Romania, framantari si sanse

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 12 februarie 2012

Framantarile politice din ultimele saptamani au adus Romania in atentia presei internationale mai mult decat ar fi facut-o subita noastra intrare in spatiul Schengen sau castigarea Cupei Mondiale la fotbal. Plecarea guvernului Emil Boc este, pentru majoritatea romanilor, ca si pentru presa straina, un spectacol. Un spectacol au fost protestele din orasele tarii, la fel sutele de talk-show-uri care au introdus o tensiune suplimentara intr-o realitate deja suficient de exploziva. Ne aflam, acum, intr-o perioada tulbure, de schimbari rapide si de asteptari imense. Setea de spectacol e mai mare ca oricand. E posibil aproape orice, in limitele generoase ale democratiei. O noua cadere de Guvern, o noua greva parlamentara, o noua demisie (sau demitere) spectaculoasa.

Pe fundalul acestor valuri ce seamana adeseori a furtuna, imigrantii romani isi continua cautarile, cu un ochi pe canalele tv romanesti, cu altul la sansele pe care le au printr-o Europa devenita, parca, tot mai mica. Frenezia plecarilor dinspre tara spre strainatate s-a mai atenuat, nu fiindca in tara conditiile de viata s-ar fi ameliorat, ci fiindca Europa trece prin convulsiile aceleiasi crize financiare. Nu se mai pleaca doar din Romania sau Bulgaria, se pleaca de peste tot. Mai exact, pleaca intai imigrantii. Circulatia prin UE s-a accelerat odata cu inceputul acestui an, iar situatia politica din Romania nu joaca, in imaginea de ansamblu, rolul principal. Nemultumirea sociala a existat intotdeauna in Romania, in grade diferite, si a devenit, imediat dupa ‘89, „motorul” plecarii din tara. Acum, insa, acest „motor” se cam ineaca, iar directia nu mai e atat de sigura. Multi romani din Spania isi iau lumea in cap din cauza somajului, aflat acolo in crestere vertiginoasa. Altii pleaca din Italia, unde locurile de munca incep sa dispara. Ce sa mai vorbim de Grecia. In Germania, lumea imigratiei s-a stabilizat mai demult, primul val fiind al romanilor vorbitori de limba germana. De fapt, si in prezent limba ramane un mare handicap pentru imigrantii care ar fi tentati de Germania sau Austria.

In ciuda mentinerii restrictiilor pe piata muncii, UK este o destinatie interesanta pentru unii romani aflati in cautare. O cautare tot mai intensa, uneori inutila, fiindca in toata Europa conditiile de munca se inaspresc. Pe acest fond de deruta, schimbarile politice din Romania pot oferi o sansa. Fireste, niciun guvern nu va putea schimba, peste noapte, conditiile de trai din tara. Dar poate oferi o strategie credibila si concreta, care sa aduca Romania pe lista tarilor europene in care romanii ar avea cele mai mari sanse de a fi la ei acasa.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!