România, înaintea Marii Britanii

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 14 noiembrie 2014

pensionari

Mai rar așa ceva, dar iată că există un clasament în care România este înaintea Marii Britanii. Acesta se referă la pensionarii britanici care se numără printre cei mai săraci din Uniunea Europeană şi o duc mai rău decât cei din Europa de Est, inclusiv din România, potrivit jurnaliștilor de la Daily Express, care citează un sondaj realizat de Centrul Internaţional pentru Longevitate.

Înaintea Marii Britanii există un număr de 15 ţări stau mai bine decât Regatul Unit atunci când este vorba despre nivelul de sărăcie în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani, conform unui raport realizat de Centrul Internaţional pentru Longevitate (ILC-UK) și preluat de Mediafax.

—————————–

„Germania, Austria, Spania, Danemarca, Polonia, Irlanda, Norvegia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Ungaria şi Olanda se clasează înaintea Marii Britanii. În plus, 16,1% dintre pensionarii britanici trăiesc într-o relativă sărăcie, în timp ce în România proporţia acestora este de 15,4%, iar în Letonia de 13,9%.”

Sondaj realizat de Centrul Internaţional pentru Longevitate

—————————–

Potrivit studiului, tăierile bugetare au determinat persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani să se lupte pentru a putea rămâne în serviciu până la vârsta de pensionare. În ultimii opt ani, cel puţin 1,5 milioane de persoane cu vârste peste 50 de ani au fost nevoite să renunţe la locul de muncă din cauza unei combinaţii de şomaj, sănătate precară sau pensionare anticipată forţată. 

Organizaţiile umanitare au cerut Guvernului să facă mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie.

„Este scandalos că atât de multe persoane în vârstă din Marea Britanie trăiesc în sărăcie şi nu îşi pot permite să mănânce decent sau să aibă căldură în locuinţe. Mulţi pensionari trăiesc cu venituri foarte mici şi au mers pe sârmă în ultimii ani în timp ce preţurile la mâncare şi utilităţi au crescut”, a declarat Caroline Abrahams, din cadrul organizaţiei Age UK.

De asemenea, raportul mai arată că pensia de stat în Marea Britanie este de doar 31,9% din salariul mediu.

„Marea Britanie are unele dintre cele mai mici pensii din lumea dezvoltată. Ne bazăm în foarte mare măsură pe pensiile private dar cei care nu au şansa de a economisi, care poate şi-au pierdut locul de muncă sau, ca multe femei, nu au şansa de a primi o pensie de stat mai mare, sunt lăsaţi să trăiască în sărăcie”, susţine expertul Ros Altmann.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!