România, primul loc la anchetele privind fraudele europene

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 iunie 2015

politia romanaRomânia se află pe primul loc la anchetele privind fraudele cu fonduri europene, potrivit celui mai recent raport OLAF dat publicității marți. Oficiul European de luptă anti-fraudă a deschis 36 de dosare cu suspiciuni de fraudă cu bani europeni din fondurile pe agricultură, cele structurale și cele cuprinse în noile instrumente financiare. La mare distanță se află Ungaria și Bulgaria cu 13, respectiv 11 investigații deschise de Oficiul European.

Din România, OLAF a primit anul trecut 79 de reclamații privind posibile fraude, dintre care șase sunt venite de la autoritățile naționale, iar restul de 73 din sursă privată, doar în jumătate dintre cazuri fiind începută ancheta. De la momentul integrării europene, OLAF a trimis Bucureștiului 89 de recomandări de începere a umăririi penale, dintre care 16 s-au încheiat cu trimitere în judecată și condamnare, iar 37 au fost clarificate de DNA cu neînceperea urmăririi penale. Un număr de 11 se află în atenția procurorilor, în timp ce 25 sunt încă sub anchetă la Bruxelles.

Anul 2014 a fost anul în care OLAF a primit cele mai multe reclamații privind posibile fraude în cheltuirea fondurilor europene, un număr de 1417, dintre care 397 de investigații s-au încheiat cu recomandarea trimisă autorităților competente din statele membre sau terțe pentru începerea urmăririi penale, fiind vorba de cea mai mare sumă pe care Oficiul European a propus-o vreodată spre recuperare – 901 milioane de euro cheltuite ilegal în ultimii cinci ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!