Români din UK, (halal) formatori de opinie pe Facebook

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 21 februarie 2016

uk-formatori-de-opinie-retele-socializare-din-marea-britanie

Canalele de socializare le dau utilizatorilor o voce. Cei mai cu tupeu şi care cred că au ceva de zis îşi găsesc cu uşurinţă un public, iar tentaţia de a te îmbăta cu această atenţie şi de a-ţi atribui rolul de „formator de opinie” este greu de stăvilit. Cei mai de răsunet dintre ei intră în următoarele categorii: „românul cu Maseratti, care se spală cu lire sterline”, „cel mai prost român de pe planetă”, „avocata sexy care umileşte moldovenii ca s-o bagi în seamă” etc.

Cine nu are smartphone care înregistrează video să-şi cumpere! Cine nu are cont de Facebook, să-şi facă! Şi cine are ceva de spus, să spună! Mai ales dacă se află în UK. Că, nu-i aşa, faptul că un român se află în Marea Britanie parcă îi dă un statut aşa, nu mai este la fel ca „proştii-grămadă” din România, poate că-i trecut (cu trenul) prin Oxford sau Cambridge şi a văzut el cum e pe şantierul sau depozitul englezesc şi a intrat în contact cu sistemul britanic şi deci are ce să spună.

De fapt, mulţi dintre românii plecaţi au câte ceva să spună. Puţini români au plecat de plăcere din ţară; majoritatea au făcut-o datorită frustrărilor acumulate. Unii dintre ei sunt nemulţumiţi şi de ce au găsit în UK, de comunitatea de români care nu se leagă la fel de bine ca şi alte comunităţi etnice.

Este bine că fiecare dintre noi găseşte platforme pe care să-şi spună of-ul. Nu suntem cu toţii educaţi la acelaşi nivel, nu avem aceleaşi păreri şi este în regulă.

Mai rău este însă când părerile temperate, echilibrate, corecte nu sunt luate în seamă, iar vocile care scandalizează, care jenează, care exagerează, care mint, care dau dovadă de incultură, devin adevărate fenomene virale pe canalele de socializare media, din două motive: pentru că publicul este în unanimitate dezgustat de ce urmăreşte sau că rezonează în masă cu mesajul transmis, validându-l cu atotputernicul „like”.

 

Ce să mai cumperi şampon când ai ATÂŢIA bani?

Pe YouTube circulă mai multe clipuri video cu români care s-au filmat în propriile maşini sau în vehicule de lux de împrumut ca să arate lumii, ca nişte cocalari de prima mână, în ce hal au ajuns ei să se descurce în străinătate. Nici nu ştii dacă să râzi sau să plângi în faţa unor asemenea enormităţi. Şi-ţi pui şi întrebarea: „tipul ăsta chiar e pe bune?”.

„Ţăranul cu Maseratti” (maşina este, de fapt, a şefului său) este un prim exemplu din UK, prea bine cunoscut. Se laudă cu maşina şi explică că legile, în cazul lui, sunt făcute ca să fie încălcate, astfel că nu-i problemă dacă trece cu maşina pe roşu în timp ce bea whiskey la volan; ce să-i ceri „ţăranului”?

El nu este un om normal. Îşi face baie doar când atinge stadiul „zen”, fără apă şi fără şampon; teancul de bancnote britanice „purifică” cel mai bine trupul.

Şi, pentru că tot are public format, presa de scandal românească l-a avut invitat prin telefon la diverse emisiuni. Devenind formator de opinie, el face şi o invitaţie la vot la alegerile prezidenţiale româneşti din 2014, subliniind că opţiunea lui este Klaus Iohannis, pentru că acesta ar susţine legalizarea prostituţiei.

Alt român din Italia, în schimb, face mişto de „ţăranul cu Maseratti” şi alţii ca el, pozându-se lângă Bentley-ul său şi fata cu fustă mini şi tricou amplu, vorbind şi el ca un „ţăran grosolan”, pentru ca pe finalul clipului să reiasă că el, de fapt, este doar o slugă la patron, şeful urcându-se în bolid lângă femeia-trofeu şi plasându-i cu mâna pupată nişte mărunţi românului hiperoccidentalizat.

 

Politica românească încă nu m-a cunoscut pe mine!

Într-un material publicat pe ro.blastingnews.com, cu denumirea „Este acesta cel mai prost român din străinătate? Două video care <<ne doare>>” autoarea Teo Larisa îl loveşte, poate cam dur, pe românul din Anglia care în săptămânile trecute a câştigat popularitate pe reţelele de socializare media după ce a postat câteva înregistrări făcute din maşină în care se arată nemulţumit de tratamentul autorităţilor faţă de românii din diaspora.

Intenţiile lui nu sunt rele; putem rezona cu toţii la frustrările acestuia, la atitudinea lui în faţa nedreptăţilor pe care propria noastră ţară ni le pregăteşte (nu degeaba unii români care au obţinut paşaportul britanic se gândesc să renunţe la cetăţenia românească; astfel scapă de orice obligaţii faţă de statul român). Totuşi, cu siguranţă nu „el” este persoana care ar trebui să vorbească în numele românilor din străinătate, pentru că asta face dacă atâţi alţi români îl felicită şi-l încurajează în demersul său.

 

trimiteri-sus-4

IUBIREA: ROMÂNII EXPERIMENTEAZĂ ÎN UK

Se doarme gratuit în staţiile de autobuz britanice

Fotomodel din Republica Moldova are filmări la Londra

O moldoveancă iese din anonimat publicând un articol în presa britanică

trimiteri-jos-4

 

Discursul său este lacunar, eronat, cu un limbaj agramat, pe lângă subiect, iar dacă românii îşi aleg astfel de formatori de opinie, e de rău. Nu ajută nici faptul că un politician din România a anunţat că românul s-a înscris pe listele partidului politic din care el face parte, încercând să capitalizeze pe seama popularităţii vremelnice a românului nemulţumit din UK şi nepăsându-i de calitatea mesajului („dacă sunteţi proşti, vă dau prosteală”).

De ar fi să învăţăm ceva de la acest român din UK, este că e bine să ai curaj! Şi să te revolţi în faţa nedreptăţii! Iar, dacă a făcut nişte erori de gramatică, de logică sau are scăpări la capitolul cultură generală, nu trebuie înjurat, ci mai degrabă corectat. Vrajba, endemică pe Facebook, nu ne face deloc bine.

 

 

Sexy Avocata umileşte românii şi râde ca o toantă… dar ştie ea ce face

Într-un alt clip video proaspăt apărut pe reţelele de socializare, o tânără blondă pretinde că se află în Londra de trei ani, unde conduce un birou de avocatură cu 30 de angajaţi, dintre care jumătate ar fi români, unii dintre ei fiind chiar moldoveni. Despre aceştia din urmă „avocata” vorbeşte scandalos: „Fiinţă mai proastă în lumea asta ca moldoveanul este doar oaia” şi atacă gratuit personalităţi din istoria României.

„Ei se dau mari cu oameni ca Eminescu”, spune tânăra. „Cine a fost Eminescu? A scris şi el trei poezii, „Coboară-n jos Luceafăr blând”. Păi aia e poezie? Aia e manea! Eu dacă stau şi mă gândesc două minute, aşa blondă cum mă vedeţi, păi compun nişte poezii de stau autobuzele în loc. Eminescu era un sifilitic, apoi s-a încurcat cu o prostituată şi au murit amândoi”. Apoi pe Ştefan cel Mare îl face „gay”, de „jumătate de metru” şi „gras îndesat” şi are câte ceva de spus şi despre Dimitrie Cantemir.

Tânăra nu este la prima apariţie. Acum mai bine de două săptămâni a circulat pe reţelele de socializare şi o altă înregistrare în care, alături de un complice, aflându-se chipurile în Spania, au făcut mişto de „căpşunarii” noştri.

Imediat, presa de scandal din România a luat-o pe blondă la ochi, invitând-o la discuţii. S-ar părea că tocmai asta urmăreşte „Sexy Avocata”, după cum o poreclesc cei de la emisiunea „Răi da’ buni!” de la postul tv românesc Antena Stars.

Într-o lume în care normalul este plictisitor, Sexy Avocata procedează exemplar: îl calcă pe român în picioare, ca acesta să ajungă s-o iubească definitiv, cu intensitatea unui rug care nu se stinge niciodată! Halal valori (numai pe Facebook!)…

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

10 pareri la “Români din UK, (halal) formatori de opinie pe Facebook”

 1. Nedelcu Marian Spune:

  Imi pare rau ca va dezamagesc dar lucrurile nu stau chiar asa cum le prezentati,au gasit o nisa in care ,datorita frustarii,lipsei de prieteni,stresului zilnic cu care nu au fost obisnuiti, posteaza lucruri prostesti,este adevarat,care sunt urmate de injurii,comentarii negative dar partea buna a acestui fapt este ca nu se simt singuri,intr-o lume in care valorile sunt construite pe alte principii decat ale noastre. Nu-i judecati atat de grav,nu sunt formatori de opinii !!

 2. roman in uk Spune:

  Lucrez la un hotel la londra si am vazut tipa asta intrand mereu noaptea dupa 11/12 in hotel, si parasind hotelul dupa 40 -50 de min cu telefonul la ureche spunand ca a terminat. O fi oferind consultanta juridica la miezul noptii?

 3. roman diaspora Spune:

  Ce e cu aceasta fiinta,sa te ia naiba de retarda,proasta care esti,moldovenii is oameni, proast o tu esti o lingvista din Bucuresti care te ai dus la Londra sa te prostituezi si sa ti dai harfe pe internet, tu nu te uiti la tine ca bubui de prostie … arunca te in vreun lac in Londra poate scapa poporul roman de tine …

 4. Aurel Spune:

  Diaspora……… Acest cuvânt des folosit, neînțeles de mulți , nici de așa ziși citiți ai condeiului. Din păcate , Țara arde, baba se piaptănă , iar romanul aberează .
  Sistemul politic, partidele politice , securiștii manipulează cum vor ei.
  Sunt putini cei ce gândesc , iar din ce in ce mai mult cei ce trăiesc viața in Can-Can
  Sper sa ne trezim odată si sa facem dreptate, începând de la ” Conducători” pana la manipulatori.
  Diaspora nu exista.

 5. stefan Spune:

  Ba nesimtito tu ce xxx ai inplus fata de moldoveni ???? Nu tot om esti . Tu avocat teas ….. la cat de proasta iesti rad si copii de tine . Contacteazama pe fb daca nuti convine de mesajul meu . Chear as vrea sa ma contactezi pe fb. Astept

 6. stefan Spune:

  Deformata blonda si cu taranu . Dezgustator inalfabeti nici lor nu le vine sa creada ce prosti scot pe gura . Iar acel patriot ce are mare dreptate respect . Jos palaria Gal stefan asa ma puteti gasi pe fb astept cu nerabdare sa ma contactati blonda si taranu.

 7. Yulica Spune:

  Niste penibili vai de capul lor mai ales explodata aia blonda care cica e avocata si are tarif.Curvette are tarif iar avocatii au onorariu,e plina toata de silicon si rade ca o toanta ca altceva nu e.Toti niste frustrati care se dau mari cu masinile sefilor lor!!!!!!!!

 8. Yulica Spune:

  Nu e mai din Bucuresti explodata avocata e din Calarasi din provincie,ar vrea ea sa fie din capitala tarii da nu are fata de capitala,e o provinciala expirata!Lollllllllllllll

 9. ionela Spune:

  Kkt….sa si cumpere creier! ????

 10. Marilena Spune:

  Faa terminat o de viata daca te as avea in fata mea ti as rupe fata aia de expirata..tu cred ca esti invidioasa ca moldovenii sunt si destepti si frumosi.calitatii care tie iti lipsesc cu desavarsire.marss de cretina fara materie cenusie!

Spune-ti si tu parerea!