România, din nou în recesiune

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 28 august 2014

bani_copil_1aibă tot”

România a înregistrat două trimestre consecutive de scădere economică, ceea ce înseamnă că a intrat în recesiune tehnică. În trimestrul al doilea, țara noastră a avut cea mai mare scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1%, comparativ cu primul trimestru, arată Eurostat. Mai mult, România a revizuit datele pentru perioada ianuarie-martie 2014, de la +0,2% la -0,2%. În consecință, sunt două trimestre consecutive de scădere, ceea ce înseamnă recesiune tehnică.

Deși Institutul Național de Statistică (INS) a publicat, recent, rezultatele pentru al doilea trimestru și pentru primul semestru al anului, nu a menționat și faptul că a revizuit în jos datele pentru perioada ianuarie-martie 2014, această informație apărând doar în comunicatul publicat de Eurostat.

În plus, profesorul de economie Bogdan Glăvan a menționat că „este cel mai prost rezultat trimestrial din 2010 încoace”, potrivit analizei postate pe logec.ro.

Vlad Muscalu, economist șef al ING Bank, a menționat într-o notă remisă Ziare.com, că este „o surpriză de proporții”, având în vedere că analiștii estimau un avans trimestrial de 0,3-0,5%, însă datele au indicat o contracție de 1%. Țara noastră a trecut prin două perioade de recesiune între anii 2008 și 2012.

 

Doar trei state se află în recesiune tehnică

Potrivit datelor Eurostat, alături de România, în recesiune tehnică se mai află Italia și Cipru. Pe de altă parte, în comparație cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%. În primul trimestru, avansul a fost de 3,8% față de aceeași perioadă din 2013.

An de an, țara noastră se situează în trimestrul al doilea peste Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%) și Letonia (3,5%). În comparație cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.

„Anul 2014 este anul 2012 reloaded. Vă amintesc că 2012 a fost un an prost după un an bun (2011). Atunci am avut o mică recesiune de două trimestre. Care este ideea? Economia României este volatilă, dependentă de exterior și de starea vremii. Nivelul nostru de trai crește statistic în anii fără inundații/secete. Repet, statistic. Pentru că așa cum v-am spus de 2-3 ori, veniturile familiilor sunt la minim post-criză. Într-un fel, cifrele publicate azi de INS nu fac decât să pună în armonie dinamica PIB cu dinamica veniturilor, cu realitatea celor peste 4 milioane de români care trăiesc în case de chirpici”, a explicat Bogdan Glăvan.

Potrivit acestuia, producția industrială provine de la câteva fabrici și merge la export, deci majoritatea românilor nu o resimte, mai ales că anul acesta importurile cresc mai repede decât exporturile.

„Investițiile, construcțiile? Sectorul privat investește la negru, atât cât investește, deci nu avem cum să vedem în PIB aceste cheltuieli. Străinii retrag bani din România, uitați-vă la avertismentul BNR din ultimul comunicat de presă, care arată că deficitul de cont curent s-a majorat «în principal pe seama majorării deficitului înregistrat de balanța veniturilor cu 1.279 milioane euro». Ce încredere să ai într-un guvern care mărește taxele an de an?”, se întreabă retoric Bogdan Glăvan, preluat de Ziare.com.

El menționează că va urma o „umflare cu pompa” a PIB-ului, prin creșterea cheltuielilor publice. „Salariul minim va crește consumul? Poate de bunuri importate, o să vedem, caz în care efectul asupra PIB va fi negativ, nu pozitiv”, conchide acesta.

 

Ponta, optimist

Premierul Victor Ponta este optimist în ceea ce privește creșterea economică a României, în ciuda rezultatelor negative înregistrate de țara noastră.

„Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică! Cu +2,6% față de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creștere industrială și în graficul creșterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creșteri din UE. Este ca și când mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris pe Facebook Victor Ponta.

Datele INS arată că în primul semestru din 2014, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2013, cu 2,4% pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!