ROMÂNIA. SE JURĂ CĂ NU NE MAI FURĂ

Articol publicat in sectiunea Politică internă, Reportajul săptămânii pe data 23 februarie 2015

Diaspora romaneasca_Romania. Se jura ca nu ne mai fura

Când vine vorba despre politică, în cazul nostru despre politica românească, oamenii devin în general reticenţi. Nici nu vor să audă ce s-a mai declarat sau ce s-a mai schimbat, cine a mai demisionat sau cine a mai fost investit pe această scenă. Iar românii din Marea Britanie au afişat de-a lungul timpului o indiferenţă totală vizavi de politicienii din ţară. Nu este de blamat. Până la urmă, din cauza sistemului condus de aceştia, mulţi au luat drumul altor ţări europene…

Însă cutremurul şi replicile mari care au avut loc în ultima perioadă pe scena politică s-au simţit şi în casele românilor din Anglia. Acum, roata s-a întors la 180 de grade şi pare că politica a devenit DE INTERES. Şi asta pentru că mulţi recunosc că, în aceste zile, sunt cu ochii pe tot ce se întâmplă în ţară: pe arestări, pe declaraţii, pe emisiuni, pe ştiri. Românii vor o ţară CURATĂ şi speră că acesta este doar începutul.

 

 

România din vis

 

România se cutremură, scena politică tremură, în timp ce închisorile sunt tot mai pline cu politicieni şi funcţionari corupţi. Dar cum se văd de la Londra toate arestările operate parcă pe „bandă rulantă” de procurorii DNA? Ce părere au despre „avalanşa” anti-corupţie care s-a declanşat la Bucureşti oamenii din comunitatea românească din Marea Britanie, cei care şi-au părăsit ţara natală tocmai pentru că nu mai credeau că acolo ar mai fi posibilă „o schimbare în bine”?

Opt români simpli au răspuns celor patru întrebări puse de Diaspora Românească referitoare la seria de arestări şi procese juridice care vizează importanţi oameni de stat, parlamentari, funcţionari, oameni politici din România natală. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu. Provin din medii sociale diverse, au năzuinţe diferite şi opinii adeseori contradictorii. Dar toţi au o preocupare comună: România!

————————————–

„Mulţi români au tot sperat de-a lungul ultimilor ani la renaşterea României. Dar au trecut 25 de ani de la momentul decembrie 1989 şi aşteptările nu le-au fost răsplătite. Astfel, mulți dintre ei şi-au pierdut încrederea, iar unii s-au decis să îşi părăsească definitiv ţara natală. Şi chiar şi acum când campania anti-corupţie este în toi, aceştia sunt sceptici. Vorbesc cu mulţi români aflaţi în Marea Britanie şi văd că sunt sceptici, nu cred că ceea ce se întâmplă este ceva autentic. Ei cred că este doar o altă «făcătură»”.

Ciprian T., 33 de ani, om de afaceri

————————————–

 

 

Cât de mult vă interesează

ce se întâmplă în prezent

pe scena politică românească?

 

Ciprian T. (33 de ani, om de afaceri stabilit de 10 ani la Londra): Mă interesează foarte tare ce se întâmplă în România; mai ales atunci când este vorba de lucruri bune, de schimbări pozitive. În schimb, devin mai puţin interesat atunci când aud de fapte care se consumă în „zona gri”, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Dar în acest moment urmăresc cu mare atenţie tot ce se întâmplă acolo. Asta deoarece am plecat din România şi m-am stabilit în Marea Britanie tocmai pentru că am simţit că acolo nu se mai poate trăi…

 

Ilie Costescu (tâmplar, 60 de ani, locuieşte în Londra de peste patru ani): Ca orice român, sunt interesat. Am familie acolo şi oriunde mă duc în lume, mă gândesc la România. Noi, cei care muncim în străinătate, trimitem bani la familii acolo şi vedem că banii nu ajung unde trebuie. Cei de la putere se îmbogăţesc pe banii noştri. Deci, nu se poate să ne fie indiferent.

 

Simona B. (35 de ani, analist date, a venit în Marea Britanie de şapte ani împreună cu familia ei): Nu mă interesează în mod direct, deoarece consider că nu mă mai afectează ce se întâmplă în prezent în politica românească. Urmăresc, totuşi, tot ce se petrece în România şi deseori fac o comparaţie între felul în care se face politică la Bucureşti şi ceea ce am văzut la politicienii britanici. În general, mi se pare că acolo totul pare desprins din opera lui Caragiale…

 

Erna Herteliu (consultant de business internaţional): Urmăresc, dar nu la televizor, pentru că nu am acces la televiziunile româneşti, dar urmăresc pe internet, pe social-media. Citesc mereu pe internet tot ce se întâmplă în ţară. A fost multă corupţie în România şi a trage la răspundere oameni care s-au făcut vinovaţi este absolut benefic. Sunt convinsă că justiţia va clarifica lucrurile şi fiecare va primi pedeapsa pe măsura vinovăţiei.

 

Gelu Buleandră (licenţiat în Psihologie): Nu sunt cu ochii lipiţi de televizor, dar urmăresc, mă interesează ce se întâmplă în România, mai ales acum.

 

Cristian Cristea (manager): Nu am urmărit, nu am citit pe internet, ci doar am auzit din surse secundare.

 

Irina Părăluţă (operator CCTV): Normal că urmăresc. Sigur că mă uit, sunt la curent cu tot ce se întâmplă. Mă uit pe canale de ştiri. Mereu mă uit pe programele româneşti, dar acum în mod special, cu tot ce se întâmplă pe plan politic. Am lăsat toate telenovelele deoparte şi acum urmăresc emisiunile şi ştirile de când a început scandalul acesta cu Elena Udrea.

 

Nicu Toma (tâmplar): Chiar dacă nu aş urmări, ar fi inevitabil să nu aflu. Am văzut că Elena Udrea a apărut şi în presa britanică. Chiar am citit, în metrou, un articol legat de tot ce se întâmplă în România, săptămâna trecută într-un ziar. Revenind la întrebare, chiar în ultima săptămână m-am uitat în fiecare seară pe canalele de ştiri româneşti, la tot ce s-a întâmplat. De la confesiunile doamnei Udrea şi până la arestarea ei, dar şi a celorlalţi oameni politici. Nu m-a surprins cu nimic tot ce se întâmplă acum în România, pentru că oarecum mă aşteptam să se întâmple ceva, dar nu mă gândeam că la un nivel atât de ridicat: Elena Udrea. Şi după părerea mea, urmează Băsescu şi alţii cunoscuţi. Chiar am văzut acum că şi rudele lui Victor Ponta au fost duse la DNA. Deci, începe să se cureţe uşor-uşor ţara. Sper să nu fie doar de ochii lumii şi să îi ia pe toţi care au băgat mâna până la cot…”

————————————–

„Este o mare surpriză ce se întâmplă acum în România. Mi-aş dori să dispară balcanismul din comportamentul politicienilor români şi să fie înlocuit de modelul transilvănean, un model mai serios şi cumpătat de a face treabă. Şi cred că pentru aceasta aleşii din Parlamentul României ar trebui să fie obligaţi să absolve o şcoală politică înainte de a intra pe scenă şi să aibă acces la structurile puterii.”

Simona B., 35 de ani, analist date

————————————–

 

 

Ce părere aveţi despre „valul” de arestări

care îi vizează pe politicienii români

şi pe toţi cei care au abuzat

de poziţiile de putere pe care le-au deţinut?

 

Ciprian T.: Eu cred că numărul de arestări care s-au făcut până în prezent este prea mic. Ar trebui să îi ia pe toţi oamenii politici ajunşi în sferele puterii. Nu cred că se află printre ei vreunul «curat»; sau dacă cumva există, sunt prea puţini şi sunt doar excepţii. Numele «grele» care au ajuns în atenţia DNA nu au fost pedepsite suficient, pe măsura răului făcut. Am auzit chiar voci care susţin că toată această campanie anti-corupţie nu este în realitate decât «o manevră» prin care marii corupţi urmăresc să îşi transforme averile obţinute prin furt, din «bani negri» în «bani albi». Adică este doar un proces de «spălare de bani» prin care aceştia execută pedepse de doi sau trei ani de închisoare, pentru ca apoi să trăiască mai departe liniştiţi cu marile averi pe care le-au dobândit prin fraude şi înşelăciuni. Am să mă declar mulţumit doar când am să văd că cei vinovaţi primesc pedepse mult mai grele şi când le vor fi confiscate integral averile.

 

Ilie Costescu: Mă bucură acest fapt. De la Revoluţie aşteptăm să se schimbe lucrurile în bine. Mai ales că lucrăm cu alţi est-europeni, pe aici prin Regatul Unit, şi auzim cum la ei în ţară lucrurile s-au schimbat mai de mult. Mă încântă, dar mă şi surprinde. Nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva în România…

 

Simona B.: Trebuia să se întâmple mai de mult. Faptul că parlamentarii votează şi acum ridicarea imunităţii colegilor lor pentru a putea fi cercetaţi mi se pare absurd. Toţi cetăţenii ar trebui să fie egali, imunitatea parlamentară nu ar trebui să îi protejeze pe parlamentari împotriva legii. Acest vot nu este altceva decât o obstrucţionare a justiţiei. Mă bucură totuşi ce se întâmplă şi aştept ieşirea de pe scena politică a tuturor celor care ocupă poziţii în structurile puterii de aproape 25 de ani.

 

Erna Herteliu: Eu cred că arestările sunt numeroase pentru că şi corupţia este la fel de mare. Nu cred că au fost arestaţi degeaba, nu cred că este o vânătoare de vrăjitoare. Cred că numărul mare de arestări se justifică prin faptul că au fost multe persoane implicate în acelaşi „proiect”, să îl numesc astfel, de corupţie. Şi cred că descoperirea unuia atrage după sine descoperirea celorlalţi. Cred că acum este benefică o clarificare a întregii situaţii.

————————————–

„Eu m-aş întoarce într-o Românie corectă, unde să nu mai existe corupţie, şpagă şi intervenţii. Nu cred că lucrurile se vor schimba peste noapte, dar măcar trebuie să trăim cât mai repede un început al schimbării… măcar nepoţii noştri să îşi dorească să trăiască acolo…”

Nicu Toma, tâmplar

————————————–

 

Gelu Buleandră: Părerea mea este în primul rând o nedumerire, că îi arestează mă aşteptam de mult, şi, bineînţeles, că şi ei, la rândul lor, se aşteptau să fie arestaţi. Pentru că atât timp cât faci fapte care implică şi răspundere penală, te aştepţi să fii arestat. Majoritatea celor care sunt arestaţi? Sigur s-au gândit şi la varianta aceasta. E o mafie mare, sunt oameni mari, e o încrengătură, mă întreb cine stă oare în spatele acestor hotărâri. Ceea ce m-a mirat încă o dată a fost degajarea şi curajul pe care le-a afişat Udrea. Ori este inconştientă şi nu îi este frică de nimic, ori are o bază. Era destul de stăpână pe ea. Nu am văzut nicio urmă de teamă, nicio inflexiune a vocii, nicio teamă ascunsă.

 

Cristian L.: Din punctul meu de vedere, faptul că ţara este parazitată de corupţie nu este o surpriză, cu toţii ştiam asta. Este o surpriză plăcută cumva când aud că se întâmplă astfel de lucruri, pentru că îmi dau speranţa că lucrurile se schimbă în bine.

 

Irina Părăluţă: Eu, una, mă bucur! La început a fost şoc-şoc-şoc pentru mine. Dar acum se vede o schimbare. Se vede că lucrurile se îndreaptă spre mai bine. M-am uitat la o emisiune şi am văzut cum moderatorul a arătat nouă cutii, în fiecare era câte un milion de euro, că Udrea este acuzată că a luat 9 milioane. M-am şocat cât de mulţi bani erau numai într-o cutie. Au distrus ţara şi au furat. În loc de un deget, au băgat toată mâna.

 

Nicu Toma: Sper doar să nu fie ceva de faţadă. Este evident de mult timp că mulţi dintre cei care ne conduc sunt corupţi. Sper să fie începutul unei curăţenii generale în România. Toţi cei care au afaceri murdare, toţi cei care au furat şi au înşelat trebuie să plătească. E plin de oameni corupţi peste tot unde mergi, la fiecare colţ, la fiecare instituţie a statului, la primării, consilii judeţene, spitale şi poliţie. Nu mai ai în cine să ai încredere. Nimic nu merge acolo… decât dacă dai banul. Aşa nu se poate. Dacă tot au început cu arestările în număr mare… sper să continue şi să scape ţara de toţi corupţii. Eu mă bucur de acest tsunami al arestărilor. Aştept şi alte replici. Mai mari chiar…

————————————–

„Va fi foarte greu să se schimbe ceva în România, pentru că în ultimii ani nu numai că ţara a avansat foarte încet în comparaţie cu alte state, dar a mers şi într-o direcţie total greşită.”

Ilie Costescu, tâmplar

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “ROMÂNIA. SE JURĂ CĂ NU NE MAI FURĂ”

  1. GIM Spune:

Spune-ti si tu parerea!