România se implică în prioritățile ONU

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 februarie 2016

Ion Jinga_ONUAutoritățile din România cooperează strâns cu societatea civilă atât la nivel național, cât și internațional, iar Bucureștiul susține implicarea societății civile în formularea priorităților la nivelul Națiunilor Unite. Declarația îi aparține reprezentantului permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în cadrul Forumului Societății Civile care se desfășoară la New York.

Jinga a reafirmat importanța rolului pe care societatea civilă îl joacă în procesul de dezvoltare socială și a salutat includerea pe agenda forumului a aspectelor privind inegalitatea și dimensiunea socială, potrivit comunicatului Misiunii Permanente a României la ONU. Ambasadorul a punctat, totodată, necesitatea unor parteneriate de substanță cu societatea civilă, atât la nivel național, cât și internațional, dând ca exemplu situația din România.

„În România, autoritățile cooperează strâns cu societatea civilă, atât la nivel național, cât și internațional. Participarea cetățenilor la realizarea politicilor publice a fost consacrată prin înființarea Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic. În plan internațional, România susține implicarea societății civile în formularea priorităților la nivelul ONU, pentru ca prin intermediul societății civile să putem auzi vocile a milioane de oameni de pe tot globul. Parteneriatul dintre stat și societatea civilă nu a fost niciodată mai important ca acum, deoarece Agenda 2030 nu poate fi transpusă în practică decât împreună. Statul și societatea civilă pot și trebuie să fie parteneri în construirea viitorului pe care ni-l dorim cu toții”, a declarat Ion Jinga.

În opinia sa, societatea civilă reprezintă un „partener indispensabil” în promovarea unor politici sociale eficiente, în condițiile în care decidenții politici nu pot aprecia întotdeauna dimensiunea impactului politicilor pe care le adoptă.

Energia, domeniu cheie în relațiile româno-americane     

Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, este de părere că energia este domeniul care ar putea întări relațiile dintre România și SUA. Însoțit de George Cristian Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Mihalache a avut o întâlnire cu Amos Hochstein, emisar special și coordonator pentru afaceri internaționale privind energia în cadrul Departamentului de Stat al SUA. „În cadrul întrevederii au fost abordate o serie de teme, printre care independența energetică a statelor din Europa Centrală și de Est, interconectarea infrastructurii energetice și investițiile din sectorul energetic”, informează un comunicat al Ambasadei României la Washington.

Dan Mihalache a arătat că domeniul energetic poate aduce un nou nivel calitativ al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. „Este vorba aici inclusiv de transfer de tehnologie, de infrastructură, de securitate energetică și capacități de stocare. România poate să fie un centru de expertiză și cercetare științifică, în colaborare cu mari universități americane”, a afirmat consilierul prezidențial Dan Mihalache.

La rândul său, ambasadorul George Cristian Maior a menționat că „aspectele privind domeniul energiei capătă tot mai multă substanță. Dorim o intensificare a cooperării pe dimensiunea energiei, inclusiv prin prisma Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu SUA”.

În același sens, Amos Hochstein a precizat faptul că Statele Unite și România împărtășesc obiective și perspective comune în ceea ce privește securitatea energetică europeană și a subliniat excelenta cooperare energetică dintre cele două țări, ca urmare a implementării Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!