România, exemplu pentru reforme dure?

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iunie 2016

O analiză a grupului european de experți IREF prezintă România, Italia și Spania drept exemplu de state care au demonstrat că în perioada crizei economice este nevoie de implementarea unor reforme chiar dacă acestea sunt dure și că, mai ales, nu este nevoie să se facă concesii pe fondul protestelor, relatează Mediafax.

În analiză sunt prezentate elemente pe care le au în comun România, Italia și Spania, țări considerate ca fiind printre cele mai afectate din Europa de criza economică din 2008.

„Impactul a fost foarte dur, PIB-ul acestor țări înregistrând o scădere importantă, iar șomajul, o creștere impresionantă. De exemplu, în Spania, rata de șomaj a ajuns de la 10%, în anul 2008, la 25%, în anul 2011. PIB-ul pe cap de locuitor în Italia a scăzut considerabil între 2008 și 2009, ajungând la nivelul celui din 1998. În România, la nivelul PIB-ului s-a înregistrat o scădere de aproximativ 8% în perioada 2008-2010, după mai mulți ani de creștere”, se subliniază în analiza Institutului de Cercetări Economice și Fiscale (IREF Europa), cu sediul în Paris.

În pofida faptului că au fost puternic afectate de criză, aceste țări înregistrează în momentul actual o creștere economică solidă datorată reformelor politice „curajoase” și dure, care au avut rolul de a redresa piața muncii pe teritoriul lor, se arată în studiu.

„România cunoaște cea mai mare creștere a PIB-ului dintre toate statele membre UE, respectiv de 4,3%. În Spania a fost înregistrată o creștere a PIB-ului de 2,5% pe an, în timp ce, în Italia, rata șomajului scade în mod constant de aproape trei ani”, potrivit grupului european de experți.

Lucrarea elaborată de IREF mai subliniază faptul că guvernele acestor state nu au făcut concesii pe fondul protestelor sociale și face referire la faptul că această abordare ar putea fi o sursă de inspirație pentru alți lideri europeni. Altfel spus, un alt element pe care, potrivit analizei IREF, România, Italia și Spania îl au în comun este reprezentat de „reformele sociale și economice foarte importante” și dure.

„În 2009, România a micșorat salariile angajaților bugetari cu 25%, însă a decis să mențină cota unică de impozitare la 16% continuând, în același timp, procesul de privatizare a economiei și implementând un nou sistem de asigurări sociale. Astăzi, în afară de creșterea economică înregistrată, țara anunță o destul de mare creștere a puterii de cumpărare: +25%, față de finalul anilor ’90. De asemenea, au fost înregistrate rezultate bune la nivel industrial, mai ales datorită industriei automobilelor: în anul 2015, Dacia Logan a fost mașina cea mai vândută în Franța, dintre mașinile care fac parte din această categorie”, subliniază IREF.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!