Romani la spectacolul artificiilor londoneze

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 ianuarie 2010

Peste 200.000 de persoane au fost prezente in acest an pe malul Tamisei pentru a urmari in direct spectacolul focurilor de artificii la miezul noptii dintre ani. Cerul senin a oferit multimii o imagine clara, iar spectacolul a durat sapte minute si jumatate, cea mai buna vizibilitate fiind asigurata in vecinatatea rotii London Eye. Printre ei s-au aflat si romani care ne-au povestit despre aceasta experienta unica.

 

Revelion romanesc pe strazile Londrei

Daniel este un tanar din Romania care a participat la spectacolul grandios si exploziv al artificiilor londoneze organizat de Primaria capitalei britanice la Ochiul Londrei, uriasa structura circulara mobila cu cabine transparente. „Practic pentru un spectacol de artificii de cateva minute am pierdut toata noaptea, dar nu imi pare rau, pentru ca atmosfera creata in jurul acestui eveniment este extraordinara. Ambele maluri ale Tamisei si podurile de peste fluviu sunt pline de privitori intre Westminster Palace si Podul Mileniului. Ca sa ocupi un loc cu vizibilitate buna in aceasta mare de oameni este bine sa ajungi la fata locului pana la ora 22:00. Iar pentru a parasi locul dupa terminarea artificiilor mai sunt necesare cateva ore. Practic toata multimea se deplaseaza extrem de incet spre gurile de metrou unde accesul este supravegheat de oamenii de ordine”, povesteste in doar cateva cuvinte romanul aventura prezentei sale la renumitul spectacol de artificii din noaptea dintre ani.

Florin este un alt tanar din Romania stabilit in capitala Marii Britanii care ne-a dezvaluit din experienta sa dupa ce a privit fascinat cerul Londrei inundat de luminile colorate ale spectacolului de artificii.

 „M-am grabit sa ajung in zona Westminster pana la miezul noptii pentru a nu pierde nimic din grandoarea evenimentului pe care obisnuiam sa il privesc doar la televizor cand ma aflam in Romania. Pe drum si in metrou am auzit adeseori vorbindu-se romaneste si am identificat numeroase cupluri de tineri romani care se indreptau spre aceeasi destinatie. Cand am ajuns in zona insa, nu mi-a venit sa cred… Intre Podul Westminster si Podul Mileniului nu mai aveai loc sa faci niciun pas. Spatiul era intesat de oameni si pana si cele mai mici stradute erau umplute pana la refuz. Clopotul batranului Big Ben a incins apoi atmosfera. Intregul tumult al multimii a fost strabatut de emotie. Ceea ce a urmat este greu de reprodus in cuvinte. Spectacolul artificiilor a durat doar cateva minute, dar a fost o splendoare. Nu am vazut niciodata o asemenea explozie de lumina, jocuri de culori si urale. Apoi a urmat o explozie de bucurie. Londonezii traiesc aceste momente cu o exuberanta cu care nu eram obisnuit. Practic toata lumea imbratisa pe toata lumea. In final toate drumurile s-au blocat si deplasarea a devenit imposibila. Am facut o ora pana la statia de metrou care se afla la o distanta de cateva sute de pasi, purtat de valul multimii vesele”, povesteste Florin despre ceea ce a simtit privind spectacolul artificiilor din centrul Londrei.

 

Sapte minute explozive pe cerul Londrei

Numerosi turisti si localnici au umplut pana la refuz centrul capitalei britanice in zona Ochiului Londrei, unde, la miezul noptii au putut vedea nu numai o explozie de culoare pe cerul capitalei britanice, dar si proiectia video gigantica a evenimentului. Spectacolul artificiilor a inceput imediat dupa ultimul sunet de clopot al Big Ben-ului de la miezul noptii dintre ani. Pe ecrane uriase au putut fi urmarite mesajele de Anul Nou ale primarului londonez Boris Johnson si ale altor personalitati locale si internationale. Iar restaurantele, cluburile si localurile din apropierea zonei s-au intrecut in a oferi programe diverse vizitatorilor in noaptea dintre ani.

Edilii capitalei britanice au platit 313.000 de lire sterline pentru organizarea evenimentului. Durata efectiva a exploziei de lumina si culoare pe cerul Londrei a fost mai scurta cu aproximativ doua minute comparativ cu anul trecut, ceea ce a permis reducerea cheltuielilor totale cu aproximativ 70.000 de lire sterline.

Show-ul nu a avut insa de suferit, crede Richard Barnes, reprezentant al Primariei capitalei britanice si care s-a ocupat direct de organizarea evenimentului. El a precizat ca cele mai mari au fost costurile asigurarii sigurantei si ordinii in aglomeratia creata. Un alt efort financiar a fost destinat companiilor de transport public care au oferit londonezilor gratuit drumul de intoarcere acasa pe durata intregii nopti. Metrourile, autobuzele si o parte din trenurile locale au stat gratis la dispozitia sutelor de mii de spectatori din centrul Londrei pana la primele ore ale diminetii de 1 ianuarie. In acelasi timp au existat si operatori de transport pe calea ferata urbana londoneza care au refuzat sa ofere gratuitati, motivand ca nu isi permit un astfel de efort ca urmare a restrictiilor bugetare impuse de actualul edil londonez, Boris Johnson.

„Stiu ca pentru multi dintre locuitorii Londrei 2009 a fost un an dificil, dar cred ca in prezent exista totusi multiple semnale optimiste sesizabile. Si sper ca intensitatea acestei sarbatori va fi cu atat mai mare, pentru ca Londra este cel mai potrivit loc in care oamenii se pot bucura in fiecare zi”, a spus Johnson, adresandu-se multimii.

 

Ghid de asteptare in noaptea dintre ani

Mai multe website-uri si mass-media au avertizat londonezii ca inainte de a porni spre centrul metropolei pentru a urmari spectacolul artificiilor in noaptea de Anul Nou sa studieze cu atentie rutele disponibile pentru aceasta deplasare atat la dus, cat si la intoarcerea acasa.

„Folositi mijloacele de transport in comun informandu-va in prealabil despre traseele exacte ale acestora. Serviciile de transport public sunt asigurate gratuit pe parcursul intregii nopti, dar rutele obisnuite ale metrourilor si autobuzelor pot fi deviate sau pot suferi modificari. Ajunsi in proximitatea locului de desfasurare a evenimentului este bine sa urmariti indicatoarele special amplasate in zona sau sa respectati recomandarile politistilor si ale personalului companiei de transport public.

Pentru asigurarea fluentei, unele statii de metrou vor fi organizate doar pentru iesirea din subteran sau exclusiv pentru accesul la metrou”, informa unul din website-urile administratiei publice londoneze.

Organizatorii mai atrageau atentia ca timpii de asteptare inainte si dupa spectacolul de artificii pot fi de cateva ore.

Romanii nu au lipsit de la aceasta manifestare unica la care au luat parte peste 200.000 de oameni. In acest an, privitorii au fost totusi mai putini decat de obicei. Organizatorii au precizat insa ca se asteptau la un numar mai mic de spectatori datorita temperaturilor mai scazute decat in anii trecuti si neobisnuit de coborate pentru capitala britanica.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!