Români înșelați de… români!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, E țeapă, Muncă, Poveşti româneşti pe data 13 ianuarie 2016

uk_joburi

Fiecare român aflat la muncă în Regatul Unit al Marii Britanii are o poveste a lui! Puțini sunt însă cei care se pot lăuda că nu s-au lovit de obstacole în primele luni petrecute departe de casă. Cei mai mulți încă simt gustul amar lăsat de promisiunile care li s-au făcut în țară, comparativ cu ce au găsit aici, în UK. Sunt și români care în prezent se luptă să găsească un loc de muncă în Anglia, astfel încât să nu se întoarcă la familii cu mâna goală. Au fost păcăliți de agențiile de recrutare, au plătit fără rost comisioane și au ajuns să nu aibă o liră pentru o pâine. Sunt mulți, foarte mulți români pentru care viața în regat a început cu… o luptă pentru supraviețuire!

Cazați la grămadă, în camere mizerabile și friguroase, fără bani de mâncare și fără un job de pe urma căruia să aibă venituri! Este cazul a sute de români care, împinși de la spate de nevoi, au vrut să își încerce norocul în Regatul Unit al Marii Britanii. Doar că, odată ajunși aici, numai de noroc nu a mai fost vorba. Despre mulți dintre ei nici nu am aflat, încă stau închiși în camere gândindu-se cum au ajuns în situația aceasta și ce este de făcut. Alții s-au mobilizat, au căutat alți români cărora le-au cerut ajutorul și s-au adresat agențiilor de recrutare… altele decât cele din țară care le-au promis marea cu sarea atunci când se aflau în România. Într-o situație asemănătoare se află Vasile, un român în vârstă de 41 de ani a cărui poveste o vom afla în continuare.

În luna noiembrie a acestui an, Vasile și alți șase bărbați din Piatra Neamț s-au hotărât să plece la muncă în Anglia. Aveau experiența lucratului peste hotare, dar niciunul dintre ei nu mai fusese în UK, așa că singura șansă de a găsi o ofertă a fost internetul. Au căutat o firmă de recrutare și au stabilit o întâlnire pentru un interviu. Încă din primele discuții au apărut semne că ceva nu ar fi în regulă, dar nevoia i-a determinat să le ignore, povestește Vasile.

„Situația financiară a familiei mele este una precară, soția este bolnavă și avem de crescut copilul nostru, care are doar trei ani. Acestea ar fi și principalele motive pentru care am decis să îi las singuri și să încerc să fac un ban pentru noi, în străinătate. Am apelat la o agenție de recrutare pe care am găsit-o pe internet și parcă de la început am avut un semn de îndoială în privința ei, dar m-am gândit că nu o să fiu atât de ghinionist încât să îmi iau țeapă. Auzisem și eu povești cu români înșelați, dar știți cum e, tot timpul speri că în cazul tău va fi altceva. Din păcate, eu am îngroșat rândul păcăliților!”

 

Oferta agenției s-a schimbat de la o zi la alta

Când au văzut anunțul pe internet, românii au citit că firma de recrutare căuta oameni care să lucreze în izolații exterioare, iar doritorilor nu li se cerea să cunoască limba engleză. Când au ajuns la interviu, s-au schimbat datele problemei, după cum afirmă Vasile.

„În cazul nostru, încă de la început, una ni s-a promis și alta ni s-a oferit. În anunț scria că se caută muncitori care să facă izolații exterioare în Anglia. Am vrut să aplicăm pentru acest job pentru că avem experiență în domeniu. De altfel, tot datorită experienței, i-am întrebat ce izolații o să facem noi într-o țară în care plouă mai mereu și mai ales acum, în prag de iarnă. Ne-au asigurat că o să fie de lucru, că mergem la sigur. A doua zi, ne-au sunat să ne spună că nu mai este valabilă oferta inițială și ne-au întrebat dacă vrem să mergem în UK să lucrăm ca manipulanți marfă. De data aceasta, se cerea cunoașterea, cel puțin la nivel mediu, a limbii engleze… Dar tot ei ne-au spus că nu este o mare problemă dacă nu vorbim, important este să ne dorim să muncim. Fiecare dintre noi aveam probleme financiare acasă, așa că am acceptat să plecăm în Anglia, chiar dacă eram nemulțumiți de cum se schimbase situația.”

 

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg

Imediat ce au ajuns în Anglia, românii și-au dat seama că firma prin intermediul căreia plecaseră la muncă nu era una serioasă. Însă care sunt opțiunile atunci când nu ai bani în buzunare și te afli la mii de kilometri distanță de casă?!

 

trimiteri-sus-4

Încă o țeapă românească: când prietenul se transformă în dușman

Vi se cer bani pentru plata cazierului? E țeapă!

Adevărul din spatele agențiilor de recrutare

1.300 de lire pentru… nimic!

trimiteri-jos-4

 

„Înainte să plecăm de acasă, am plătit la această firmă un comision în valoare de 200 de lei. Angajații ne-au spus că fiecare persoană trebuie să aibă la ea 400 de lire, bani pentru chirie și mâncare până în momentul în care o să fim răsplătiți pentru munca depusă în UK. Norocul meu a fost că am pus răul înainte, m-am împrumutat la cunoștințe și am plecat cu 1.000 de lire în buzunar. Când am ajuns în orașul Stoke-on-Trent din comitatul Cheshire și a trebuit să plătim chiria la camere, nu ne venea să credem pentru ce casă dăm noi sute de lire. Era o locuință mizerabilă, în care nu aveam nici măcar căldură. Mai mult decât atât, atunci am aflat pentru prima dată că trebuie să plătim nu chiria pe o lună, ci pe două, pentru că landlord-ul voia să aibă o garanție. În momentul acela, cei care plecaseră cu doar 400 de lire la ei au rămas fără bani de mâncare. Am îndurat chinuri ce nu pot fi descrise în cuvinte. În casă era foarte frig, bani de alimente nu prea aveam și culmea!, nici la lucru nu mergeam. Ne chemau numai la inducții neplătite, la diferite firme, iar reprezentanții agenției de recrutare abia dacă mai răspundeau la telefon. Timp de două săptămâni, cât am stat în casa aceea, ne-am îmbolnăvit toți. Eram 12 persoane în aceeași casă, șapte noi care venisem din țară și încă cinci români pe care i-am întâlnit acolo. Toți făceam baie, de exemplu, cu apa pe care o încălzeam în cadă cu două fierbătoare pentru ceai. Vă dați seama că numai apă pentru a te spăla nu era aia.”

 

Au supraviețuit în UK pe banii rudelor din țară

„După ce am îndurat două săptămâni condițiile din casa respectivă, ne-am hotărât să ne mutăm. Spre supărarea noastră, proprietarul nu ne-a dat nici până în ziua de azi banii de garanție. Ca să avem cu ce ne cumpăra de mâncare și cu ce să închiriem alte camere, am apelat la familii. Fără ajutorul financiar al rudelor nu am idee cum ne-am fi descurcat. Cred că muream de foame! După ce ne-am găsit o altă casă și după aproximativ trei săptămâni în care nu am lucrat, ne-au sunat cei de la agenție să ne spună că trebuie să ne mutăm în alt oraș, în Northampton. Am refuzat de frica a ceea ce puteam păți și pe acolo. Atunci a fost și ultima dată când am mai vorbit cu cei care ne-au dat această mare țeapă.”

 

Semenii lor le-au dat o mână de ajutor

Doar bunăvoința unor români aflați de mai mult timp la muncă în Regatul Unit al Marii Britanii a făcut ca povestea celor șapte conaționali să ia o altă întorsătură, una spre normalitate.

„Când am văzut că am fost lăsați în voia sorții în Anglia, am încercat să ne descurcăm singuri. La inducțiile la care am mers am cunoscut câțiva români care lucrau prin intermediul unei agenții englezești și ei au fost cei care ne-au sfătuit să mergem și noi acolo. Acum, fiecare dintre noi lucrează într-un depozit. Eu am nimerit la o companie care se ocupă cu distribuirea de produse electronice și electrocasnice.”

 

Tot răul spre bine

„Acum, la aproximativ două luni de când am aterizat în UK, nu îmi vine să cred prin câte mi-a fost dat să trec. În momentul de față sunt mulțumit că am de lucru, chiar dacă fac naveta la serviciu zi de zi și scot din buzunar câte 14 lire pentru transport. O să muncesc cât pot de mult în această perioadă, pentru că am auzit că prin ianuarie se va găsi mai greu de lucru. Oricum, dacă nu voi mai avea un job, voi pleca acasă, pentru că nu aș mai vrea să trec niciodată prin ce am trecut la început. Sper însă să răsară soarele și pe strada mea. Am venit în Anglia să fac un ban cinstit, să pot să le ofer soției și fiului meu un trai decent, lipsit de grija zilei de mâine.”

 

Experiența neplăcută din UK, greu de uitat

Chiar dacă acum muncește aproape în fiecare zi și primește bani săptămânal, Vasile recunoaște că atât el, cât și ceilalți șase români din Piatra Neamț nu vor uita niciodată prin ce au trecut în Anglia din cauza unei agenții conduse de conaționali neserioși.

„Am lucrat prin toată Europa și în Qatar, dar niciodată nu m-am lovit de o problemă ca aceasta din UK. Este drept că a fost greu peste tot la început, dar măcar nu a fost vorba despre o țeapă dată de o agenție românească de recrutare. Sfatul meu pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate: să îi verifice foarte bine pe cei care îi recrutează și dacă ceva li se pare suspect, mai bine să renunțe la planuri, pentru că o pot păți mai rău ca noi!”, își încheie povestea Vasile din Piatra Neamț.

Din păcate, acesta a fost doar un exemplu. În orice colț al Regatului Unit al Marii Britanii sunt români care au fost înșelați de agenții de recrutare, culmea,  tot din România!

Autor articol: Loredana Petrescu


Comentarii

2 pareri la “Români înșelați de… români!”

  1. Alex din Tulcea Spune:

    aceste agetii ar trebui verificate,amendate si patronii in puscarii,dar daca in Ro toti parlamentarii sunt orbi si dorm pe ei,asta e…

  2. Gmer Spune:

    Firme din astea fantoma sunt o groaza in Romania se gasesc de obice pe Olx.RO Tjobs.ro , Beejobs, etc etc , sunt asa de multi tzepari ca nu incap cu totii intr-o puscarie , mai trebuie construite vre-o 3 sau patru penitenciare pentru ei …
    Un singur search pe Google te poate salva de la o TZEAPA mare cat China amabalata frumos de agentie de recrutare care asteapta noi victime …

Spune-ti si tu parerea!