România, Bulgaria și Serbia – „Grupul de la Craiova”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 mai 2015

România, Bulgaria și Serbia trebuie să se reunească în „Grupul de la Craiova”, așa cum Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria sunt reunite în „Grupul de la Vișegrad”, nu pentru a fi împotriva a ceva, ci pentru a se sfătui și colabora în cazul proiectelor și intereselor comune, a afirmat premierul Victor Ponta.

Șeful Executivului de la București a declarat, vineri, la Craiova, la finalul unei întrevederi cu omologii săi din Bulgaria și Serbia, că acțiunile celor trei state trebuie să fie „mai unite și mai coordonate” ca până în prezent în demersurile pe care le fac pe plan european. În contextul discuțiilor, el a precizat că s-a ajuns la concluzia că un exemplu de coordonare și cooperare este „Grupul de la Vișegrad”.

„Așa cum spunea în discuția anterioară domnul Borisov (premierul Bulgariei – n.r.), este un grup care nu e împotriva nimănui, nu ne aliem împotriva a ceva, ci vrem doar să ne promovăm interesele comune ale celor trei țări, un grup deschis către toți vecinii noștri din zonă, bineînțeles către zona Balcanilor de Vest, România se gândește întotdeauna la Moldova, către Ungaria, către celelalte țări din regiune, pentru că uniți putem să avem mai mult succes”, a precizat Ponta.

La rândul lor, premierii Bulgariei și Serbiei au fost de acord cu acest punct de vedere. Ponta a mai arătat că România și Bulgaria și-au arătat susținerea pentru sprijinirea Serbiei în procesul de integrare europeană.

După această întrevedere trilaterală, guvernele României și Bulgariei s-au reunit vineri, tot la Craiova, într-o nouă ședință comună, pentru discuții privind proiecte de colaborare în energie, transporturi, dezvoltare regională, turism, precum și despre Strategia UE pentru regiunea Dunării.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!