Români răsturnați pe autostradă

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 5 august 2013

uk_minibus crash

Un microbuz în care se aflau zece români, dintre care doi minori, s-a răsturnat pe o autostradă din sudul Angliei, în zorii zilei de 24 iulie. Trei dintre pasageri au fost spitalizați în stare gravă, situația lor stabilizându-se ulterior. Victimele accidentului au fost vizitate de reprezentanții Ambasadei României la Londra. Aceștia nu au furnizat informații suplimentare despre cele întâmplate.

 

O explozie la anvelopă

Trei români au fost transportați la spital în Southampton, cel mai mare oraș situat pe coasta de sud a Marii Britanii, în dimineața de miercuri, 24 iulie. Aceștia se aflau în stare gravă, ca urmare a unui eveniment rutier în care a fost implicat microbuzul cu care aceștia se deplasau pe autostrada M3, ce face legătura între Londra și Southampton. Accidentul s-a petrecut la ora 9:48 dimineața, în dreptul micuței localități Old Basing din comitatul Hampshire (sudul Angliei), după cum a informat în aceeași zi cotidianul local Hampshire Chronicle.

Zece cetățeni români călătoreau în microbuz în momentul în care șoferul a pierdut controlul vehiculului. Incidentul a fost provocat de explozia unei anvelope, au mai informat cei de la publicația Hampshire Chronicle. Autovehiculul rula pe prima bandă, destinată deplasării cu viteză redusă. La un moment dat, acesta și-a pierdut direcția de mers și a trecut transversal peste carosabil, ajungând pe sensul de deplasare în direcția opusă a autostrăzii. Doi pasageri au fost aruncați din mașină în timpul derapajului, conform aceleiași surse.

 

Zece români

Circulația pe autostrada M3 a fost oprită pe ambele sensuri de circulație, imediat după producerea accidentului în care au fost implicați zece români. Autoritățile au informat că, în acest fel, s-a permis intervenția medicilor și a polițiștilor la locul evenimentului rutier. Un elicopter echipat cu aparatură medicală pentru intervenții de urgență a aterizat pe câmp, în vecinătatea autostrăzii, pentru a transporta trei dintre pasagerii autovehiculului la cel mai apropiat spital. Românii au fost internați la General Hospital din Southampton.

Alte șapte persoane, dintre care doi minori, au suferit doar răni superficiale, ele putându-se deplasa fără probleme. Totuși, acestea au fost transportate la un alt spital pentru examinarea amănunțită a stării de sănătate.

Accesul pe autostradă, în sensul de deplasare spre sudul Angliei, a fost închis în zona producerii accidentului pentru mai multe ore. Circulația în direcția opusă s-a reluat la scurt timp după intervenția echipajelor medicale.

„Intervenția a generat blocaje în circulație, motiv pentru care am redirecționat circulația spre A30, cerând participanților la trafic să evite zona”, a declarat sgt. Barry Long, citat de Hampshire Chronicle.

Polițiștii au lansat apeluri publice îndemnând persoanele care au asistat la producerea accidentului să contacteze Whitchurch Roads Policing Unit la numărul de telefon 101, pentru a furniza mărturii despre cele întâmplate.

 

Informații de la… MAE

Reprezentanții Ambasadei Române nu au transmis informații detaliate cu privire la cele 10 persoane implicate în accidentul de pe autostrada M3.

„MAE confirmă că trei cetăţeni români au fost grav răniţi în accidentul produs pe autostrada M3 din Mare Britanie, adăugând că o echipă a Ambasadei României la Londra e în drum spre spitalul din Southampton pentru a le acorda acestora asistenţă”, a informat Mediafax. „Misiunea diplomatică a României la Londra a informat Centrala Ministerului Afacerilor Externe cu privire la producerea, în cursul zilei de astăzi, 24 iulie 2013, ora locală 9:48 AM, a unui accident de circulaţie, în care au fost implicaţi 9 cetăţeni români, pe autostrada M3 între Londra şi Southampton, în zona Old Basing”, precizează Ministerul Afacerilor Externe. Un comunicat transmis ulterior a rectificat informația, precizând prezența a zece români în microbuz, la momentul accidentului.

„Misiunea diplomatică a României este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă cu privire la acest accident şi urmăreşte în continuare situaţia în cauză”, potrivit MAE.

 

O româncă în stare critică

O româncă de 63 de ani se afla încă în stare critică, la o zi după producerea accidentului de pe autostrada M3 din 24 iulie. În același timp, un bărbat de 66 de ani şi un tânăr de 22 de ani, care fuseseră internați, de asemenea, în stare critică, nu mai prezentau „niciun risc vital”.

„Ambasadorul României în Marea Britanie şi ceilalţi doi reprezentanţi ai misiunii diplomatice române din Londra, care îl însoţesc, au vizitat cetăţenii români internaţi în două spitale din sudul Angliei în urma accidentului rutier survenit pe o autostradă din aceeaşi regiune”, se arată într-un comunicat transmis de la Oficiul purtător de cuvânt și comunicare al MAE la solicitarea Diaspora Românească.

„Dintre cele opt persoane care au suferit doar leziuni superficiale, șapte, între care și cei doi copii, au fost externate în cursul serii, iar cea de-a opta, care a fost supusă unei intervenţii chirurgicale din cauza unei fracturi osoase, va putea părăsi spitalul, cel mai probabil, în cursul dimineţii (25 iulie – n.r.). Cei doi cetățeni români răniți grav sunt în continuare spitalizați în orașul Southampton. Starea unuia dintre aceștia se menține critică, în timp ce celălalt pacient a fost stabilizat, dar va rămâne internat câteva zile”, conform aceleiași surse.

Toți cei zece cetățeni români implicați în accident sunt rude, majoritatea fiind rezidenți în Marea Britanie, se mai precizează în comunicat.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!