România are peste 122.000 de magazine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 noiembrie 2014

Totalul magazinelor, atât din comerţul modern (supermarketuri, hipermarketuri), cât şi din cel tradiţional (magazinele de cartier), şi unităţilor HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) din România se situa la finalul anului trecut la 122.100, potrivit firmei Vektor MF.

„Estimăm o evoluţie negativă a universului de magazine din România, o reducere a acestuia ca urmare a faptului ca numărul magazinelor noi va fi mult mai mic decât al celor care se vor închide”, a declarat pentru Mediafax Simona Stoica, statistician al firmei de retail tracking Vektor Marktforschung.

Tendinţa ultimilor ani în rândul retailer-ilor mari a fost extinderea pe segmentele de magazine de proximitate şi supermarketuri, trend care va continua şi va afecta în principal magazinele alimentare mici ale antreprenorilor locali.

„O cifră exactă privind numărul de magazine deschise şi închise în comerţul tradiţional şi impactul deschiderilor din comerţul modern asupra celui tradiţional vom avea peste doi ani, când intenţionăm să realizăm din nou un recensământ complet”, a arătat Stoica.

Vektor Marktforschung a efectuat anul trecut primul recensământ complet al tuturor punctelor de vânzare de bunuri de larg consum alimentare şi nealimentare din România, până în cele mai îndepărtate sate din ţară.

Potrivit studiului, comerţul tradiţional este reprezentat de 86.200 de magazine, urmat de HoReCa – 34.500 unităţi şi retail-ul modern – 1.300 magazine. Suprafaţa totală a spaţiilor de retail era de 6,8 milioane metri pătraţi, din care 44,5% retail-ul tradiţional, 30,5% HoReCa şi 25% comerţul modern.

Totuşi, cu doar 1,1% din totalul magazinelor de pe piaţă şi 25% din suprafaţa de vânzare, cele 12 reţele mari de retail cumulau la finele anului trecut jumătate din cifra totală de afaceri a pieţei de retail (comerţ modern şi comerţ tradiţional).

De altfel, Vektor Marktforschung estimează că şi în acest an retail-ul modern îşi continuă ascensiunea şi va ajunge la o pondere de 55%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!