Romani pe lista Scotland Yard

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 ianuarie 2010

Scotland Yard a lansat recent un apel pentru prinderea a zece barbati periculosi despre care se crede ca se ascund pe teritoriul Marii Britanii, dupa ce au comis infractiuni grave. Pe lista persoanelor date in urmarire se afla si doi romani. Toti cei cautati vor fi extradati de statul britanic pentru a fi judecati si pedepsiti pentru violuri sau crime pe care le-au savarsit in Polonia, Romania, Lituania sau SUA. Lista infractorilor a fost publicata atat de cotidianul Daily Mail, cat si pe pagina web a BBC la mijlocul lunii trecute.

Neculai Margineanu, in varsta de 49 de ani, suspectat ca a batut pana la moarte un fermier, la 19 mai 1998, dupa ce a fost prins furand pe proprietatea acestuia, este primul roman de pe lista politistilor britanici. Celalalt roman cautat de Scotland Yard este Florin Dumitru, in varsta de 22 de ani. Acesta este acuzat de comiterea unui jaf in locuinta unui om de afaceri bogat, in martie, pe care l-a amenintat cu o arma. El ar avea legaturi in Birmingham, potrivit detectivilor britanici.

Pe lista mai figureaza doi frati originari din Polonia, suspectati ca au batut si violat o fetita in tara lor de origine la 1 ianuarie 2002, ei fiind urmariti de asemenea si pentru alte sase atacuri de natura sexuala comise pe teritoriul polonez. Politistii britanici vor sa prinda si un lituanian acuzat de viol si un alt polonez, implicat in acte de viol si trafic de droguri. Un lituanian cautat pentru rapire, furt si extorcare, precum si un alt polonez, acuzat pentru o tentativa de omucidere completeaza lista urmaritilor facuta publica de Scotland Yard.

 

Din nou in topul infractionalitatii

Actuala lista de infractori periculosi urmariti de politistii britanici este a doua de acest fel data publicitatii prin intermediul asociatiei Crimestoppers. Anterior, fundatia britanica Crimestoppers a anuntat oficial, la 1 iunie 2009, lansarea operatiunii „Infra” pentru retinerea celor mai periculosi 16 infractori europeni despre care se credea ca se ascund pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Pe lista celor mai „vanati” europeni din Marea Britanie se aflau polonezi, albanezi, unguri si georgieni sau lituanieni. Niciun roman nu era atunci pe lista celor mai periculosi infractori aflati pe teritoriul Marii Britanii.

Fundatia Crimestoppers, specializata in actiuni de depistare si prindere rapida a delincventilor periculosi, a initiat operatiunile „Infra” si „Sunfire” cu sprijinul Politiei metropolitane si a Agentiei britanice pentru crima organizata. Crimestoppers, fondata de lordul Michael Ashcroft, deruleaza aceste operatiuni dupa modelul de succes al altor organizatii similare care au functionat in Spania si care au desfasurat proiecte asemanatoare.

 

Apel la populatie

Reprezentantii politiei britanice precizeaza ca au efectuat operatiuni „extinse” de cautare a infractorilor dati in urmarire fara sa aiba succes.

Detectivul Dean Coyle din cadrul Scotland Yard s-a declarat increzator ca acest apel public cu nume de cod „Sunfire” va furniza noi date referitoare la locurile unde se ascund infractorii. „Multi dintre acesti infractori pot fi considerati periculosi si comunicarea cu ei poate fi riscanta. Persoanele care totusi cred ca au informatii despre oricare dintre cei cautati sunt rugate sa sune urgent la unul dintre numerele asociatiei Crimestoppers pentru ca fortele politienesti sa poate interveni imediat”, a precizat politistul.

Asociatia specializata in comunicarea cu populatia in scopul strangerii de informatii legate de activitatea infractionala pe teritoriul Marii Britanii, Crimestoppers, poate fi apelata la numarul de telefon gratuit 0800.555.111.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!