În România, corupţia ucide… În UK, corupţia te face mai bogat!

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 7 iunie 2016

uk-canary-wharf-londra-coruptie

Marea Britanie ştie să dea poveţe altora, însă îşi rezervă dreptul de a puncta acolo unde este mai important: la buzunar! Adică, face ce ştie că merge: primeşte în ţară banul din toata lumea, fără a urmări prea atent ce-i cu banii respectivi. Nu este oare o tehnică folosită cu succes de Elveţia şi chiar de SUA, în perioada pionieratului?

Potrivit ziarului italian La Repubblica, Marea Britanie are probabil unul dintre cele mai corupte sisteme economice şi financiare din lume, în contextul în care, anual, pe teritoriul britanic există tranzacţii de spălare de bani în valoare de aproape 75 de miliarde de euro.

—————————————

„Dacă ne întrebăm care este cea mai coruptă ţară din lume, răspunsul imediat se va referi la corupţia percepută. Ne-am gândi imediat la Mexic, la alte ţări latino-americane, africane, din Orientul Mijlociu, poate chiar la Italia. În schimb, cea mai coruptă ţară pare a fi Marea Britanie: nu este vorba de corupţia din administraţia publică, din poliţie, din politică, ci de corupţia din sistemul economic. Sistemul economic britanic este alimentat de corupţie. Iar Guvernul şi cetăţenii britanici nu îşi dau seama de problemele ţării.”

La Repubblica, cotidian citat de presa românească

—————————————

În anul 2015, Agenţia naţională britanică pentru combaterea infracţionalităţii (NCA) a publicat un raport care ajungea la următoarea concluzie:

—————————————

„În fiecare an, oricare 100 de miliarde de dolari proveniţi din activităţi ilegale, în mod sigur vor ajunge în circuitul legal prin bănci din Marea Britanie.”

—————————————

Nu degeaba banca HSBC, cu sediul la Londra, a fost obligată în 2012 să plătească autorităţilor americane o amendă de aproape 2 miliarde de dolari în urma unor acuzaţii de spălare de bani.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!