Britanie – n.r.), nici UTR (cod unic personal pe baza căruia se pot plăti taxele pentru lucrătorii pe cont propriu – n.r.). Eu nu îmi dau seama cum erau lăsați zilnic să intre pe șantier fără acte. Cred că irlandezul care i-a exploatat a vorbit cu cineva să li se permită accesul acolo. Altfel nu îmi explic”, constată aceeași persoană. Aceasta ne-a mai povestit cu indignare că românii au muncit timp de o lună, de la ora 7:00 dimineața și până la ora 7:00 seara, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. „Este clar un caz de exploatare!”, insistă același constructor român.

————————————–

„Noi am venit aici să muncim și să facem bani, nu să ne ținem de prostii! Dar nici nu ne vom lăsa călcați în picioare.”

Petrică Paca

————————————–

 

„Exploatare!”

Cazul celor cinci români care au muncit timp de o lună pe șantiere din Londra și împrejurimi fără a fi plătiți ne-a fost adus la cunoștință de persoane bine intenționate, care au telefonat la redacția Diaspora Românească în data de 12 iunie. Acestea ne-au relatat atunci cu îngrijorare că cei cinci români sunt în pericol de a fi dați afară din camerele pe care le ocupau și să rămână în stradă.

„În zilele de 12, 13 și 14 iunie, irlandezul Patrick Oake nici nu ne-a mai răspuns la telefon”, a confirmat sibianul Petrică Paca, povestind cum au decurs lucrurile la finele celei de-a patra săptămâni pe care o petreceau pe aceste meleaguri. „Și asiaticul care era proprietarul casei unde am fost cazați ne-a spus că nu s-a mai plătit chiria pentru noi și ne-a somat să părăsim locuința”, adaugă românul.

Cei cinci bărbați au apelat atunci, la recomandarea reprezentanților redacției Diaspora Românească, linia de asistență privind drepturile salariale și de muncă gestionată de HMRC cu serviciu telefonic disponibil şi în limba română. Ei au primit, în consecință, consultanță privind modurile de acțiune legală pe care le au la dispoziție în astfel de situații. Dar necazurile lor nu aveau să se încheie încă…

 

Sub cerul liber…

Cei cinci români veniți să lucreze legal în Marea Britanie au inițiat procedura de urmărire legală a companiei Probuild Solution Ltd și a deținătorului acesteia, Patrick Oake. Cu toate acestea, ei au fost nevoiți să petreacă două nopți fără a avea un acoperiș deasupra capului.

„Am fost la un birou al HMRC și am înregistrat o plângere împotriva celui care ne-a înșelat. Iar funcționarii de acolo ne-au sfătuit să îi dăm un avertisment că dacă nu ne dă toți banii pe care ni-i datorează în termen de două săptămâni, îl vom da în judecată. Și așa am și făcut”, ni se destăinuie cu convingere Petrică Paca, reprezentantul grupului.

În 15 iunie, Patrick Oake i-a contactat pe cei cinci români și le-a dat câte 250 de lire sterline fiecăruia. „Ne-a dat banii aceștia, dar ne-a spus că aceștia sunt pentru a ne lua bilet de avion și să plecăm din această țară”, spune același Petrică Paca. „Dar noi nu avem de gând să ne dăm bătuți”, avertizează tot el.

Românul originar din Sibiu ne-a mai dezvăluit cum au fost scoși în stradă de proprietarul locuinței imediat după ce nu i-a mai fost achitată chiria. „Ne-a dat afară ca pe câini. Ne-a aruncat bagajele în stradă. Ne-am certat cu el, dar nu ne-am luat la bătaie că mai aveam și alte probleme. Și așa am avut probleme cu poliția”, mai relatează Petrică. El mai dezvăluie că au petrecut o noapte sub cerul liber la Londra și încă una la Bracknell.

 

A înșelat mai mulți români

Patrick Oake, proprietarul companiei Probuild Solution Ltd, datorează, în total, aproape 10.000 de lire sterline celor cinci români cărora le-a oferit false locuri de muncă. Iar aceasta nu este prima sa dispută cu muncitori constructori originari din România. „Am aflat de la funcționarii HMRC că mai sunt două grupuri de români care au fost păgubite de acest irlandez”, precizează sibianul Petrică Paca.

Acum, el și colegii lui sunt deciși să își găsească o altă chirie și un nou loc de muncă. „Ne-a promis un patron britanic de la o mare companie de construcții că ne va oferi de lucru săptămânile următoare, când va începe un nou șantier în sudul Londrei. Ne-a remarcat pentru că suntem meseriași foarte buni toți cinci”, spune Petrică Paca. „Ne-am împrietenit toți cinci și, ca norocul, eu mai am ceva bani și o să îi ajut și pe ei până se vor rezolva problemele”, mai adaugă acesta.

Cei cinci români păgubiți au mai aflat că firma Probuild Solution se afla deja în atenția celor de la HMRC și că nici nu ar mai avea dreptul legal să recruteze personal pentru munca în construcții. „Suntem hotărâți să îl acționăm în judecată până când ni se va face dreptate”, insistă Petrică Paca.

————————————–

Reclamație în limba română la HMRC

 

Orice român căruia nu îi sunt respectate drepturile deținute legal pe piața muncii din Marea Britanie se poate adresa în limba română autorităților britanice pentru a semnala abuzul săvârșit. Reclamația trebuie făcută telefonic sau online prin intermediul serviciului guvernamental din cadrul HMRC (HM Revenue&Customs).

Linia de asistență privind drepturile salariale și de muncă este gestionată de autoritatea fiscală HM Revenue&Customs (HMRC) și poate fi accesată fie telefonic (0800 917 2368 FREE), serviciu disponibil şi în limba română, de luni până vineri (8:00-20:00) și sâmbăta (9:00-13:00), fie online (www.gov.uk/pay-and-work-rights-helpline), pentru depunerea unei sesizări cu privire la încălcarea drepturilor la locul de muncă sau pentru a solicita informații cu privire la drepturile aplicabile la locul de muncă.

Totodată, există posibilitatea de raportare a posibilelor suspiciuni de evaziune fiscală prin contactarea autorității fiscale HMRC, prin intermediul Liniei telefonice privind evaziunea fiscală (Tax Evasion Hotline – 0800 788 887 FREE, de luni până vineri (8:00-18:00) sau online la www.gov.uk/report-cash-in-hand-pay.

————————————–

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Români înșelați, care își dau în judecată „angajatorul””

  1. NELUTU Spune:

    Este ingrozitor ce sa intamplat pt acesti tineri.Intr-o situatie asemanatoare sant si eu.Am lucrat prin agentie de munca ca zidar de pe 28 apr-26 mai ,si m-a platit prima,a treia si a patra sapt.A doua sapt ,26 mai si a furat din 2 zile de munca o zi,deci in total 68 ore ,pt care nu am primit banii nici pana acum.CE POT SA FAC IN ACEASTA SITUATIE?precizez am toate email-urile si formularu pe care l-am completat cand am mers la munca.Astept un sfat daca poate cineva sa o faca.Multumesc1

Spune-ti si tu parerea!