România, sancționată de CE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2015

Comisia Europeană a luat, miercuri, 40 de decizii privind proceduri de infringement (încălcarea tratatului european). CE e nemulțumită de faptul că aproape toate statele membre nu au reușit să implementeze sau să transmită Bruxelles-ului până la finele lunii iulie informații despre modul în care funcționează directivele europene privind toate procedurile privind acordarea de azil la nivelul Uniunii Europene.

România a primit două scrisori de avertizare pentru că nu a informat corect Comisia Europeană privind procedura pe care un imigrant trebuie s-o urmeze pentru a primi statutul de azilant, ulterior de refugiat. În același timp, Bucureștiul nu a trimis nici detalii legate de modul în care se organizează în privința primirii imigranților: cazare, masă, servicii medicale.

Germania și Grecia au cele mai multe proceduri deschise, 4, atât pentru capitolele menționate mai sus, cât și pentru alte două capitole legate de procedurile de returnare a celor care nu pot primi statutul de refugiat și pentru procedurile privind amprentarea celor care ajung ilegal pe teritoriul Uniunii Europene, în ultimele două cazuri fiind vorba despre scrisori prin care Comisia cere mai multe detalii legate de stadiul implementării directivelor – o fază premergătoare deschiderii procedurii de infringement, potrivit site-ului executivului european.

Spania și Bulgaria sunt în procedură avansată de infringement, ultimul pas înaintea trimiterii în fața Curții Europene de Justiție.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!