Români, vi se pregătește ceva! Secțiile de vot din Londra ar putea funcționa din nou cu număr redus de ștampile

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 15 noiembrie 2014

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Brent8

Birourile electorale ale secțiilor de votare din Londra ar putea funcționa din nou cu un număr redus de membri, îngreunând desfășurarea votului în al doilea tur de scrutin al Alegerilor Prezidențiale din 16 noiembrie, avertizează Mihai Andrei Ilieș, vicepreședinte al PNL Londra și membru în comisia din secția de vot numărul 151, ce va funcționa la Secția Consulară a Ambasadei României la Londra.

Acesta a atras atenția că unii reprezentanți ai partidelor politice care fac parte din comisiile de votare ce vor funcționa în capitala Regatului Unit ar putea să nu se prezinte la secțiile de vot duminică, așa cum s-a întâmplat în primul tur de scrutin.

„Doresc să fac apel către toți membrii comisiilor de votare din Londra, care s-au gândit să nu își facă prezența în secția de vot duminică, 16 noiembrie”, a scris Mihai Ilieș într-o postare publică de pe rețeaua de socializare Facebook.

„Înainte de toate, v-aș ruga să vă examinați mai bine conștiința și să decideți dacă miile de români care vor merge să voteze merită să sufere din cauza ignoranței și nepăsării voastre.

Aș dori să vă amintesc că, dincolo de aspectul moral, există și aspectul legal ce trebuia să vi se aducă la cunoștință de către cei care v-au desemnat membri în comisiile de vot.

Așadar, toți cei care ați confirmat încă dinaintea primului tur de scrutin că vă veți prezenta în comisiile de vot și nu ați făcut-o și aveți de gând să nu o faceți nici acum, în al doilea tur, voi cere președinților secțiilor de votare să vă amendeze contravențional, așa cum prevede legea, cu o amendă de 2.500 de lei pentru fiecare tur în care nu v-ați prezentat”, precizează Ilieș.

„Am încredere că, măcar acum, în al 12-lea ceas, să conștientizați gravitatea morală și legală a faptelor voastre și veți face tot posibilul să vă faceți datoria pentru a preveni bătaia de joc față de românii care se vor prezenta la urne”, se încheie avertismentul public al politicianului care face parte din comisia uneia din cele trei secții de vot din Londra.

Biroul Electoral Centrala respins în 11 noiembrie 2014 solicitarea referitoare la „posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiţi cu persoanele propuse de MAE”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

„Menţionăm că Legea 370/2004 prevede, la articolul 55 litera u şi articolul 56, alin. (1) şi alin. (2), că încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri constituie contravenţie”, se arată în același comunicat.

Conform legii, numărul de ștampile din secția de vot trebuie să fie egal cu numărul membrilor comisiei prezenți în secția de vot. Birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate dintr-un președinte și un locțiitor al acestuia și maxim șapte membri. O secție de vot poate funcționa cu minim 3+1 membri.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!