România riscă să rămână fără medici

Articol publicat in sectiunea Social pe data 21 aprilie 2014

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat că, în câţiva ani, ţările dezvoltate din UE vor avea un deficit de aproximativ 50% de medici, iar ţările est-europene, în primul rând România şi Bulgaria, riscă să rămână cu „zone deşertificate de medici”.

„Este poate ultimul ceas în care mai pot fi luate măsuri de diminuare a efectelor negative. Nu trebuie să fim naivi şi să ne închipuim că diferite ghiduri de recrutare sau recomandări ne vor proteja împotriva politicilor statelor dezvoltate de a-şi acoperi nevoia de personal calificat prin importul de medici”, a spus Astărăstoae, la o conferinţă de specialitate la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Preşedintele CMR a propus şi câteva soluţii pentru a păstra o parte din medicii români în ţară: creşterea finanţării sistemului de sănătate, renunţarea la a blama medicii, politici intersectoriale în sănătate, fonduri care să se îndrepte către medici, precum şi solicitarea unor compensaţii pentru cheltuielile educaţionale de la statele recrutoare de medici români.

„Aici, la Bruxelles, am perceput, dincolo de datele statistice, fenomenul real al exodului medicilor din România. Am întâlnit medici tineri români care ar dori să se întoarcă în România dacă sistemul le-ar crea condiţii de afirmare şi am auzit numai lucruri bune despre medicii români, lucruri pe care nu le aud în România. În momentul în care funcţionari de la Comisia Europeană mi-au spus că apelează la medic de familie român, la medici specialişti români, la medici dentişti români, preferându-i medicilor autohtoni, înseamnă că recrutarea de medici români va continua şi că ceva nu este normal în România, dacă aceşti medici aleg să plece să lucreze pe meleaguri străine”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!