România, campioană europeană la baschet 3×3!

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 11 septembrie 2014

549 baschet 3x3România a tremurat din plin pentru titlul european de baschet 3×3. Slovenia a început excelent, am putea spune chiar că s-a desprins pe tabele de scor, însă replica echipei noastre a sosit rapid. La jumătatea partidei, România era în avantaj, 7-6, după un coş al căpitanului Santana.

Echipele au luat conducerea pe rând pe tabelă, iar momentul cu adevărat dramatic a sosit cu doar 90 de secunde înainte de ultimul fluier. Tricolorii aveau un avans de 2 puncte între ei şi sloveni, dar arbitrul a luat o decizie ceva mai rar întâlnită, aceea a dictării a patru lovituri libere pentru Slovenia. Decizie pentru două greşeli, fiecare taxate cu câte două aruncări de la marginea careului, tricolorii fiind la 9 în dreptul greşelilor de echipă. Nici protestele căpitanului nostru, nici reacţia extrem de puternică a tribunelor nu au putut schimba decizia centralului, dar nici împiedica siguranţa celor patru execuţii precise, care au trimis mingea prin inel fără emoţii pentru Slovenia. Şi aceasta trecea la conducere, cu două puncte, la un pas de fluierul de final. „Am greşit şi noi, au fost şi decizii mai greu de înţeles… dar am fost o echipă, ne-am luptat şi am reuşit să ne impunem, chiar în condiţii grele, de adversitate. România e pe locul unu în Europa, asta contează”, a spus Angel Santana la finalul meciului.

Ambiţionaţi, tricolorii au forţat şi au putut să revină. Au egalat la 16, apoi au trecut în faţă, la un punct. Angel Santana a primit două lovituri libere, însă a transformat doar o dată. Meciul s-a încheiat cu 18-16, iar ziua României a fost perfectă.

„Acum este într-adevăr visul devenit realitate, acum încă nu conştientizez că sunt campion european. Sunt foarte fericit. A fost o finală nebună decisă de noi, într-un final, şi nu de un arbitru, ceea ce este cel mai important. Am câştigat războiul psihologic al finalei”, a rezumat Vasile Ştefan, coechipier cu Cătălin Vlaicu şi la echipa de club.

„Nu ştiu dacă am visat vreodată să ies campion european, dar uite că am reuşit, cu multă muncă. Sunt sentimente greu de descris în cuvinte. A fost un meci foarte greu, împotriva unei echipe foarte puternice care a fost la mondiale, dar publicul ăsta minunat ne-a împins de la spate şi când eram conduşi cu două puncte înainte de ultimul minut, ne-a ajutat foarte mult”, a spus Bogdan Popescu, jucător cu evoluţii excelente şi foarte constante în toate cele trei partide eliminatorii din weekend. Baschetbalistul de 35 de ani a adunat la ieşirea de pe teren toate suvenirurile finalei: „Plec cu plasa şi mingea cu care am câştigat Campionatul European, nu prea le vezi în fiecare zi, le ţin acasă amintire. I-am păcălit pe colegi, le-am luat-o înainte”, a glumit el, adăugând la cele două suveniruri şi un imens tricolor.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!