România, departe de podium la Eurovision 2015

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 29 mai 2015

The band Voltaj representing Romania performs the song "De La Capat/ All Over Again" during the first semifinal of the upcoming 60th annual Eurovision Song Contest In ViennaRomânii au votat în număr mare pentru susținerea trupei Voltaj la Eurovision. Cu toate acestea, reprezentanta României s-a clasat doar pe locul 15.

Telespectatorii din 12 ţări ar fi văzut România pe una dintre primele 10 poziţii în clasamentul final, piesa „De la capăt” primind, însă, mai puţine puncte de la juriile de specialitate.

Conform rezultatelor finale ale votării, piesa „De la capăt” a fost apreciată nu doar de publicul din Moldova – care a clasat România pe primul loc, la fel ca juriul moldovean – ci şi de cel din Italia şi Spania, unde televotul poziţiona Voltaj pe locul al doilea.

Telespectatorii din Franţa şi Portugalia au votat şi ei în număr mare pentru români, reprezentanţii noştri ocupând poziţia a patra la televot în cele două ţări. De asemenea, s-a votat pentru România şi din Austria, Belgia, Irlanda şi Israel, unde publicul poziţiona trupa Voltaj pe locul 7. Ungaria şi Cipru acordau locul 8 românilor, conform rezultatelor televotului, iar Estonia considera, conform aceloraşi rezultate, că reprezentanţii noştri ar fi trebuit să încheie competiţia pe locul 10.

„Ne pare foarte rău că nu am putut să aducem mai multă bucurie românilor, dar ne bucurăm că am făcut cunoscută campania noastră (‘De la capăt’, n.r.) şi mergem mai departe. Am venit cu un alt gând, de a fi mult mai sus decât am reuşit, dar nu ne demoralizăm şi nu ne oprim”, a spus Călin Goia, pentru Mediafax. 

 

Scandal la doar 3 zile de la concurs

La numai trei zile de la marea finală Eurovision 2015, deja au apărut şi scandalurile. Este vorba despre punctajul din concurs. Două ţări nu au respectat regulamentul, iar punctele pot fi anulate.

Macedonia şi Muntenegru au încălcat regulamentul la Eurovision 2015, iar punctajul lor poate fi şters. „Rezultatele Macedoniei şi Muntenegrului pentru marea finală au fost anulate după consultarea PricewaterhouseCoopers, supervisor independent al concursului.

În ambele ţări, punctajul acordat a fost în proporţie de 100% cel de la televoting. Cazul celor două ţări va fi discutat în următoarea întâlnire a grupului, în iunie”, se arată într-un comunicat remis presei de biroul de presă al Eurovision, scrie România TV.

Din fericire, România nu pierde în acest caz. Macedonia a acordat cele 12 puncte Albaniei şi niciun punct trupei Voltaj. Muntenegru a dat cele 12 puncte Serbiei şi niciun punct României.

Mai mult, în cazul în care vor fi anulate punctajele date de Macedonia şi Muntenegru, trupa Voltaj ar urca două poziţii în clasament, depăşind Serbia şi Slovenia.

 

Måns Zelmerlöw, acuzat de plagiat

Câștigătorul Eurovision-ului de anul acesta, Måns Zelmerlöw, a fost votat pentru piesa „Heroes”, iar în total a câştigat 365 de puncte. La puţin timp după ce a fost făcut anunţul au apărut şi controverse. Suedia e acuzată de plagiat.

Prima variantă a videoclipului HEROS postată pe contul oficial EUROVISION a fost scoasă pentru că încălca drepturile de copyright. Omuleţul din clip nu era o idee originală, ci copiată, iar acest lucru a fost menţionat până și de șeful delegației suedeze STV- Christer Björkman.

,,Recunoaștem că am fost inspirați de munca altora, dar refuzăm să admitem că e un plagiat. Oricum, nu avem timp pentru asta”, a spus Christer.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!