Români în sclavie la spălătorie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 28 mai 2014

Zece români cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani au fost descoperiţi lucrând ca sclavi în oraşul Southampton, de pe coasta de sud a Angliei. Ei erau exploataţi de cinci luni, de către doi fraţi care deţineau în localitate o spălătorie auto. Exploatatorii au fost arestaţi şi deferiţi justiţiei, după cum informează un articol publicat de tabloidul Daily Mail în 24 mai.

Fraţii Kreshnik şi Avdi Didi au fost reţinuţi pentru zece capete de acuzare privind ţinerea premeditată a altor persoane în sclavie şi exploatarea acestora. Cei doi locuiau la adrese separate din comitatul Hampshire şi conduceau o spălătorie auto la care lucrau zece români.

Modul în care aceştia erau exploataţi a fost depistat în urma unei acţiuni poliţieneşti la care au participat peste 150 de ofiţeri britanici.

Cele zece victime originare din România au fost predate unui centru specializat pentru îngrijirea de persoane aflate în astfel de situaţii.

Fraţii Didi au fost prezentaţi în faţa unui complet de judecată la tribunalul Southampton Magistrates Court în 23 mai. Ei vor rămâne în detenţie până în 13 iunie, când procesul juridic intentat împotriva lor va continua în cadrul Southampton Crown Court.

 

Spălătoriile auto şi traficul de persoane

Românii care munceau în condiţii de sclavie au fost eliberaţi după ce poliţiştii britanici au aflat de existenţa conexiuni între unele spălătorii auto din regat şi reţelele care se ocupă cu traficul de carne vie.

„Acţiunea desfăşurată de poliţiştii britanici la 23 mai a fost coordonată la nivel naţional şi a vizat companiile care au ca obiect de activitate serviciile de spălătorie auto. Aveam informaţii că unele afaceri cu acest profil sunt conectate cu reţele infracţionale de traficare a persoanelor şi exploatarea acestora ca sclavi. De aceea, acţiunea  a implicat colaborarea şi cu alte instituţii în vederea verificării dacă în astfel de companii se respectă normele fiscale în vigoare, cele privind salariul minim obligatoriu legal, dar şi acelea referitoare la imigraţie ori la protecţia mediului”, a declarat Chief Superintendent Dave Harcastle de la poliţia din Hampshire.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!