România, pe locul 37 mondial privind mediul de afaceri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 6 noiembrie 2015

România ocupă poziția 37 din 189 de țări în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, dar este devansată de țări precum Macedonia, Georgia și statele baltice și stă cel mai prost în privința accesului la electricitate.

Anul trecut, România ocupa locul 48 în clasament, dar în urma modificării de către Banca Mondială a indicatorilor folosiți la calcularea ușurinței de a face afaceri, poziția a fost îmbunătățită în clasamentul anului trecut la 37.

Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Macedonia (12), Estonia (16), Lituania (20), Letonia (22), Georgia (24), Polonia (25), Cehia (36), potrivit topului „Doing Business 2016” publicat de Banca Mondială și citat de Mediafax.

În urma României se află state precum Bulgaria (38), Croația (40), Ungaria (42), Italia (45), Rusia (51), Turcia (55) și Grecia (60).

România se află alături de China, Franța și Grecia printre țările care au redus nivelul impozitării muncii și al contribuțiilor obligatorii. Astfel, România a redus contribuțiile pentru asigurările sociale ale angajatorilor, de la 20,8% la 15,8%, din octombrie 2014.

 

Proceduri simplificate

De asemenea, România este menționată pentru introducerea obligativității registrului electronic pentru licitații și pentru îmbunătățirea prevederilor referitoare la respectarea contractelor în timpul insolvenței și a probabilității de succes a reorganizării.

Tot în privința insolvenței, România a simplificat procedurile și a limitat la trei ani perioada de implementare a planului de reorganizare.

România se află pe primul loc în ceea ce privește comerțul internațional (cu 100 de puncte), pe locul 45 din 189 în privința ușurinței de a începe o afacere, pe 105 în ceea ce privește obținerea autorizațiilor de construcții, pe 133 în cazul accesului la electricitate și pe 64 în cel al înregistrării proprietăților.

Totodată, România ocupă locul 7 în privința accesului la creditare, 57 în cel al protejării investitorilor minoritari, 55 în cazul plății taxelor și pe 37 la respectarea contractelor. În privința rezolvării cazurilor de insolvență, România se află pe locul 46.

Singapore s-a menținut pe prima poziție în topul „Doing Business”, urmată de Noua Zeelandă, Danemarca, Coreea de Sud și Hong Kong. Top 10 este completat în ordine de Marea Britanie, SUA, Suedia, Norvegia și Finlanda. Germania este pe locul 15, Franța pe 27, iar Spania pe 33.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!