România, prezentă la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2015

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 31 martie 2015

Evenimentele organizate la standul românesc din Centrul Expozițional Olympia, la sediul Institutului Cultural Român din 1 Belgrave Square și în secțiunea românească a Librăriei Europene din Piccadilly Circus vorbesc despre puterea cuvintelor de a aduce la lumină și de a exprima, prin limbaje diferite, dar îndreptățite în mod egal, aspectele cele mai obscure sau mai complicate ale identității.

Cele trei zile intense de întâlniri, dialoguri și lansări reunesc, la fel ca în anii trecuți, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic.

 

Program

 

14 aprilie

  • 12pm / Stand 5C120 / Centrul Expozițional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra. Evenimentul de deschidere, desfășurat în prezența ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, reunește la standul României din Centrul Expozițional Olympia – personalizat, ca și cel de la ediția de anul trecut, de designerul român Zoe Olaru -, scriitori români și britanici, editori și alți profesionişti din lumea cărţii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

  • 7pm / Librăria Europeană / 5 Warwick Street

Emblemele identității – noi apariții românești în limba engleză. Cele mai recente cărţi semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în limba engleză sunt prezentate la Librăria Europeană din inima Londrei, care găzduiește unica secțiune de carte românească în original din Marea Britanie. În prezența autorilor Liviu Antonesei (The Innocent and Collateral Victims of a Bloody War with Russia, Editura Profusion); Marius Turda (Latin Eugenics in Comparative Perspective, Editura Bloomsbury); Daniel Briggs, Dorina Dobre (Culture and Immigration in Context: An Ethnography of Romanian Migrant Workers in London, Palgrave Macmillan); Nigel Shakespear (Times New Romanian: Voices and narrative from Romania, Matador) și Ian Macilwain (In Search of the Village Distilleries of Maramures, Broombank Publishing). Intrarea este liberă. Dacă doriți să participați, vă rugăm să vă rezervați un loc.

 

15 aprilie

  • 7pm / ICR Londra / 1 Belgrave Square

A locui în cuvinte: O seară cu Ana Blandiana. Marea poetă Ana Blandiana rememorează, în compania unora dintre cei mai importanți traducători și comentatori ai săi din străinătate, excepționalul parcurs poetic și personal care a transformat o tânără aspirantă foarte talentată, dar provenită dintr-o familie indezirabilă pentru sistemul comunist, într-un autor legendar, care a distilat în opera sa tribulațiile unei conștiințe naționale amuțite de minciună și violență. Interlocutorii scriitoarei sunt poeții Fleur Adcock și Vidyan Ravinthiran și traducătorii Paul Scott Derrick și Viorica Pâtea. Cu această ocazie, Ana Blandiana va citi fragmente din My Native Land A4, cea mai recentă carte a sa, apărută în limba engleză la editura britanică Bloodaxe Books în anul 2014.

Dialogurile și lecturile serii vor fi acompaniate de intervențiile muzicale ale saxofonistului Nicolas Simion şi ale chitaristului Sorin Romanescu, extrase din impetuoasa suită de jazz „Romanian Impressions”.

Intrarea este liberă. Dacă doriți să participați, vă rugăm să vă rezervați un loc.

 

16 aprilie

  • 7pm / ICR Londra/ 1 Belgrave Square 

„Patrick Leigh Fermor – o pasiune românească”. Vernisajul expoziției care urmărește, printr-un colaj de fotografii vechi și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor Between the Woods and the Water și The Broken Road, prin intermediul oamenilor și peisajelor care se află la originea atașamentului său de o viață pentru România.

  • 7:30pm / ICR Londra / 1 Belgrave Square

Drumul îndrăgostit – România lui Patrick Leigh Fermor. Istoricul şi scriitorul Alan Ogden, scriitorul şi jurnalistul Tom Fort, precum și câțiva prieteni ai lui Patrick Leigh Fermor din exilul românesc de la Londra – Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino și Marie-Lyse Ruhemann, discută fascinația celebrului scriitor pentru România, examinând percepțiile și observațiile sale pline de culoare și miez, informate de solide cunoștințe istorice, culturale și lingvistice.

Intrarea este liberă. Dacă doriți să participați, vă rugăm să vă rezervați un loc.

Autor articol: ICR Londra


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!