România, o văgăună sau ţara romantismului şi a misterului

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 27 martie 2016

uk-britanicii-despre-romani

Presa britanică scrie despre percepţiile britanicilor când vine vorba de români şi de România, iar atitudinile pot fi puse în două categorii mari: România este ba o „văgăună” („hellhole”), ba o „ţară a romantismului şi a misterului”. Ei spun că britanicii ne consideră agresivi şi săraci. Doar că este ironic: imaginea românilor şi a României, în special în UK, este rezultatul direct al propagandei perpetue a presei britanice.

 

Un sondaj cam jenant pentru români

The Observer a publicat zilele trecute un sondaj complex care arată felul în care britanicii se raportează la celelalte ţări UE şi la imigranţii din ţara lor. Românii n-au ieşit deloc bine, pentru că sondajul efectuat a scos la iveală că britanicii ne consideră „agresivi” şi „săraci”.

25% dintre cei peste 1.000 de participanţi la sondaj au indicat România ca fiind ultima ţară din UE în care ar vrea să trăiască sau pe care ar vizita-o, la mare distanţă de următoarele ţări din listă (Bulgaria, Lituania şi Polonia au fost indicate de câte 7% dintre britanici). Totuşi, la grupa de vârstă 18-24 de ani, Polonia este ţara cea mai puţin preferată (15%), în timp ce România se clasează pe al doilea loc (14%).

8% ne-au considerat agresivi, dar mai agresivi sunt germanii (29%), respectiv britanicii (10%). S-ar părea că suntem şi generoşi, potrivit unui procent de 8% dintre intervievaţi. Tot românii, cred 21% dintre englezi, au cea mai scurtă speranţă de viaţă, deşi, în realitate, Letonia şi Bulgaria deţin acest „record”, cu 74,5 ani. Alţi 23% ne consideră cei mai săraci, deşi Bulgaria este cea mai săracă (fie vorba între noi, Croaţia şi România sunt următoarele pe listă, la distanţă mică).

Rezultatele nu prea bune despre români şi despre România ar putea fi puse pe seama faptului că britanicii nu prea ne cunosc şi atunci se bazează pe informaţiile pe care le obţin din presă. De altfel, participanţii la sondaj au spus că mai puţin de 1% dintre ei au vizitat ţara noastră şi doar 2% dintre ei au relaţii de prietenie cu cel puţin un român.

În comparaţie, la bulgari 5% dintre cei intervievaţi au fost în vizită în ultimii cinci ani, sunt cam la fel de agresivi ca şi românii, însă pe deasupra sunt văzuţi şi aroganţi sau laşi. Polonezii, la rândul lor, sunt văzuţi mai puţin agresivi decât românii, dar mai harnici.

 

Aşa rău e-n România? Hai să vedem şi noi!

După realizarea sondajului pregătit de The Observer, în care românii au cam luat-o pe cocoaşă, The Guardian vine cu un material cu un titlu de efect: „România: o văgăună sau o ţară a romantismului şi a misterului?”, care, inevitabil, atrage multe comentarii din partea cititorilor, care pun în discuţie teme precum: „cetăţeni români vs. romi”, rasismul din România împotriva romilor şi a evreilor, „ce ţară frumoasă am putut să vizitez, în special în Transilvania”, „dar de ce nu se scrie şi despre românii cu calificări înalte care lucrează în UK?” etc.

Autoarea articolului, Carole Cadwalladr, a vizitat Bucureştiul în urmă cu 20 de ani, iar acum a făcut-o din nou, tocmai pentru realizarea acestui material.

—————————————

„Deci, vestea bună, îi spun primului român pe care îl intervievez, este că un ziar britanic vrea să scrie un articol despre România, care nu e despre faptul că imigranții ne fură joburile sau despre cerşetorii romi care îşi fac dantura gratuit, pe banii din sistemul nostru de sănătate (NHS). «Iar vestea proastă?», mă întreabă el. Fac o pauză. Că, potrivit unui sondaj Observer, cei mai mulţi dintre britanici cred că românii vin în Marea Britanie pentru a le fura joburile și a-și face dantura pe banii NHS.”

Așa îşi începe Carole Cadwalladr reportajul în The Guardian

—————————————

 

trimiteri-sus-4

The Guardian invită britanicii să viziteze Bucureştiul

Daily Mail: Imagini „pitoreşti” ale României

Golul lăsat acasă în seama celor care „n-au putut”

ÎN GURA PRESEI BRITANICE

trimiteri-jos-4

 

Jurnalista spune că, în realitate, studiul nu sună chiar aşa, dar nici departe nu e şi subliniază că britanicii nu ştiu prea multe despre România, iar ceea ce ştiu nici măcar nu este adevărat.

—————————————

„Datele din 2014 arată că mai puţin de 2.500 dintre românii aflaţi în UK au solicitate ajutoare sociale de la statul britanic. De fapt, cei mai mulţi contribuie la economia ţării.”

Carole Cadwalladr

—————————————

 

Romii cu romii, românii cu românii

Aflată în capitala ţării noastre, jurnalista s-a întâlnit cu Cristian Lupșa, editor la „Decât o Revistă”, care i-a amintit britanicei despre imaginea României, aşa cum a fost ea prezentată în presa britanică înainte ca restricţiile de muncă pentru români să fie ridicate, în ianuarie 2014. „A fost o nebunie. Exista o spaimă că românii vă vor invada”, a spus Cristian Lupșa.

Acesta i-a relatat jurnalistei şi despre confuzia din UK în legătură cu cine sunt românii cu adevărat şi că cei mai mulţi britanici nu fac diferenţa dintre „romi”, care sunt ţigani şi „români”, care sunt cetăţeni ai României.

„Confuzia dintre cei doi termeni se face mai ales pentru că mulţi romi sunt români. În țara noastră se află cea mai mare populație de romi din Europa. Mulţi oameni se enervează când romii se duc în străinătate și ceva rău se întâmplă. Simt că dau țării o imagine proastă”, a mai spus Lupșa.

 

„Noua generaţie e ca-n Occident”

Un alt interlocutor al jurnalistei britanice a fost Philip O’Ceallaigh, un scriitor irlandez care trăieşte în Bucureşti şi care i-a explicat cât de diferiţi sunt cei născuți în anii ’90 de generația precedentă.

„N-au nicio idee (n.r. cei născuţi în anii ’90). Ceea ce este grozav. Sunt sănătoși (n.r. mental). Nu sunt diferiți deloc față de tinerii din vestul Europei, în timp ce părinții lor sunt o altă specie. Au fost complet traumatizați și încă mai sunt la un anumit nivel”, i-a spus O’Ceallaigh.

„Știu ce vrea să spună”, continuă jurnalista britanică.

—————————————

„Am fost în România în iarna anului 1991 şi, dintre toate văgăunele post-sovietice pe care le-am vizitat în acea perioadă, țara asta părea cea mai dezolantă. Nu am mai fost în niciun loc în care oamenii să fie atât de descurajaţi şi deprimați. Unul dintre cei mai triști oameni pe care i-am întâlnit a fost un băiețel, la metroul din București, care a intrat în vagonul nostru şi a cântat la vioară ceea ce părea a fi un bocet funerar. Dar orașul s-a schimbat cu adevărat. Clădirile din secolul 19 au fost renovate, poți merge cu Uber cu şofer vorbitor de limba engleză în loc să alergi după taxi și sunt chiar și hipsteri.”

Carole Cadwalladr

—————————————

 

„Barmanul prietenos” este şi inteligent

Potrivit jurnalistului englez Michael Bird, România tinde să „inspire două reacţii extreme în presa britanică. Fie este o văgăună pentru presa de dreapta. Sau are un romantism misterios. Este locul în care Evul Mediu întâlnește totalitarismul. Nineteen Eighty-Four întâlnește Game of Thrones”.

În finalul materialului, Carole Cadwalladr relatează o discuție pe care a avut-o într-o cafenea din Londra cu singurul român pe care îl cunoaște – Mihai, „barmanul prietenos”. Tânărul îi spune că este de înțeles faptul că britanicii au o părere proastă despre români, mai ales că văd atâția cerșind pe stradă:

—————————————

„Cine ar vrea asta? Pe de altă parte, este în mare parte ignoranță. Oamenii spun «ne iau joburile», dar hei, dacă vrei un job, este al tău, vino și ia-l!”

Mihai

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!