România nu a importat gaze în 2015

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2015

România şi-a acoperit, în primele patru luni, necesarul de gaze naturale integral din producţia internă, astfel că nu a mai fost nevoită să importe din Rusia, a declarat Gabriel Selischi, reprezentant al OMV Petrom. Producţia locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz şi OMV Petrom.

„În ultimii ani, şi la Petrom, dar şi împreună cu colegii de la Romgaz, am susţinut cauza stabilizării producţiei de petrol şi gaze în România. Observăm acum că acest obiectiv este foarte aproape de a fi îndeplinit. În ceea ce priveşte Petrom, am reuşit ca doi ani consecutiv să creştem producţia. Aşadar, în 2013, pentru prima dată după foarte mulţi ani de descreştere, am crescut producţia şi am repetat această performanţă şi în 2014. De asemenea, observăm că, în primele patru luni ale acestui an, România şi-a acoperit necesarul, astfel încât nu a fost nevoie să importe gaz din Rusia. Aceasta este o demonstraţie clară a stabilizării producţiei în ceea ce priveşte gazul şi petrolul. Este nevoie în continuare de multe investiţii şi de o legislaţie aferentă”, a precizat Selischi, potrivit Mediafax.

În opinia sa, sistemul românesc este vulnerabil la fiecare creştere semnificativă a cererii de gaze naturale. În prezent, consumul anual de gaze al României se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Comparativ, înainte de criză, în 2007, consumul era de 17-18 miliarde de metri cubi, din care importurile erau de circa 6 miliarde de metri cubi.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!