ROMANIA – MAREA BRITANIE: LEGATURI DE SANGE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la bani mărunţi pe data 7 februarie 2010

 

Comunitatea romaneasca din Marea Britanie traieste in prezent cu intensitate sentimentul frustrarii. Romanii se cred singurii europeni marginalizati pe nedrept de catre acesti englezi aroganti, ignoranti si nerecunoscatori. 

Trecand dincolo de aceasta impresie insa, vom descoperi, cu stupoare, ca intre monarhii Romaniei care au faurit in doar cateva decenii structura unui stat modern intre Carpati, Dunare si Marea Neagra si familia regala britanica au existat legaturi „de sange”. Acestea au modelat in timp o imperceptibila apropiere sentimentala. In virtutea acesteia, sesizam astazi cu surprindere cum nume importante, cu rezonanta istorica pe scena politica britanica, manifesta o caldura aparent inexplicabila fata de tara pe care am parasit-o. 

Cine crede deci, ca Romania reprezinta pentru Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord doar un taram uitat si necunoscut de la marginea Europei, se insala. O sumara incursiune in istoria moderna a celor doua state ne va dezvalui ca, in trecutul nu foarte indepartat, cele doua state au dezvoltat relatii foarte stranse, ca „rude” apropiate. 

 

 

Rudele „regale” de la Londra

 

In 29 octombrie 1875 venea pe lume in Eastwell Park, localitate din districtul Kent aflat in sud-estul Angliei, Maria Alexandra Victoria, principesa de Edinburgh, cea care urma sa devina, in preajma Primului Razboi Mondial, regina Maria a Romaniei. Descendenta directa din familia regala britanica si una dintre succesoarele la tronul Regatului Unit, ea a ramas in istoria Romaniei ca cea mai iubita regina a tarii, dupa ce si-a pus cu succes frumusetea, inteligenta si talentul diplomatic in slujba intereselor statului.

 

O principesa britanica pe tronul Romaniei

Scrierile romanesti care se refera la regina Maria nu specifica intotdeauna ca aceasta s-a nascut in vecinatatea Londrei, intr-o perioada in care Anglia cunostea apogeul evolutiilor sale in plan politico-economic si cultural. Ea a fost nu doar consoarta regelui Romaniei, ci si nepoata regelui Edward al VII-lea si verisoara primara a tarului Nicolae al II-lea, deopotriva. Mama sa a fost marea ducesa Maria Alexandrovna, unica fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, iar tatal ei, duce de Saxa Coburg si Gotha, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii. 

Maria Alexandra Victoria s-a casatorit in 29 decembrie 1892 cu printul mostenitor al Coroanei Romaniei, Ferdinand de Hohenzolern-Sigmaringen. Un tratat incheiat de regele Carol al Romaniei si regina Victoria consemna abandonarea in urma casatoriei a oricaror pretentii ale printesei la drepturile sale de succesiune la coroana Marii Britanii. Tinerii s-au stabilit la Bucuresti in 4 februarie 1893, data la care presedintele Consiliului de Ministri a dat citire unui act prin care regele Carol al Romaniei considera casatoria pe care o mediase drept o incununare a muncii sale pentru „propasirea neamului romanesc”. 

Principesa Maria, inca de la venirea sa in tara, s-a simtit legata de destinele acesteia, de viitorul tuturor romanilor. Pana la urcarea ei pe tron, in 1914, a dat nastere la sase copii: Carol (viitorul rege al Romaniei), Elisabeta (viitoarea regina a Greciei), Marioara (viitoarea regina a Iugoslaviei), Nicolae (viitor regent al Romaniei), Ileana si Mircea. 

Pana la moartea regelui Carol I, principesa Maria a manifestat vederi liberale care au intrat in contradictie cu stilul autoritar de guvernare al primului rege al Romaniei. La dispozitia regelui s-a construit special pentru printul mostenitor si sotia sa Castelul Pelisor, in complexul familiei regale de la Sinaia. Maria Alexandra Victoria a devenit regina Romaniei intr-un moment critic al istoriei nationale, la debutul primei conflagratii mondiale.

 

Ascensiune si declin

Disparitia regelui Carol I de pe scena politica romaneasca i-a permis noii regine sa reinnoade vechile legaturi ce decurgeau din statutul nasterii sale. Astfel, ea s-a intalnit cu prim-ministrul francez Georges Clemenceau, cu presedintele Woodrow Wilson (11 aprilie 1919, Paris) si a vizitat, in mai multe randuri, Marea Britanie. In acest context, s-a afirmat necesitatea ca Romania sa-si poata indeplini obiectivele, prin recunoasterea de catre Marile Puteri la masa tratativelor de pace a eforturilor sale de razboi. „Daca suntem sortiti sa murim, cel putin sa afle aliatii nostri ca nu am murit ca niste neghiobi, ci ca niste eroi constienti, stiind ca am fost vanduti si tradati…”, declara regina Maria a Romaniei. 

In timpul Primului Razboi Mondial, regina s-a implicat in acordarea de asistenta medicala ranitilor de pe front, vaduvelor ramase acasa sau infirmilor. Spre deosebire de predecesoarea sa, ea a reusit sa impuna respect, implicandu-se si in viata politica romaneasca, gratie puternicei sale personalitati. 

Regina Maria a fost reprezentanta celei de-a doua generatii a elitei feminine romanesti, fiind influentata de modelul impus de regina Victoria in afacerile interne. Moartea sotului ei, regele Ferdinand, in 1927, nu a impiedicat-o sa-si reafirme interesul pentru evolutiile interne si internationale. Influenta ei a fost limitata de catre principele mostenitor Carol, care a incercat destabilizarea climatului democratic instaurat de predecesorii sai. Izolarea sa din viata politica a nemultumit-o, motiv pentru care a parasit Bucurestiul, retragandu-se la Balcic sau la Castelul Bran.

 

Regina exilata

Prin intermediul activitatii culturale, regina Maria a incercat sa continue traditia inceputa de regina Elisabeta, sprijinind tinerii talentati sau diverse personalitati, aflate ele insele in dificultati financiare. Cea mai cunoscuta dintre scrierile sale, Povestea vietii mele (1934), inregistreaza cu minutiozitate traiectoria sa autobiografica. Dintre celelalte productii literare ale reginei, criticii mentioneaza: Cartea de basme a reginei Maria (1923), Inainte si dupa razboi (1925), Stella Maris (1933). Din 1 mai 1915, regina Maria a devenit membru de onoare al Academiei Romane. Admirata in epoca si prezenta frecvent in paginile ziarelor, regina Maria s-a folosit de propria-i carisma in vederea slujirii intereselor nationale ale poporului sau. 

In 1924 a construit palatul de la Balcic, intr-un peisaj superb, si a facut din acesta un loc de intalnire pentru artistii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odata cu Cadrilaterul si se gaseste acum pe teritoriul tarii vecine. Acolo a fost inmormantata, din dorinta ei, si inima reginei. 

Ultima dorinta a reginei Maria a Romaniei a fost ca trupul sa-i fie inmormantat la manastirea Curtea de Arges, iar inima la resedinta de la Balcic. Dupa pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusa langa Castelul Bran, a doua resedinta a reginei Maria. In anul 1968, comunistii au spart cu rangile sarcofagul de marmura si au luat casetele cu inima. Acestea au fost trecute in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima reginei zace pe undeva prin Muzeul National de Istorie. In ultimii ani, oamenii din Bran au facut numeroase apeluri pentru ca inima reginei sa fie readusa la locul ei.

—————————————————

Gordon Brown,

indragostit de principesa Margareta a Romaniei

 

Relatiile dintre familia regala a Romaniei si persoane influente de pe scena politica britanica au legaturi si in prezent. Principesa Margareta, fiica cea mare a regelui Mihai, a avut o relatie in tinerete cu actualul premier britanic, Gordon Brown, conform unei biografii neoficiale a politicianului, publicata in 2004. 

Jurnalistii britanici au descoperit, intr-unul din capitolele romanului biografic, o relatare a autorului Tom Bower despre influenta uriasa pe care a avut-o in viata actualului premier britanic, Gordon Brown, mama lui, Elizabeth. Conform cartii citata de Mail on Sunday, tanarul Gordon nu iesea din cuvantul mamei sale, o femeie severa, care se pare ca-i facea multe vizite inopinante fiului, spre disperarea acestuia. 

In astfel de circumstante, mama actualului premier a gasit in baia fiului ei cateva piese de lenjerie intima feminina, care se presupune ca ar fi fost ale principesei Margareta, cu care Gordon a avut in anii `70 o relatie. „Nu stiu cum au ajuns acolo”, a exclamat tanarul Brown, jenat. „Probabil au ajuns din greseala, de la spalatorie”, a adaugat el, neavand curajul de a recunoaste adevarul in fata mamei sale. 

Si principesa Margareta a Romaniei a recunoscut relatia pe care a avut-o cu Gordon Brown. „Era o poveste foarte solida si romantica. N-am incetat sa-l iubesc nicio clipa, dar intr-o zi ceva nu mi s-a mai parut in regula, auzeam doar politica, politica, politica, iar eu aveam nevoie de atentie”, a declarat membra familiei regale.

————————————————

 

 

Regele Mihai,

simplu imigrant roman in Marea Britanie

 

Regele Mihai I, fiul lui Carol al II-lea, nepotul reginei Maria a Romaniei si stra-stranepotul reginei Victoria a Marii Britanii, a cunoscut conditia vietii de imigrant roman in Regatul Unit la doar cativa ani dupa ce a fost obligat sa abdice in ultimele zile ale lui decembrie 1947.

Potrivit unor documente declasificate si publicate de Arhivele Nationale din Marea Britanie, premierul sir Winston Churchill ceruse Ministerului de Externe ca regelui Mihai sa ii fie acordate privilegii diplomatice. El reactiona astfel dupa ce fusese informat cu ingrijorare ca regele Mihai si familia sa platesc asigurare de stat, dar nu primesc niciun fel de sustinere din partea autoritatilor britanice. Winston Churchill a scris Ministerului de Externe: „Am o mare consideratie pentru regele Romaniei, care a actionat cu mult curaj cand tara se afla intr-o situatie dificila, iar sovieticii au dat dovada de nerecunostinta. Sper ca regele Romaniei sa fie tratat cum se cuvine in timpul exilului, care e posibil sa nu fie permanent. Cred ca trebuie sa ii fie acordate privilegii diplomatice cat mai cuprinzatoare posibil. V-as fi recunoscator daca veti trata favorabil acest caz exceptional.” 

Documentele mai sustin ca, „in momentul cand a parasit Romania, regele Mihai avea doar 500.000 de franci elvetieni. Multi bani au fost cheltuiti, iar venitul sau este acum mai mic de 1.200 de lire sterline pe an. E limpede ca nu isi poate intretine sotia, copii, si ca nu poate acoperi cheltuielile impuse de angajamentele pe care le are.” 

Ministrul afacerilor externe din acea perioada, Anthony Eden, a raspuns solicitarii lansand ideea ca Mihai ar putea sa lucreze ca pilot, avand in vedere problemele financiare pe care le avea dupa ce a parasit Romania. El sublinia ca nu exista o lege care sa faca referire la situatia monarhilor aflati in exil si ca, in consecinta, nu ar putea sa faca mai mult pentru regele Mihai. Guvernantul britanic mai mentiona ca regele Mihai este pilot calificat, avand cunostinte solide in domeniul functionarii motoarelor si al aviatiei. 

In consecinta, familia regala a Romaniei nu a beneficiat de tratament special pe timpul sederii in Marea Britanie. Membrii familiei au primit totusi o serie de beneficii minore, cum ar fi documente de identitate si anumite facilitati fiscale. 

————————————————————————

Regele Mihai, despre rudele din familia regala britanica

 

Despre familia regala britanica

Familia imediata a reginei – cateva persoane – o cunosc de multa vreme. Intre timp au trecut ani, s-au inmultit, nu-i cunosc pe toti cei nou-veniti pe lumea asta si e greu sa-i plasezi, care e fiul sau fiica cuiva.

Dar faptul ca am fost invitati de regina ca sa luam parte la aceasta ceremonie (n.r. – aniversarea de 60 de ani a printului Charles) a fost o satisfactie enorma. Fiindca nu ne-am mai vazut de prea multa vreme. Eu am mai venit pe la Londra cu diverse treburi, dar de fiecare data ori era ocupata, ori era plecata din tara, dar de data aceasta ne-am reunit cu totii la un loc.

 

Despre printul Charles

Imi aduc aminte ca am participat la o vanatoare la domeniul regal de la Sandringham si el avea atunci vreo 12-13 ani. E cam de o varsta cu principesa Margareta.

 

Despre legaturile cu familia regala britanica

Legatura cea mai directa este, bineinteles, prin bunica mea, regina Maria, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, dar care avea legaturi de rudenie si in familiile regale din Rusia și Germania.

 Extras din interviul acordat lui Petru Clej in noiembrie 2008

————————————————–

 

Diaspora romaneasca_Romania-Marea Britanie, Legaturi de sange

 

Print britanic sedus de… satul romanesc

 

„Transilvania este probabil in sangele meu”, a afirmat printul Charles de Wales, in mai 2008, aflat intr-o vizita privata in Romania. El a recunoscut ca apreciaza regiunea istorica romaneasca pe care o considera „un tinut special”. Tot atunci, fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a marturisit ca stra-stra-strabunica lui, contesa Claudia Rhedley, este inmormantata in judetul Mures, la Sangeorgiu de Padure.

 

Charles de Transilvania

Printul Charles de Wales a vizitat Romania in mai 2008 pentru ca, dincolo de legatura de familie, are un interes special pentru acest tinut, mai ales pentru zona Carpatilor „care este aproape neatinsa”, conform relatarilor Mediafax din acea perioada. Printul s-a declarat incantat, in localitatile transilvanene, de pastrama de miel cu mamaliguta, din care a gustat in fata unui ceaun pregatit special de micii producatori mureseni pentru invitatul lor cu sange albastru. 

Cu ocazia aceleiasi vizite, Charles s-a oprit in fata a doua butoiase cu palinca si, respectiv, vin rosu, din care a degustat, dupa care s-a oprit si in fata unui ceaun, gustand si aici mamaliga cu pastrama si carnati afumati pe gratar. 

El a revenit in localitatea Saschiz din judetul Mures peste un an, in primavara lui 2009, pentru inaugurarea unui centru de procesare a produselor ecologice, amenajat in fostul hambar al unei case si unde locuitorii din zona Tarnava Mare isi vor putea vinde alimentele si bauturile traditionale. 

„Transilvania este o comoara agricola, deoarece combina o fauna salbatica bogata cu alimente naturale si de calitate, produse de locuitorii zonei. Cred cu tarie ca Transilvania poate da un exemplu intregii lumi cu privire la productia ecologica de alimente sanatoase”, a declarat printul Charles. 

Mostenitorul Coroanei britanice a aratat ca astfel de sisteme se dovedesc adesea fragile in fata ritmului dezvoltarii si trebuie protejate pentru ca, in opinia sa, reprezinta o solutie la criza economica si de mediu actuala. 

„Din nefericire, presiunile dezvoltarii submineaza adesea integritatea ecologica a unei zone si a fragilei sale economii. Prin urmare, este imperativ necesar ca sistemele de productie de mici dimensiuni sa fie pretuite si protejate pentru ca ele constituie, de fapt, un raspuns practic la criza economica si de mediu globala pe care o are de infruntat lumea azi. Ar fi o tragedie de proportii inimaginabile ca un asemenea sistem unic, impreuna cu biodiversitatea sa – paduri, locuri, traditiile culturale sau populare -, sa se piarda tocmai in momentul in care lumea incepe sa-si dea seama ce importante si valoroase sunt ecosistemele sale pentru umanitate”, a mai spus printul britanic. 

„Simpla transformare a hambarului traditional al unei case va permite acum producatorilor locali sa-si vanda produsele pe scara mai larga, indeplinind, totodata, conditiile de igiena si securitate alimentara stabilite de Uniunea Europeana”, a adaugat Charles in timp ce vizita Romania, in mai anul trecut.

————————————————

Succesori romani la tronul Marii Britanii

 

Principesa Margareta, cea mai mare dintre fiicele regelui Mihai, prima mostenitoare a tronului Romaniei, este, in acelasi timp, si pe lista succesorilor la tron si mostenitori ai Coroanei Marii Britanii. 

Conform regulilor Casei Regale britanice, reginei Elisabeta a II-a ii vor urma la tron, in ordine, printul Charles, cei doi fii ai acestuia si ai regretatei Lady Diana, William si Harry. Lista continua si o cuprinde pe locul al 83-lea si pe principesa Margareta. Ea este urmata de sora ei, printesa Elena, de cei doi copii ai acesteia, Nicolae si Karina, precum si de celelalte fete ale regelui Mihai, Irina si Sofia, cu copiii acestora. 

Nascuta la 26 martie 1949, in Lausanne, Elvetia, principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fiice ale regelui Mihai. Ea a fost desemnata, inca din 1997, drept succesoare a tatalui sau la sefia Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen. Ea a fost numita si principesa mostenitoare a Romaniei, printr-un nou statut dinastic semnat de rege. 

Casatorita din 21 septembrie 1996 cu Radu Duda, devenit intre timp principe al Romaniei si viitor print-consort, principesa Margareta are multiple legaturi de sange cu Anglia.

————————————————–

 

 

O fundatie britanica numita Eminescu

 

Printul Charles de Wales patroneaza in Marea Britanie Fundatia „Mihai Eminescu Trust” (MET), care activeaza de peste zece ani in scopul ocrotirii satelor din Transilvania. MET si-a propus conservarea patrimoniului cultural si natural si revitalizarea satelor si oraselor din Transilvania, in special prin punerea in valoare a mostenirii culturale sasesti.

„Mihai Eminescu Trust” a fost infiintat de catre Jessica Douglas-Home ca organizatie de caritate cu sediul in Marea Britanie in anul 1988. Initial, obiectivul fundatiei a fost acela de a-i ajuta pe dizidentii din Romania sa aiba acces la informatii si publicatii culturale din vestul Europei, in timpul dictaturii ceausiste. De asemenea, MET si-a propus sa promoveze valorile culturale romanesti in Vest. 

Cand s-a aflat ca dictatorul Nicolae Ceausescu intentiona sa demoleze peste 10.000 de sate din Romania, Jessica Douglas-Home a reusit sa organizeze o campanie de informare si opozitie fata de „acest plan barbar”, rememoreaza Luminita Holban, director al „Mihai Eminescu Trust”. In acest mod, fundatia din Marea Britanie a devenit interesata de patrimoniul rural extraordinar al Romaniei. 

In cei peste zece ani de cand activeaza in domeniul conservarii patrimoniului cultural si natural al satelor din Transilvania, MET a elaborat si actualizat conceptul „Satul de-sine-statator”care are ca obiective: revitalizarea vietii culturale, economice si sociale a satelor din Transilvania; protejarea si conservarea patrimoniului cultural si natural al zonei; instruirea populatiei locale in diverse meserii si tehnici mestesugaresti; sprijinirea antreprenorilor locali in dezvoltarea unor mici afaceri durabile. 

„Principalii beneficiari ai proiectelor noastre sunt locuitorii satelor in care lucram. Nu avem membri propriu-zisi, dar colaboratorii nostri sunt in general specialisti si experti locali – de la arhitecti si constructori-restauratori, pana la biologi si manageri de proiect”, explica Luminita Holban.

 

Lobby, proiecte si sponsorizari

Proiectele cele mai importante s-au derulat in localitatile Viscri, Malancrav, Floresti, Noul Sasesc, Laslea, Roandola precum si in orasele Cisnadie, Sibiu si Sighisoara. La Malancrav fundatia a cumparat si restaurat conacul Apafi. 

MET a reparat si restaurat peste 500 de cladiri istorice din 28 de sate si orase din Transilvania. Mai mult de 100 de localnici au fost instruiti in diverse meserii si mestesuguri, precum si in activitati cum ar fi turismul rural si agricultura ecologica. In cadrul diverselor proiecte, au fost angajati peste 200 de mesteri si experti locali si au fost sprijinite, in mod financiar sau material, 20 de ateliere mestesugaresti in localitati rurale din Romania. Fundatia a promovat Sighisoara si satele sasesti din Transilvania ca si destinatie turistica de calitate, reusind sa aduca peste 2.000 de turisti in localitatile rurale romanesti. In acest sens, au fost restaurate si amenajate 12 case de oaspeti traditionale in cinci sate, incredintate spre administrare unor familii locale. 

In anul 2007, MET a castigat premiul I al Comisiei Europene si Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural european. Fundatia a contribuit la crearea si promovarea unei imagini unitare a zonei satelor sasesti din Transilvania. 

Conform rapoartelor financiare anuale, disponibile oficial pe site-ul Charity Commission, bugetul cheltuit efectiv pentru activitatile caritabile ale fundatiei in anul financiar 2006-2007 a fost de aproximativ 520.000 de lire. 

„Principalul nostru finantator este fundatia Packard Humanities Institute din SUA. Alte fundatii care ne sustin sunt: Horizon Foundation (Olanda), Planet Foundation (Elvetia), The Headley Trust (Marea Britanie), Manfred Hermsen Stiftung (Germania) si altele. Pentru anumite proiecte am obtinut fonduri si de la Uniunea Europeana (programul Cultura 2000), Ministerul Culturii din Norvegia sau Institutul Cultural Roman”, explica Luminita Hoban, director al „Mihai Eminescu Trust”. 

Plecarea tinerilor din sate la oras sau in strainatate, abandonarea practicilor traditionale din agricultura si cresterea animalelor, si deficientele in aplicarea legislatiei care ar trebui sa protejeze arhitectura si mediul sunt principalele dificultati expuse de reprezentanta MET. Luminita Holban acuza si lipsa informatiei la nivelul populatiei locale cu privire la valoarea de patrimoniu a caselor si a satelor in ansamblu, precum si a peisajului si a practicilor agricole traditionale si insuficienta fondurilor disponibile pentru proiecte caritabile. 

 

Cel mai idilic sat din lume

Sub patronajul printului Charles de Wales si al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti, Fundatia Mihai Eminescu a aniversat anul trecut 10 ani de activitate in Romania. 

Activitatile Fundatiei „Mihai Eminescu Trust” au inceput in 1999 in cinci sate situate la 80 de kilometri de Brasov. Proiectele realizate in satele din Transilvania in decursul ultimilor zece ani au aratat ca satele pot fi readuse la viata prin imbinarea cu succes a pastrarii patrimoniului si regenerarii economice. Avand ca prioritate initiala restaurarea vechilor fatade si acoperisuri, pentru a reda strazilor aspectul medieval si a stimula mandria locuitorilor, fundatia ofera, prin consultanta, sprijin financiar nerambursabil si imprumuturi membrilor comunitatilor locale in dezvoltarea unor noi surse de venituri si restaurarea caselor acestora.  

„Atat personal, cat si in calitate de patron al Fundatiei „Mihai Eminescu Trust”, am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a sprijini remarcabila populatie din Transilvania, cu traditiile sale la fel de remarcabile si durabile si pentru a prezenta frumusetea acestora in intreaga lume. Mai raman multe de facut si am speranta ca fundatia va continua inca multe decenii de acum incolo sa sustina protejarea acestor comori unice”, a declarat printul Charles de Wales. 

„Este poate cel mai idilic sat din lume. Noi incercam sa restauram casele pentru a le pastra cat mai mult asa cum au fost ele construite. Totusi, pentru printul Charles vom face anumite concesii. El va putea sa aiba baia si grupul sanitar in casa”, a adaugat Jessica Douglas-Home, presedintele organizatiei „Mihai Eminescu Trust”, referindu-se la conservarea specificului satului Viscri.

———————————————

Regele Mihai, despre rudele din familia regala britanica

 

Despre regina Elisabeta a II-a

„(…) Da, suntem veri, nu mai stiu al catelea grad, iar principele Filip, sotul reginei, era var primar cu mama mea, ei provenind din familia regala a Greciei. Principele Filip este si nasul de botez al fiicei mele, Margareta.” 

 

Despre perioada de sedere in Anglia, dupa abdicare

„(…) La sugestia mamei mele ne-am mutat in Anglia, cred ca era 1950 sau 1951. Odata ajunsi aici, am reluat relatiile, in special cu regina Elisabeta, care urcase pe tron in 1952, precum si cu principele Filip. Am fost adeseori invitati la ei pentru ocazii – petreceri in aer liber, vanatori, la Sandringham si la alte resedinte regale. Asta s-a intamplat tot timpul, fara niciun fel de dificultate, fara niciun fel de gand ascuns. Au fost foarte deschisi. 

Iar inainte de a pleca din Anglia, asta nu stiu cata lume stie, regina, in spiritul ei, ne-a oferit sa avem un loc de stat in palatele ei, la Hampton Court din cate imi aduc aminte. Nu s-a mai intamplat, deoarece am plecat in Elvetia sa lucrez cu o firma americana. Dar evident e simtamantul ei ca dorea sa faca ceva sa ne ajute, mai ales ca eram intr-o situatie financiara complicata.” 

Extras din interviul acordat lui Petru Clej, noiembrie 2008

————————————————

 


Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “ROMANIA – MAREA BRITANIE: LEGATURI DE SANGE”

  1. SECRIERU IOAN Spune:

    SUNT MONARHIST IUBESC CASA REGALA A ROMÎNIEI SI O SUSTIN. MA BUCUR ENORM CIND VĂD CA REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI, REGELE NOSTRU DRAG IMPREUNĂ CU PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA FRECVENT SUNT INVITATI DE REGINA ELISABETA A MARII BRITĂNII SI A IRLANDEI DE NORD LA DIFERITE EVENIMENTE CE AU LOC LA CASA REGALĂ A MARII BRITANII, DE UNDE SE DEDUCE CA, CELE DOUĂ CASE REGALE SE INRUDEBSC.

  2. DEINTERES !Mita ROMANILOR in buzunarul STRAINILOR , ENGLEZI Spune:

    […] ROMANIA – MAREA BRITANIE: LEGATURI DE SANGE […]

Spune-ti si tu parerea!