România: „Putin creează o barieră la Marea Neagră”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 martie 2014

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că românii nu trebuie să se teamă de o agresiune a Rusiei sau a Ucrainei, în contextul tensiunilor din Crimeea. În plus, președintele a vorbit și despre situația din R. Moldova, unirea cu România, dar și despre visul lui Putin de reconstruire a fostei Uniuni Sovietice.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, într-un interviu acordat pentru agenția Associated Press, că Rusia a creat un lanț de conflicte în jurul Mării Negre și președintele Putin își dorește să reconstruiască fosta Uniune Sovietică în vechile frontiere cu Occidentul. Președintele României a mai declarat că se teme că Republica Moldova vecină este „în mare pericol”, relatează The Associated Press.

„Dacă vă uitați la hartă, veți vedea un lanț de conflicte înghețate” în jurul Mării Negre, „care pot fi amorsate în orice moment”, a mai declarat președintele României, referindu-se la conflictele din Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Traian Băsescu a mai afirmat că prioritățile lui Vladimir Putin „par a fi conectate la punctele de contact dintre Uniunea Europeană și NATO”.

El consideră că Ucraina și Republica Moldova au reprezentat „o prioritate pentru Vladimir Putin, care vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”. Șeful statului a mai spus, luni, la „Adevărul LIVE”, că se duce la frontieră și dă barierele la o parte, dacă cetățenii din R. Moldova vor unirea cu țara noastră. Președintele a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecție pentru un posibil scenariu în R. Moldova, afirmând că țara noastră nu va interveni militar la est de Prut. De asemenea, șeful statului a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, are ca obiectiv refacerea URSS și că nu va uita R. Moldova în eventualitatea unui astfel de scenariu.

Rusia menține 1.500 de militari în republica separatistă Transnistria încă din 1990, când Republica Moldova s-a separat, temându-se că țara se va reuni cu România. Transnistria nu a fost recunoscută internațional, dar este în continuare susținută de Rusia. 

Agresiune asupra României?

Întrebat dacă românii ar trebui să se teamă de o eventuală agresiune asupra țării noastre, șeful statului a spus că „în niciun caz, românii nu trebuie să se teamă de o agresiune la adresa României din partea Federației Ruse sau a Ucrainei. Dacă am fi fost în pericol eminent, aș fi spus-o. Dincolo de acordul ucraineano-rus, este acordul pentru armamentele convenționale în Europa, care au limitat la 25.000 de militari prezența rusă în Crimeea. (…) Categoric nu va fi război, nici în regiunea Mării Negre, zic eu că nici în Ucraina și cu atât mai puțin în Crimeea. Riscurile militare România trebuie să le aprecieze plecând de la ceea ce știe și nu de la ceea ce este în presă, de exemplu. Din punct de vedere militar, nu se schimbă nimic în Crimeea, Federația Rusă menținând acolo toată flota de la Marea Neagră.

Federația Rusă a introdus circa 10.000 de militari acum în Crimeea, în ultimele săptămâni. Dar Rusia n-a avut efectivul complet la care avea dreptul, în Crimeea. „Aici este marea problemă, în ce măsură Federația Rusă își respectă cuvântul.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!