România, prezentă la Târgul de Carte de la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 11 aprilie 2014

Londra_Carti Romanesti la Libraria Europeana

România a participat în acest an pentru a şaptea oară consecutiv la Târgul Internaţional de Carte de la Londra (London Book Fair). Acesta este unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte şi a avut loc între 8 şi 10 aprilie. Standul românesc a pus în evidenţă la ediţia din acest an relaţia continuă dintre vechi şi nou, jocul complicat dintre tradiţie şi schimbare, permanenta tensiune dintre formele consacrate şi cele subversive, dintre patrimoniul moştenit şi inovaţie.

 

„All is Old and New is All” – Toate-s vechi şi nouă toate

„Toate-s vechi şi nouă toate” – cunoscutul vers eminescian a fost sloganul care a subliniat în acest an conceptul prezenţei româneşti la London Book Fair: coexistenţa dintre vechi şi nou, relaţia dintre tradiţie şi tendinţele înnoitoare, tensiunea dintre formele consacrate şi cele subversive. În acelaşi timp, participarea României a fost dedicată memoriei voievodului Constantin Brâncoveanu, la 300 de ani de la moartea acestuia. Pentru a-l comemora pe marele voievod, creator de patrimoniu cultural, păstrător al tradiţiei, dar şi iubitor al inovaţiei, formele şi culorile stilului arhitectural, precum şi ale iconografiei brâncoveneşti au alcătuit suportul vizual al standului românesc, precum şi al tipăriturilor adiacente.

——————————————-

„Vizitatorii sunt oarecum opriţi să vină la Târgul de Carte, din cauza biletului de intrare care este destul de mare, cred că în jur de 50 de lire. Standul românesc a fost unul foarte bogat pentru că am avut posibilitatea de a aduce în Londra o mulţime de cărţi. Au fost întâlniri cu un public neaşteptat de mare, s-au lansat discuţii legate de cărţi şi am văzut că românii au încă interes pentru carte.”

Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

——————————————-

Invitatul special al Institutului Cultural Român la târgul londonez a fost profesorul Nicolae Manolescu, ale cărui Teme franceze (French Themes) au apărut de curând în limba engleză.

La standul României au fost expuse cărţi ale editurilor All, Art, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Nemira, Polirom/Cartea Românească, RAO, Editura Academiei Române, Tracus Arte, Trei, Tritonic şi Vremea. Întregul program al Târgului Internaţional de Carte de la Londra a fost conceput şi organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Londra, în parteneriat cu Ambasada României la Londra, Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, Literature Across Frontiers, English PEN, British Centre for Literary Translation, AmazonCrossing şi European Bookshop din Londra.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!