Români, treceți (înot)… Canalul Mânecii! (video)

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 15 iulie 2015

Andrei Rosu_Traversare Canalul Manecii_Sosirea in tara

 

Vis și performanță

 

Traversarea înot a celor 42 de kilometri de apă rece dintre țărmul sudic al Angliei și nordul Franței a devenit un reper important în preocupările celor mai ambițioși sportivi români care își propun să exceleze în sporturi de anduranță sau în alte încercări extreme. Trei nume românești s-au făcut în prezent cunoscute în legătură cu încercarea de a trece înotând canalul supranumit „Iadul rece”. Unul dintre acestea a cunoscut deja succesul. Iar ceilalți doi promit și speră să reușească…

Andrei Roșu este incontestabil primul român care a reușit să treacă înot Canalul Mânecii, dar numele său nu va figura pe lista celor aproximativ 1.300 de oameni care au avut succes în aceeași încercare în ultimele două secole pentru că, în timpul cursei, și-a protejat corpul purtând costum de neopren. Condițiile organizației britanice de profil Channel Swimming Association îi obligă pe cei care doresc ca performanța să le fie recunoscută, să înoate fără a purta un asemenea costum de protecție. Totuși, reușita lui Andrei Roșu din 30 iunie este unică. El a devenit unul dintre cei doar 22 de performeri care au parcurs cu succes cursa ultra-triatlon Arch to Arc. Aceasta este o competiție extrem de dificilă, constând în eforturi consecutive de alergare, natație și ciclism de la Londra până la Paris.

—————————————

„Le mulțumesc tuturor celor care mi-au transmis încurajări, au crezut în mine până la capăt și, nu în ultimul rând, sprijină cauza pe care am promovat-o în cadrul acestui proiect – este vorba despre strângerea de fonduri pentru pacienții în fază terminală a vieții îngrijiți de Fundația Hospice Casa Speranței.”

Andrei Roșu

—————————————

 

Visând la curse de anduranță

Londra_Andrei Rosu_Traversare Canalul Manecii 2015_Enduroman

Traversarea înot a Canalului Mânecii nu a constituit principalul obiectiv pentru românul Andrei Roșu, după cum a declarat acesta în exclusivitate pentru Diaspora Românească, la doar câteva zile după incredibila sa performanță. „Sunt mulțumit că am încheiat cu succes un ciclu de antrenamente care a durat 18 luni. Marea provocare a fost înotul, pentru că am luat primele lecții de abia în 2011. De asemenea, sunt încântat de reacția conaționalilor mei, mulți dintre ei afirmând că, în urma reușitei mele, au decis să se apuce de sport! 

A fost o cursă grea, cu multe momente de cumpănă. Din experiențele mele anterioare în curse de anduranță, am învățat că momentele dificile vin și pleacă, dar că pot fi depășite cu atitudinea potrivită. Așa că am apelat la toate resursele mentale pentru a merge mai departe”, a subliniat românul.

Andrei Roșu nu se teme deloc de „concurența” altor conaționali. „Îmi doresc ca și alți români să traverseze Canalul Mânecii, iar participarea la astfel de competiții să devină o obișnuință pentru conaționalii mei. Am dovedit că se poate, iar dacă eu am putut, poate oricine!”, mai spune acesta.

Planurile sale de viitor se întind pe termen lung… „Principalul meu plan de viitor este să rămân apt fizic și psihic până la adânci bătrâneți (dincolo de 100 de ani) și să particip la curse de anduranță alături de copiii, nepoții și strănepoții mei. Următorul «hop» îl reprezintă participarea la DecaMan California (luna mai 2016), competiție care include 38 de km de înot, 1.800 de km de pedalat si 420 de km de alergare (adică 10 «Ironman» unul după altul)”, susține Andrei Roșu.

—————————————

Fundația Hospice Casa Speranței

 

Hospice Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. Hospice este cea mai mare fundație din țară, care oferă gratuit servicii specializate de acest tip (www.hospice.ro).

Organizația își desfășoară activitatea în Brașov și București, îngrijind copii și adulți diagnosticați cu boli incurabile. Hospice a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

Hospice Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie. 

—————————————

 

În Cartea Recordurilor

Londra_Andrei Rosu_Traversare Canalul Manecii 2015_Enduroman1

Andrei Roșu are 39 de ani, este tată a doi copii și lucrează full time ca project manager într-o companie multinațională din România. El se auto-caracterizează ca fiind „sportiv amator de anduranță, blogger și scriitor inspirațional, vorbitor motivațional, percuționist amator, organizator de evenimente caritabile, susținător de proiecte sociale, donator benevol de sânge și… multe altele”.

Românul a adunat „câteva” recorduri naționale și mondiale în competițiile sportive la care a participat până în prezent. El este câștigător al cupei mondiale de ultra-triatlon, proba de „triplu Ironman”.

Andrei Roșu a devenit primul om din lume care a finalizat circuitul 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe cele 7 continente (record înregistrat în Cartea Recordurilor) și singurul om din lume care a cântat la tobe la Polul Nord.

În octombrie 2014, Andrei a terminat al doilea o cursă de cvintuplu Ironman, parcurgând fără oprire cei 19 km de înot, 900 de km de pedalat și 210 de km de alergare, în 126 de ore.

Succesele sale sunt impresionante având în vedere că acesta a început să alerge abia în 2009, iar primele lecții de înot le-a luat în 2011.

Ultra-triatlonul Arch 2 Arc parcurs de Andrei Roșu în 30 iunie include 140 de km de alergare (Londra – Dover), traversarea înot a Canalului Mânecii (distanța reală de 50-60 de km) și pedalarea a aproape 300 de kilometri, de la Calais la Paris.

Demersul lui Andrei a fost dedicat unei cauze umanitare. Scopul lui este să strângă 90.000 de lei pentru fundația Hospice Casa Speranței și astfel să susțină serviciile gratuite de îngrijire oferite copiilor și adulților cu boli incurabile.  Cu fondurile strânse, fundația va oferi 380 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților și câte 14 zile de internare pentru 10 pacienți (detalii pe http://www.hospice.ro/a2a/)

—————————————

Triatlonul Ironman

 

Triatlonul Ironman constă în parcurgerea a 3,86 kilometri înot, 180,25 kilometri probă de ciclism, urmată de o cursă clasică de maraton de 42,185 kilometri.

Durata medie a parcurgerii complete a triatlonului este de 15-17 ore de efort continuu, la parametri maximi.

Recordul Ironman a fost stabilit în anul 1996 de către belgianul Luc Van Lierde, care l-a parcurs în 8 ore, 4 minute şi 8 secunde. Recordul triatlonului pentru femei a fost stabilit de britanica Chrissie Wellington care, în anul 2009, a câştigat triatlonul cu timpul de 8 ore, 54 minute şi 2 secunde.

În timpul triatlonului, organismul unui atlet participant consumă între 8.500-11.500 kilocalorii.

Sursa: www.descopera.ro

—————————————

 

 

A treia încercare

 

Avram Iancu_Dincolo de limite

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani cu nume istoric care anul trecut eșua de două ori în tentativa de a traversa înot Canalul Mânecii, va încerca din nou să parcurgă prin natație distanța de 42 de km dintre țărmul sudic al Marii Britanii și nordul Franței, în intervalul 9-13 august.

El are încă șanse să devină primul cetățean al României care a reușit vreodată să străbată apele reci ale canalului în condițiile recunoscute de Channel Swimming Association, adică fără a purta costum de protecție din neopren.

Avram Iancu a ratat de două ori, în 7 august şi în 3 octombrie 2014, să străbată înotând Canalul Mânecii. El a petrecut peste 20 de ore de efort din dorința de a duce numele său şi al României alături de cel al altor numai 1.300 de oameni din aproximativ 60 de ţări care au reuşit traversarea înot a Canalului Mânecii în ultimele două secole.

—————————————

„Vă anunț cu plăcere că Andrei Roșu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, în cadrul ultra-triatlonului Arch 2 Arc, 140 km alergare, înot – Canalul Mânecii, 300 km ciclism. Este, în mod incontestabil, PRIMUL român care termină această competiție înființată în 2001. Este, de asemenea, prin acest intermediu, și primul român care traversează înot Canalul Mânecii cu ajutorul unui costum de neopren. Pentru toate acestea, te felicit în mod public!”

Avram Iancu, despre reușita lui Andrei Roșu

Sursa: Facebook

—————————————

Avram Iancu se pregătește acum intens pentru o nouă încercare. Acesta a efectuat în 21 iunie un ultim antrenament pe Dunăre, asistat de camerele de luat vederi și de jurnaliștii din România. Sportivul a parcurs în apele fluviului 42 de kilometri pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi, în doar 10 ore. El a descris apoi, pe propriul blog, ultima oră a cursei: „În curând se vede ţinta… Hotel Vega, Cap Griz Nez-ul în varianta gălăţeană.  (…) Mai aveam încă o oră de înotat şi încă ce oră, cea mai grea. Traversarea Dunării de pe malul dinspre Tulcea înspre malul Galaţiului unde era hotelul a fost foarte grea pe fond de oboseală. Am sprintat o oră pentru a putea învinge curentul foarte puternic. A fost un «remember» al unei lupte pierdute în urmă cu un an, dar pe care o voi câştiga anul acesta. Dunărea mi-a oferit cel mai bun loc de antrenament. Unii ar spune că a fost uşor datorită curentului. Eu vă mărturisesc că a fost greu… distanţă enormă, valuri foarte mari, curenţi puternici, un vânt puternic din faţă ce au generat valuri care m-au lovit continuu în cap, frontal.  (…) Într-un final, am ajuns la fix în locul preconizat. Reprezentanţii presei şi nu numai m-au aşteptat pe ponton, unii dintre ei chiar miraţi: «A reuşit!»”, mărturisea Avram Iancu pe blog.

—————————————

„Traversarea Canalului Mânecii este extremă tocmai datorită temperaturii foarte scăzute a apei, hipotermia fiind cel mai mare dușman. Costumul de neopren elimină tocmai ceea ce este mai greu de realizat.”

Avram Iancu

—————————————

 

 

 

Încă un român vrea să treacă „Iadul rece”

 

Dan Canta are 16 ani și vrea să traverseze înot Canalul Mânecii. Tânărul s-a născut în Marea Britanie, dar a început să înoate la trei ani în București.

Părinții lui au emigrat în Australia pe când acesta avea cinci ani. Acum, Dan Canta se antrenează zilnic în apele reci ale oceanului avându-l ca antrenor pe John Van Wisse, un sportiv cunoscut în lume pentru performanțele sale, care a doborât câteva recorduri mondiale.

„De un an de zile, de când am decis să înot în canalul englez, mă antrenez 30-40 km pe săptămână, inclusiv competiții în ocean”, a declarat Dan Canta într-un interviu acordat celor de la ziare.com la finele lunii trecute. „Înotăm dimineața devreme când lumea încă doarme, înainte de școală. Iarna, temperatura apei oceanului poate să scadă până la 6-8 grade și temperatura aerului până la zero. Prima dată când mi-a venit ideea cu Canalul Mânecii a fost când, alături de mama mea, am înotat 7 km în jurul Insulei Palmaria din Italia, la vârsta de 13 ani”, a afirmat Dan Canta.

Românul a mai spus că se antrenează de 12 ori pe săptămână, în ocean, dar și la bazin, cu antrenorul lui privat sau în grup.

Dan Canta are deja în palmaresul personal propriile recorduri. „Am bătut câteva recorduri de care sunt mândru. Cel mai periculos a fost când am făcut o traversare dublă, la 15 ani, a zonei dintre Point Nepean și Point Losdale, 9,5 km, Australia, iarna, fără costum de neopren (niciodată nu îl folosesc!), fără protecție de rechini.

Luna trecută am înotat 8 ore în ocean, 15 grade temperatura apei, 24 de km, fără costum de neopren, bineînțeles. Este una dintre cerințele în calificarea pentru a înota în canalul englez”, a mărturisit adolescentul.

Dan subliniază că cea mai importantă lecție pe care a trebuit să o învețe pe parcursul antrenamentelor a fost una „mentală”: „Canalul Mânecii este mai mult decât un efort fizic, este un efort mental. Știu oameni care nu sunt atleți, care nu știau să înoate prea bine și care au trecut Canalul Mânecii pentru că, mental, sunt foarte puternici.”

Dan Canta nu a anunțat încă data la care dorește să încerce traversarea Canalului Mânecii. El recunoaște că ultimii doi ani de școală sunt foarte importanți pentru el, dar admite că parcurgerea înot a celor 42 de km dintre Franța și Anglia reprezintă una dintre cele mai importante provocări ale sale din punct de vedere sportiv.

—————————————

„Da, am auzit de el anul trecut, am citit despre el (despre Avram Iancu – n.r.). Știu că a încercat de două ori, august și octombrie 2014. Îi doresc mult succes!”

Dan Canta, despre Avram Iancu

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Români, treceți (înot)… Canalul Mânecii! (video)”

  1. Doina Canta Spune:

    Competitia Arch to Arc nu are nici o legatura cu traversarea oficiala a Canalului Manecii. Este foarte dezamagitor faptul ca o mare parte din presa si media din Romania nu s-a documentat. Folosirea costumului de neopren dubleaza aproape viteza in apa, inlatura intepaturile de meduze, discomfortul mental din cauza frigului si cel mai important pericolul Hypotermiei. Antrenamentul si calificarea este o tortura pentru corpul omenesc( 6h in apa de sub 15 grade fara costum de neopren) mental si fizic. Din acesta cauza nu multi au reusit traversarea in peste 200 de ani de istorie. Nu este FairPlay pentru cei care se pregatesc greu pentru trecerea oficiala a canalului. Sfatuiesc sa incercati folosirea unui costum de neopren sa vedeti diferenta. Andrei Rosu a finalizat Arch to Arc, este un efort incredibil si mult respect pentru asta, primul roman! Dar este altceva decat Canalul Manecii. Dan Canta va incerca traversarea oficiala la inceputul lunii August 2015. Success Iancu Avram si Dan Canta ! Doina Canta, mama pustiului de 16ani!

Spune-ti si tu parerea!