România la umbră

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 13 iunie 2016

Alegerile locale din România nu rămân fără ecou în diaspora. Un ecou mai redus, ce-i drept. Cele două propoziții de mai sus conțin o întreagă poveste. Ce fel de ecou? De ce redus? Semnalele nu sunt în mass-media, ci în rețelele de socializare, în telefoanele private, în neliniștea care nu se manifestă la nivel oficial, dar murmură la toate nivelele neoficiale.

Câteva întrebări sunt puse cu încăpățânare. Cine a votat și cine nu a votat? Nu au votat tinerii. Nu au votat studenții. Nu au votat intelectualii. Nu au votat locuitorii marilor orașe. În schimb, au votat pensionarii, sătenii care, la o țuică la cârciumă din drum au auzit de internet dar nu știu dacă e de bine sau de rău, au votat micii orășeni care îi admiră pe șmecheri. A fost un vot la marea șmecherie. Fără legătură cu partidele, cu programele politice, cu campania electorală. De fapt, din campania electorală nu s-a înțeles decât că vin alegerile. Lista penalilor votați e lungă și nu ține seama de frontierele politice. Ceea ce constituie o problemă. Dacă nu s-a votat politic înseamnă că niciun partid nu a câștigat în mod clar. Dacă s-a votat pe șmecherie, înseamnă, fără umbră de îndoială, că toate partidele au pierdut. Cum s-ar spune în fotbal, au pierdut galactic. A fost votat omul. Nu partidul, nu programul, pe care nimeni nu s-a obosit să-l studieze, nu campania, pe care nimeni n-a observat-o.

Văzută din străinătate, votarea românească n-a avut nici o noimă. Nu a provocat nici o tresărire. Ba dimpotrivă, a fost confirmarea unei dileme. „Dacă n-aș fi plecat atunci din țară, ar fi trebuit să plec acum. Așa ca… mai bine atunci.” Votarea în masă a penalilor le confirmă celor din afară că în România de azi e ceva mai rău ca în România de ieri. Că n-ar fi avut nicio șansă dacă n-ar fi furat. Că diplomele lor n-ar fi contat. Că opinia lor ar fi fost ignorată. Altfel trebuie gândit. Dacă ăia sunt șmecheri, de ce să nu fim și noi? Cu ăilalți, oneștii, nicio scofală. Te trimit la muncă, te pun să dai examene, nu te lasă să plagiezi mai nimic, să-ți cumperi o diplomă, ceva acolo, să te chivernisești. Tot penalii sunt șansa României. Pe de altă parte avem, cum spuneam, un ecou mai redus în diaspora. A trecut ceva vreme de la celebrele alegeri din noiembrie 2014. Entuziasmul de atunci s-a cam stins. Credibilitatea președintelui a scăzut drastic. Dosarele acelor vremuri încă așteaptă o privire atentă, care nu pare să vină prea curând. Titus Corlățean a rămas oaia neagră, într-o mare de oi albe. Pe plan internațional, deși vine vara, România intră în umbră.

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: ,

Comentarii

2 pareri la “România la umbră”

 1. adrian pameea Spune:

  di ziarist nu credeti ca depasiti masura in analiza pe care o faceti privind alegerile locale,cei care au votat au votat in cunostiinta de cauza,majoritatea a fost reprezentata de tineri si intelectuali.
  sinteti convins de faptul ca cetateni votanti nu cunosteau bine persoana propusa realizarile partidului ce a propus acel membru.DAalegerile au reliefat realitatea existenta la aceasta ora in tara,realitate pe care voi cei din afara nea ti impuso.
  Avem in tara inundatii ,temperaturi sufocante -ce fac cei care ne conduc acum ? stau in birouri sint tehno-birocrati,avem un presedinte cu multe case in tara si afara,un prsedinte impus,ce face ?va spun eu o numeste la curtea constitutionala pe judecatoarea l stanciu pentru singurul motiv ca la scapat de doua dosare .

 2. aac Spune:

  Adrian Pameea,
  Nu cred ca dl. Radu Ciobotea exagereaza. Doar ati vazut si analizele realizate dupa alegeri.Tinerii nu prea s-au dus la alegeri. Intelectuali au fost dar cred ca majoritatea a fost reprezentata de cei varstnici si de cei fara studii.
  Credeti ca cei din satele tarii ii cunosteau pe candididati, in afara celui care era deja in functie. Putin probabil.
  Parerea mea e ca ar fi trebuit votat fie un candidat independent fie unul dintr-un parrtid mai mic. Partidele mari nu mai par de incredere. Nici unul dintre ele.

Spune-ti si tu parerea!